BarcelonaFFP

Tényleg megéri Messi a csillagászati fizetését?

Pár napja jött a hír, hogy a Barcelona és Lionel Messi nagy vonalakban megegyeztek a szerződés hosszabbításról. Két évvel kitolják a lejárati dátumot, a fizetés marad ugyan annyi, mint korábban, és évente kiléphet a szerződéséből.

A Forbes magazin szerint jelenlegi fizetése az évenkénti 80 millió dollárt is eléri. Nem kevés pénz ez a hamarosan 33 éves sztárnak. Biztos megéri annak a Barcelonának, amely az egyik legnagyobb bértömeggel rendelkezik?

A kérdést bontsuk ketté, a pályán és azon kívüli hozzáadott értékére.

Mit mutat Messi a pályán

Az argentin zseni még mindig az egyik legjobb a pályán. A Barcelona támadásainak alfája és omegája, minden akció rajta keresztül megy át, és nem túlzok, ha kijelentem a pályán a Barca Messi függő.
Hogy ez mennyire szerencsés az már más kérdés.

Vezeti a La Liga gólkirályi címéért folytatott versenyfutást 21 góllal, mellé van még 14 gólpassza is. A Bajnokok Ligájában viszont az idén csak 2 gólig jutott, de ezt is növelheti még augusztusban.

Kiemelkedő számokat hoz, de talán már nem annyira, mint korábban. Félve merem leírni, de mintha az űrszámok korszaka lassan tovaszállna.

Amennyiben ez egy folyamat kezdete, akkor elképzelhető, hogy két év múlva Messi a pályán már nem lesz a topon , viszont a fizetése még mindig az marad.

Nem véletlen, hogy az argentin támadó ragaszkodik a kilépési záradékhoz, és minden szezon előtt dönt, van-e még annyi meg benne, amit egy Barcelonai idény megkövetel tőle.

Nézzük meg a pályán kívüli helyzetet

Létezik olyan foci rajongó, aki ne hallotta volna a Lionel Messi nevet? Nem hiszem. Messi egy világbrand, a Forbes szerint a brand értéke 300-400 millió dollár között van.

Azt se szabad elfelejteni, hogy a legfrissebb trendek alapján a fiatalok egyre inkább játékoshoz kötődnek, mint klubhoz. Gondoljunk csak bele mennyi új Juventus szurkoló lett Cristiano Ronaldo odaigazolása után.

Az argentin támadó követő tábora már a Barcelonáéval vetekszik, csak instagramon több mint 156 millió követője van, míg a klubnak 87 millió.

CR7 és közte nem csak a pályán van hatalmas verseny, hanem a nevükkel ellátott mezek eladásában is, ezzel szintén óriási bevételt és reklám értéket biztosítanak klubjaiknak.

A szponzorok sokkal szívesebben hirdetnek egy olyan Barcelonánál ahol ott van Messi.

A közösségi médiában is megfigyelhető, hogy a katalán klub legtöbb aktivitást kiváltó posztjainál szinte mind ott van Messi.

A Barcelona bevételeinek alakulása 2009 és 2017/18-as szezon között:

A 2018/19-es szezon bevétele 990 millió euró. Kevesebb, mint 10 év alatt a Barca megduplázta bevételét, nem kis mértékben köszönhető ez Messinek.

Nézzük csak meg mi történt a Real Madrid bevételeivel, amikor 2018 nyarán Cristiano Ronaldo a Juventushoz távozott:

Látható a laposodás, és megtorpanás. Hasonló lesz a Barcánál is a helyzet, amikor majd Messi távozik a csapattól. Addig viszont ára van, hogy a Messi brand támogatja a Barcelona brandet.

Tudom nem Cristiano Ronaldo cikk, de az átigazolásánál látszik mit ad hozzá egy világsztár a klubjához a pályán kívül is. Ugyanis nem csak a Real Madridnál figyelhető meg a megtorpanás, hanem új csapatánál a Juventusnál a megerősödés is:

Alkupozíció

Egy tárgyalásnál mindig meghatározó ki milyen alkupozícióban van, mennyire van rászorulva a megegyezésre.

Lionel Messi sokkal jobb helyzetben van, mint a Barcelona. Nem csak a pályán látható, hanem a gazdasági függőség miatt is, és ez csak súlyosbodik a koronavírus utáni gazdasági helyzet alatt. A Barca most legkevésbé sem engedheti meg magának az elvesztését és ezzel bevételeinek a megtorpanását.

Amennyiben Bartomeu nem tudna megegyezni Messivel, annak milyen üzenete lenne a szurkolók felé? Az elnök körül most viszonylag csendes minden, de többször előfordult, hogy a távozását követelték a rajongók.

Itt jön képbe a társak fizetése is. Griezmann tavalyi szerződtetése után kb feleannyit keres, mint Messi. Viszont az argentin jogosan teheti fel a kérdés, a pályán is ugyanez a helyzet?

Összegzés

Messinek minden aduásza megvan ahhoz, hogy továbbra is a világ egyik legjobban fizetett focistája legyen.

Persze lemondhatott volna fizetésről, ezzel hozzájárulva a klub megerősítéséhez. Viszont figyelembe véve az egész helyzetet, hogy a játékos belement ugyanabba az összegbe, már jelentős csökkentés (egészen biztos vagyok benne, hogy a koronavírus nélkül most sokkal magasabb összegről beszélnénk).