Foci

Top 3 edző, akik a leginkább befolyásolták sportágukat

Múlt héten itt hagyott minket a magyar származású Don Shula, emlékének tisztelegve összeszedtük a fanfactory.hu segítségével a TOP 3 edzőket. Nagyon nehéz megmondani, ki a három legjobb, idővel minden megváltozik, ami régen elég volt, lehet ma nem lenne elég semmire. Ha csak a statisztikákat nézzük, nem ez lenne a végeredmény, de a kiválasztás inkább örökség (ki mit hagyott hátra) elven történt és cikkünk nyomokban szubjektív véleményeket is tartalmaz(hat).

Labdarúgás

Rinus Michels

Az edző aki leginkább befolyásolta a labdarúgás fejlődését.
Ő dolgozta ki a ‘Total Football’-t, amit aztán Cruyff és Guardiola tovább csiszolt. Nincs ennél nagyobb örökség! Egy stílus, ami legyőzött mindent és évtizedekre fennmaradt. A legőszintébb foci.

Rinus Michels 4 holland bajnoki címet, holland kupát, spanyol La Ligát, spanyol Kupát, KEK-et és BEK-et is nyert klub szinten.
A Holland válogatottal 1974-ben Világbajnoki döntőt játszott, 14 évvel később visszatért, majd megnyerte az Euro ’88-at.

1999-ben megkapta az Évszázad edzője díjat a FIFA-tól.

Arrigo Sacchi

„A labdarúgás fejben születik, nem a testben. Michelangelo azt mondta az eszével festett, nem a kezével. Szóval, természetesen intelligens játékosok kellenek nekem. Ez volt a filozófiám a Milannál. Nem kellettek szóló művészek, zenekart akartam. A legnagyobb dicséret amit kaptam az volt, amikor az emberek azt mondták: olyan a focim, mintha zene lenne.”

Arrigo Sacchi azt akarta, hogy a csapata folyamatos, pörgős focit játsszon, amivel az ellenfeleiben félelmet kelt. Pontosan ez történt 1987 és 1991 között.

A történelem egyik legjobb csapatát rakta össze, és örökre megváltoztatta az olasz labdarúgást.

Sir Alex Ferguson

Egyszerűen kimondva a Manchester United ma nem lenne az ami Sir Alex Ferguson nélkül. 28 fontos trófeát nyert meg 27 év alatt az Old Traffordon, ehhez még hozzájön 10 az Aberdeennel.

Ferguson nem kezdett jól a Unitednél, de megfordította helyzetét, és a Matt Busby által lefektetett alapokon a klubot újból Anglia egyik legnagyobbjává tette.

A díjainál többet mond el, hogy mennyi ideig tartott ‘uralkodása’. Többször újra építve csapatát folyamatosan a csúcson maradt. Pályafutása megismételhetetlen, örökre az egyik legnagyobb lesz.


NCAA Football

Knute Rockne

Mérlege: 105-12-5
Az ő története kicsit másabb. Ugyanis egyetlen csapatnál, a Notre Dame-nél volt mindössze edző. 12 éven keresztül irányította a Fighting Irish alakulatát (1918-1930) ami alatt 5 veretlen szezont és 4
bajnoki címet szereztek. A futball történetének kétségtelen hogy az legsikeresebb edzői közt van.
Kizárólag egy csapattal kevesen tudnak ilyen teljesítményt felmutatni. És érdemeihez csak hozzátesz, hogy ezt, a futballtörténelem kezdetén hajtotta végre.

Nick Saban

Mérlege: 242-65-1
1990-ben a Toledo egyetem 9-2-es szezonjával kezdte meg egyetemi edzői karrierjét. Ezután folyamatosan egyre nevesebb csapatoknál kapott állást. Végül 2007-ben került mostani helyére, az
Alabamához. A Crimson Tide azóta 151-23-as mérleggel rendelkezik. A 21. század messze legjobb csapata a Bama.
Az NCAA New England Patriotsának is lehetne nevezni őket és kétségtelen, hogy egy edző fenomén van a csapat élén.

Paul Bryant

Mérlege: 323-85-17
Az ő karrierje közvetlenül a 2. világháború után, tehát nem ma kezdődött. A Maryland egyetemet vezette és egy 6-2-1-es szezont hozott össze kezdésnek. Ezután a Kentucky és a Texas A&M következett, de amiért ő az első az csak ezután jött.
1958 és 1982 között ő volt az Alabama Crimson Tide edzője és ezalatt a 24 év alatt és elég pofás, 232-46-9 mérleg szerepelt az Alabama neve mellett. 24 év a legmagasabb szinten. Szerintem nem kérdés, hogy a top 3-ban a helye.

NHL

Mike Babcock

Egyelőre minden mutatója elmarad legjobbaktól, mégis van valami, ami miatt őt választottam a harmadik helyre. Az egyetlen jégkorong edző, aki Triple Gold Club tagságival rendelkezik. 2008-ban Stanley-kupát nyert a Detroit Red Wings edzőjeként, 2004-ben Kanadával lett világbajnok, és
szerényen behúzott két olimpiát 2010-ben és 2014-ben. Torontói kalandja legutóbb nem úgy sikerült, ahogy Ő vagy a szurkolók szerették volna.

További 2 NHL edzőt, és a 3-3 legjobbat az NBA-ból és az NFL-ből az alábbi linken nézhetitek meg.