Premier League

Sir Alex Ferguson, a kezdetektől a lovaggá ütésig

Cikk sorozatunk első részében végig vesszük a fontosabb időpontokat Sir Alex Ferguson Manchester Unitedes karrierjéből, a kezdetektől egészen a triplázásig.

 

Kezdet
1986 November 6. Alex Ferguson otthagyta az Aberdeent, hogy Ron Atkinson után átvegye a Manchester United edzői posztját.

 

Ta-ra
1989 December. A korabeli hírek szerint Ferguson közel volt a kirúgáshoz, miután nagyon gyengén álltak négy szezon után is. Egy drapériát feszítettek ki rajongók az Old Traffordon: „3 év mentegetőzés és még mindig sz@r … ta-ra Fergie.”

 

Robins
1990 Január 7.  A United legyőzte a Nottingham Forestet 1:0-ra, az FA Kupa harmadik körében Mark Robins góljával. Az a gól mentette meg Ferguson állását, májusban megnyerték az FA Kupát.

 

Giggs
1991 Március 2. Ryan Giggs bemutatkozott a bajnokságban az Everon elleni 2:0-as vereség alkalmával. A walesi sztár később megdöntötte Sir Bobby Charlton rekordját és 756 alkalommal viselte a United mezét.

 

Cantona
1992 November 26. Denis Irwin eladásáról tárgyaltak a Leeds United edzőjével, Howard Wilkonsonnal, de közben megegyeztek Eric Cantona átigazolásáról 1,2 M Fontért.

 

Első bajnoki cím
1993 Május 2. A szezon második felében Cantona vezetésével feltámadtak és végül beelőzték az Aston Villat, ezzel 26 év után megszerezték a klub első bajnoki címét. Ferguson még 11 alkalomal győzedelmeskedett.

 

Díjak
1993 Augusztus. Ferguson először kapta meg a Premier League edzői díjat, még 25 elismerés követte.

 

Duplázás
1994 Május 14. Ferguson először nyerte meg ugyan abban az évben a bajnokságot és a kupát, Cantona duplázott a Chelsea ellen, a 4:0-ra megnyert FA Kupa döntőn.

 

Kung-fu
1995 Január 25. Ferguson meggyőzte Cantonát, hogy maradjon az Old Traffordon, miután 8 hónapra eltiltották Matthew Simmons (Crystal Palace drukker) megtámadásáért.

 

Kritikák
1995 nyara. Miután elbukták a bajnoki címet a Blackburn ellen és elvesztették a kupa döntőt az Evertonnal szemben, Fergusont élesen kritizálták a szurkolók. Végül Paul Ince, Mark Hughes és Andrei Kanchelskis távozott a klubtól, de az edző legenda kiállt a fiatalok, többek között Gary Neville, Nicky Butt és David Beckham mellett.

 

Hencegés
1996 Aprilis 27. Ferguson valószínűleg leghíresebb elme játéka volt, amikor rávette a Newcastle United edzőjét, Kevin Keegant hencegésre. Ezek után a United fiataljai megnyerték a bajnokságot és a kupát is.

 

Búcsú
1997 Május 22. Egy hónappal a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája kiesés után, a klub megnyerte a negyedik bajnoki címét és Eric Cantona bejelentette a visszavonulását.

 

Triplázás
1999 Május 26.
 Az egyik leghihetetlenebb fordítás a Bajonok Ligája döntők történetében. A hosszabbításban megfordították a mérkőzést és 2:1-re legyőzték a Bayern Münchent. Ezzel a szezonban tripláztak.

 

Sir
1999 Június 12. Ferguson megkapta a Sir címet, ezzel is Sir Matt Busby útját követve, akit lovaggá ütöttek, miután 1968-ban megnyerte az Bajnokok Ligája elődjét.

 

Sir Alex Fergusson történetét holnap hasonló időben folytatjuk, figyeljetek minket!