Barcelona

Minek Netflix, ha itt van nekünk a Barcelona?

Az FC Barcelona az egyik legnagyobb foci klub volt a világon de most egy kicsit megváltoztak a dolgok.
A világ sokkal jobban figyel, hogy mi történik a hátérben, a vezetőségben, mint a foci pályára. Ez persze nem meglepetés figyelembe véve, hogy milyen kavarások vannak. Kimondhatjuk, hogy káosz van a Barcánál? Menjünk végig rajta, hogy mi is történt mostanában (nagyvonalúan a Neymar szappanoperát kihagytuk).

A Barcelona az egyik legnagyobb klub és intézmény a világon, a „més que un club” jelentése, több mint egy klub. A szurkolók akár mennyire is szeretik a csapatot, senki se tagadhatja, hogy a Barcelona alapja romokban.

A csapat rengeteg problémával nézett szembe a pályán és azon kívül is.
Van ilyen, hogy a csapat nem a legjobb formáját mutatja, de legalább a vezetőségnek átláthatónak kellett volna lennie. Ennek ellenére az irodákban nagyobb káosz van, mint lent a foci pályán. Az igazgatóság folyamatosan irracionális döntéseket hoz, megkérdőjelezhetőek az átigazolások, és rossz a keret irányítása. Mi ment félre?

La Masía és Víctor Valdés

A klub akadémiája a világ egyik legjobbja. Olyan játékosokat nevelt ki a labdarúgásnak (maradjunk a közel múltban), mint Valdés, Iniesta, Xavi, Puyol, Messi.. és most is rengeteg tehetséges fiatal van ott, de olyan rosszul irányítják a La Masíát, hogy a hírneve gyorsan kopik.

A tinik végig járják az akadémia szintjeit, majd lehetőséget kapnak az első csapatnál. Néhányan ezzel élnek is, mások nem. Ez teljesen normális folyamat és természetes, hogy lesznek lemorzsolódások. A vezetőség rossz vezetése miatt egyre inkább csodaszámba megy, ha akár egy játékos is ki tudja harcolni a kezdőt (mint például Fati).

A nyáron kinevezték Víctor Valdést a Juvenil A edzőjének, aztán három hónappal később kirúgták. Azért választották, mert más volt, mint a többi edző. Főleg játékos karrierje miatt. Aztán kirúgták, mert nem illet a többi edzőhöz. Másképpen állt a dolgokhoz, ami nem a legjobb példa volt a srácoknak. Voltak érdekes ötletei, de a vezetőségnek nem tetszett.

A dolgok akkor durvultak el, amikor egyedüli edzőként nem jelent meg a módszertani előadáson. Kluiverttel is összeveszett az általa használt formáción. Rengeteg panasz volt rá, de a vezetőség tudta, hogy milyen karakter már mielőtt kinevezte. Túlságosan a neve és a média megjelenés vezette őket, nem pedig a sport érték.

Valverde kirúgása

Ernesto Valverde 2017-ben érkezett meg a Barcelonához. Az első szezonja sikeres volt. A csapat 29 veretlen meccset játszott le minden sorozatot figyelembe véve 2017 augusztus 20 és 2018 január 17 között. A Copa del Rey elődöntő első meccsén kikaptak az Espanyoltól, de a második meccsen megfordították a párharcot. Aztán megint 15 mérkőzésen nem kaptak ki, egészen április 10-ig, amikor az AS Roma ellen 3:0-ra kikaptak Rómában, így idegenben lőtt góllal kiestek a Bajnokok Ligájában. Ezek után megnyerték a bajnokságot és a Kupát is.

A második szezon már nem volt ilyen sikeres, a Barcelona messze volt korábbi formájától, és hogy még rosszabb legyen, a Bajnokok Ligájában is óriásit hibáztak. Az elődöntőben a Liverpoolt kapták, első meccsen 3:0-ra nyertek hazai pályán, de a visszavágón az Anfielden kiestek. Teljes káosz, a Barcelona kikapcsolt, azt hitték már eldöntötték a párharcot az első meccsen. Ott volt az előző évi kiesés emléke, de mégse sikerült a madridi döntőbe bejutni. Aztán a Copa del Rey döntőjében is kikaptak a Valenciától.

A csapat nem játszott jól, a játék filozófiájuk elveszett, és a játékosok egyre kevésbé tudtak teljesíteni. Rengeteg ok lett volna Valverde menesztésére, de Bartomeu továbbra is bízott benne. Az edző maradt és egyértelműen egyre nehezebben lehetett megoldani a problémákat, amik ráadásul folyamatosan ismétlődtek, így a csapat egyre sérülékenyebb lett.

Valverdét végül kirúgták az Atletico Madrid elleni Spanyol Szuperkupa vereség után. Nem volt jó formában a csapat, de vezette a La Ligát és bejutott a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakába.

Az időzítés szintén kérdéses, a szezon közepén. A legdurvább mégis az, ahogy ezt a kirúgást kezelték. A sajtón keresztül tudta meg, hogy nincs állása, a szurkolók előbb tudták meg, mint hogy hivatalosan menesztették volna.

Nem számít milyen rossz volt a csapat, ezt egy edző se érdemelte volna meg.

Dembélé sérülése utáni káosz

Ousmane Dembélé úgy érkezett meg a Barcához, hogy Európa egyik legnagyobb tehetsége, a szurkolók sokat vártak el tőle. Szükség volt egy olyan játékosra, mint Neymar, és úgy tűnt a francia játékos olyanná válhat. Aztán a dolgok rossz irányba fordultak, amikor először megsérült, azóta 76 mérkőzést hagyott ki és 504 napot. Úgy vonzza a sérüléseket, mint mágnes a fémet.

Dembélé annyiszor volt sérült, hogy természetes, ha alternatívákon kell gondolkodni. Viszont a vezetőségnek ez eszébe se jutott. Bartomeu és társai a télen eladták a La Masía tehetséget. Igen, Dembélé visszatérésében reménykedtek, de egy ilyen kórtörténettel rendkelező játékosnál mindig óvatosnak kell lened. A vezetőség úgy döntőt, hogy nem bízik a srácokban és eladták Carles Pérezt a Romának. Suárez szintén sérült, így kifogytak a támadókból. Messi, Griezmann és Ansu Fati elérhető csak, és a hírek szerint Messi izom sérüléssel játszik. Braithwaite érkezett végül vészmegoldásként 18 millió euróért…

Alena egy másik olyan játékos aki megérdemelte volna a lehetőséget, de júniusig kölcsönt adták. Rakitic és Vidál maradt, akik nem igazán illenek a Barca stílusához, de még mindig itt vannak. Bátrabb és helyesebb lett volna, ha az olyan játékosok, mint Alena, Riqui Puig és Collado játék lehetőséget kapnak és lassan hozzá szoknak a ritmushoz.

Ha ez még nem lenne elég a vezetőségnek rendkívül rossz átigazolása volt: Malcom, Kevin-Prince Boateng, Murillo vagy Yerry Mina csak hogy párat említsek. Gyakorlat lett, hogy a játékosok jönnek és mennek. Rengeteg pénzért érkeznek, majd úgy távoznak, hogy lehetőséget se kaptak. A La Masía fiataljai se lehetnek boldogok. Akiknek végül még is sikerül kiharcolnia az első csapathoz kerülés, nem kapják meg a lehetőséget a bizonyításra, és végül egy másik csapatban folytatják. Miért van ilyen remek akadémia, ha végül nem bíznak benne? A káosz már az egész Barcát beteríti.

Abidal és Messi vitája

Egyre tisztább, hogy a vezetőség korántsem profi. Az egész új szintre került, amikor Eric Abidal és Lionel Messi összeveszett. A francia interjút adott a spanyol SPORTnak, és érdekes dolgokról beszélt. Ilyen kijelentéseket nem vársz el egy vezetőségi tagtól, de Abidalnál elég egyértelmű volt miről beszél:

„Az első nyaramon kezdtünk el az edzővel dolgozni. Infókat gyűjtöttünk előtte és utána is, az elnök hosszabbított vele. Azért, mert ez volt a klub döntése, de már akkor láttuk, hogy a probléma nem az eredmények, hanem belső dolgok. Nem könnyű az ilyen döntés, de a december 18-i El Clasico után elkezdtünk tervezni a távozását.”

„Mi a mérkőzéseket néztük nem az eredményeket, ahogy játszottunk, a taktikát, azon játékosok munkáját akik nem sokat játszottak. Ezekre a részletekre koncentráltam. Sok játékos nem volt elégedett, vagy dolgozott keményen és volt egy belső kommunikációs probléma is. Az edző és az öltöző között mindig jó volt a kapcsolat, de voltak dolgok, amiket mint volt játékos kiszagoltam. Elmondtam a klubnak, hogy mit gondolok és meghoztuk a döntést.”

Egy szurkoló reméli, hogy az ilyen dolgok nem igazak, mint amiket Abidal megerősített a sajtónak. Talán igaza is van a csapat formáját illetően, de ezeknek az erős szavaknak nem mindenki fog örülni, ahogy Messi se. Instagramon mondta el véleményét:

„A mi felelősségünk az ami a pályán történt és mindig mi voltunk az elsők akik elismerték, hogy nem voltunk jók. A vezetőségnek is el kell ismernie a felelősségét minden általuk meghozott döntésért. Szerintem amikor játékosokról beszélsz,, akkor meg kell nevezni őket, mert ha nem teszed meg, akkor mindenkit besározol, ami nem igaz.”

Lionel Messi nem sűrűn osztja meg véleményét, főleg nem a közösségi médiában. Most megtette és ennek következményei vannak. Abidal a vezetőség tagja. A legfőbb feladata az átigazolások, illetve az öltöző és az edzők közötti kapcsolat. Tudjuk mire képesek a szavak, ezért gondosan kell megválasztani mielőtt kimondod őket.

Abidal Barca hős: volt játékos, aki rákkal küzdött, megmutatta milyen erős ember. Ez nem is kérdés, viszont megosztja az embereket, hogy a posztján kellett volna-e maradnia,, vagy sem. Egyrészt a klub történelmének része, másrészt viszont szavai óriási kárt okoztak a klubnak.

Jelenleg sokkal mélyebb a szakadék a vezetőség és játékosok között, mint valaha. Ami viszont még rosszabb, most már le se lehet a szurkolók előtt tagadni, hogy gond van.

Messi mindig is csöndes volt. Ő nem akarta mindig megosztani a gondolatait, nem akart részt venni a drámában. Amikor a dolgok rosszra fordultak, a klub fogta és kiküldte a kamerák elé: Leo majd megnyugtatja a szurkolókat, mert mi képtelenek vagyunk jól végezni a munkánkat.

Ezúttal Lionel Messi nem ment el a vezetőség szavai mellett.

Batromeu és a közösségi médiás influencerek, avagy a tisztelet hiánya

Néhány napja, derült égből villámcsapásként ért minket a hírt, hogy a Barca megbízásából az I3 Ventures, nem csak jobb fényben igyekezett feltűntetni Bartomeut a közösségi médiában, de betámadta a játékosokat, legendákat, úgy mint Puyolt, Xavit és Guardiolát, a lehetséges következő elnököt, és még Leo Messi feleségét is. Ez eddig a legnagyobb botrány Josep Maria Baromeu alatt, az lehet a törés pont a vezetőség és a játékosok között. Az elnök gyorsan igyekezett menteni magát.

Bartomeu a XIV Vázquez Montalbán Nemzetközi Újságírói Díjátadón elismerte, hogy a Barcelona megbízta az I3 Venturest (a botrány középpontjában álló céget), de hozzátette: „Szeretném egyértelművé tenni a dolgokat. Senki se gondolja azt, hogy a Barcelona azért vett fel egy céget, hogy lejárassa játékosait, korábbi játékosait, az elnököt, vagy a volt elnököt. Ez nem igaz. Megvédjük magunkat, ha szükséges megtesszük a szükséges lépéseket. A Barcelona nem bérelt fel senkit, hogy lejárasson valakit.”

Bartomeu elismerte, hogy a Barcelona megbízta az I3 Venturest 2017 végén, de amint kiderült, hogy kapcsolatban van az egyik kérdéses oldallal: „ma reggel megszakítottuk a kapcsolatot az I3 Venturesszel.”

A Cadena SER szerint 6 facebook oldalt irányított az I3 Ventures:  Més que un club (66.000 követő), Respeto y Deporte (56.000), Alter Sports (27.000), Sport Leaks (21.000), Justicia y Diálogo en el Deporte (8.500) y Jaume, un film de terror (5.000).

36 oldalas dokumentumot hoztak nyilvánosságra. A dokumentumot rendszeresen elküldték a Barça-nak, olyan információkat és adatokat tartalmazott, amelyek hivatkoznak ezekre a fiókokra és azok társadalmi hálózatokra gyakorolt hatására. Ezek az adatok csak a fiókok rendszergazdájának érhetők el.

Míg a klub és az elnök tagadja a kapcsolatot az oldalakkal, túl sok dolog került nyilvánosságra, hogy ne legyen bennük igazság.

Természetesen Bartomeu védeni fogja magát, és probálja megóvni hírnevét, ami előttünk hullik darabokra. Ő és társai hihetetlen nyomás alatt vannak, botrány botrány után jelenik meg a médiában, szinte minden héten, és a játékosoknak kezd elegük lenni ebből. A közlemények, a kapcsolat, ahogy a híreket kezelik, a keret kezelése, mind-mind azt mutatja, hogy vezetői válság van, és legkésőbb a nyáron új elnök választásnak kell történnie. Ha mégse, akkor egy újabb drámákkal és káosszal megfűszerezett szezon fog következni. Van még lejjebb?