Real MadridÁtigazolási HírekHacienda BernabeuLa Liga

Sergio Ramos és Florentino Perez : egy különös kapcsolat

„Y love to hate you” – dalolta anno az Erasure. Lehetne akár Perez és Ramos közös száma is. Indulatokkal és vitákkal tele tűzdelt, néha veszekedésig és sértődésig fajuló 15 éves közös múltjuk mégis valamiféle kölcsönös tisztelettel és egymás iránti – talán baráti? – szeretettel van tele.

Ramos drámái

Sergio Ramos tisztában van vele, mennyire ikonikus kapitánya a királyi gárdának, és már most milyen történelmet írt mind klubszinten, mint a spanyolok válogatottjában. Ehhez mérten is áll hozzá a szerződésének hosszabbításához most is, ahogyan eddig.

Határozottsága és magabiztossága megsüvegelendő, noha nagyon bátor is. Tisztában van azzal, hogy ennél a klubnál mit sem számít, ki mit tett le eddig az asztalra. Ha elmúlt 32 éves, a klub mindezidáig minden esetben egy évvel hosszabbított a szerződéseken.

Csakhogy Ramos két évvel szeretné ezt megújítani. René Ramos, a testvére és ügynöke ezt az álláspontot képviseli a klub vezetésével szembeni tárgyalások alkalmával. Nem vesznek tudomást arról, hogy a klub politikája szerint a 32 év feletti játékosok évente újulnak meg, amit egy felülvizsgálat is magában foglal. Ez nem csupán vagy kizárólag az adott játékos fizikai, egészségügyi vizsgálatát jelenti, hanem minden szempontból átfogóan.

Ramos jelenlegi szerződése lejáratkor 34 éves lesz, A klub elnökével pedig egészen speciális a kapcsolatuk. Jelen pillanatban pedig a pozíciók befagytak. Ramos 2 év hosszabbításban eltökélt, Perez egy évet kíván toldani.

Teszi ezt annak ismeretében, hogy a klub már nem egyszer kapott azért szemrehányást a rajongóktól, hogy a legendáival nem a kellő tisztelettel és szeretettel bánik. Fernando Hierro, Raúl González vagy Iker Casillas példája a múltból, akik mind kapitányai voltak a gárdának, vagy a legeredményesebb és világviszonyaltban is rekorder Cristiano Ronaldo esetére elég csak vissza gondolni.

A história

Ramos és Perez 15 éves közös múlttal rendelkeznek. Hiszen Perez első regnálásakor ő hozta Sevillaból a fővárosba. És Perez idején vált Casillas távozását követően a csapat kapitányává (a királyi gárdánál mindenkor a legrégebben a nagycsapathoz tartozó játékos a kapitány, így Ramos után jelenleg Marcelo, majd Benzema a soron következő).

Így Ramos közvetlen közelről nézhette végig anno Casillas történetét, tehát teljesen tisztában van a helyzettel jelenleg. Mindannak ellenére, hogy Perezzel 15 éves közös múltjuk van, és ez a kapcsolat szinte egyetlen percre sem volt feszültség mentes, Ramos mégis magabiztos.

Eddig két alkalommal is sikerült keresztül vinni akaratát a hasonlóan makacs elnöki akarattal szemben. Anno éppen Casillas távozásakor René egy remek ajánlatot kapott testvére számára a Manchester United-től. Abban az esetben minden bizonnyal fújta a vitorláját az a szél, hogy Perez nem veszítette el a másik kapitányát is, így meghajolt Ramosék akarata előtt.

A második eset megrengette minden Madridista szívét, mikor tavaly nyár elején egy kínai ajánlat érkezett Ramos játékjogáért. Ezt megelőzve a kapitány és az elnök egy ideje már haragban voltak.

A veszekedés

Az ominózus és emlékezetes esetet bevésték a csapat krónikáiba. Az Ajax elleni vereség után a csapat tavaly kiesett a BL-ből. A mérkőzés lefújása után a játékosok magukba roskadva ültek az öltözőben. Perez pedig indulattól fűtve úgy vélte, ez a pillanat a legmegfelelőbb, hogy haragosan rájuk rontson.

Miközben a játékosokat okolta a vereségért, Ramos mindenki szeme láttára és füle hallatára az elnök elé állt, megvédeni társait. Szavaival a klub vezetésének hibára mutatott, Perezzel csúnya veszekedésbe bonyolódva. Ez odáig fajult, hogy az elnök kirúgással is megfenyegette.

Ekkor, vagy talán ennek hallatára a állt elő a kínai klub az ajánlattal. Vékony volt a jég Perez és Ramos kapcsolata alatt, ekkor már hetek óta nem álltak szóba egymással. De muszáj volt. Hosszú napok teltek el, igyekeztek mind a ketten higgadtak maradni. Ramos új szerződést kívánt, Perez pedig ismét meghajtotta a fejét.

Muszáj is volt neki, hiszen még egy éve se volt, hogy elvesztette Ronaldo-t és Zidane-t. Nem volt olyan állapotban a csapat, hogy Ramos-t elengedhesse. Megoldásra váró problémák tömege nehezítette ekkoriban az elnök fejét.

Első sorban azon volt minden erejével, hogy Zidane-t vissza hívja. Hazard leigazolása is napirenden volt. Számolta a játékosait, életkor, forma, fizetés és kölcsönöben játszók, reményteli igazolások szempontjából is.

Mérlegelnie kellett, mi kerül többe? Bale fizetése erősen húzza a kasszát, Hazard leigazolása, fizetése se olcsó mulatság. Azt is tudta, mennyit kell költenie az átigazolási szezonban. De tisztában volt vele, Ramos elvesztése mivel járna. Így hosszabbított. Fizetett. Ramos lett a második legjobban kereső a csapatban.

Természetesen ahogy az aláírások rákerültek az új szerződésre, Ramos sajtótájékoztatót tartott. A következő hetekben aztán minden fórumon megpróbálták eladni az apa – fiúi szeretetről szóló mesét, kevés sikerrel. Ezt tényleg csak a rózsaszín lányszobák lakói vették be, de a kapitány maradt, így a fehér szívek megnyugodtak.

Bátor Ramos vagy vakmerő?

Inkább az utóbbi. Mert a jelen helyzetben nincs meg az előző két dráma esetében meglévő előnye. Egyrészt a csapat szekere beindulni látszik, a tabella élén állnak, BL versenyben vannak, és egyre erősebb kerettel rendelkeznek. Másrészt elmúlt a Ronaldo utáni nosztalgia, hiszen új sztárok születtek. Harmadrészt pont mert kétszer már engedett, most éppen ezért nem fog az elnök.

Perez és a klub vezetése mereven ragaszkodik azon álláspontjukhoz, hogy 32 éves játékos szerződését egy évre hosszabbítják. Bale még mindig húzza a bukszát, de már Hazard is. Ha pedig a nyáron Mbappe-t vennének, arra is kell financiális erőforrást biztosítaniuk. Noha a klub nincs nehéz anyagi helyzetben, az FFP miatt oda kell figyelni a mérlegre.

Mindezt összevetve megállapítható, hogy elnök és játékosa között a viszony nem baráti, Perezt semmilyen romantikus érzület nem fogja táplálni a tárgyalások során, Ramos pedig igencsak a begyében van. Kontra szempontból bízhatunk René Ramos remek és a testvérénél jóval higgadtabb tárgyalási stílusában. Na meg abban, hogy valamelyikük mégis enged a huszonegyből, és a szurkolók számára megnyugtatóan pont kerül a tárgyalások végére.

Felhasznált anyagok az AS és a Marca cikkeiből. Kiemelt kép : Daily Mail.