Manchester UnitedPremier League

A Ravel Morrison sztori

Aki nem ízig-vérig Manchester United szurkoló, valószínűleg még nem hallott Ravel Morrison-ról. Többek között Rio Ferdinand, Gary Neville, és Sir Alex Ferguson is szuperlatívuszokban beszéltek az ifjú futballistáról.
Persze, jól tudjuk sokan vannak, akik fantasztikus tehetségük ellenére sem futottak be emlékezetes karriert, de Ravel Morrison kétségtelenül az egyik legnagyobb vesztesége a futball történelemnek.   

Ifiként a Manchester United-nál nevelkedett Morrison, akkor még Sir Alex Ferguson volt az első csapat menedzsere. Ferguson már régen kinézte magának Morrisont, a fiatal tehetséget. Majd egyik nap oda hívta magához Rio Ferdinandot és Wayne Rooney-t, és így szólt hozzájuk: „Nézd ezt a srácot, ő jobb nálad, mint amikor te voltál ennyi idős(mondta Rooney-nak) és nálad is jobb(mondta Ferdinandnak) és jobb Ryan Giggsnél is, amikor ő ennyi idős volt. Ő a legeslegjobb fiatal srác, akit valaha láttam.”
Ezt a beszélgetést Rio Ferdinand tárta elénk az egyik interjúra során, azonban maga Sir Alex Ferguson is kimondta saját könyvében a véleményét Morrison-ról.

„Az összes fiatal tehetség közül, akit szerződtettünk ő volt az, aki a legnagyobb természetes tehetséggel bírt, viszont mindig időről-időre valamilyen bajba keveredett. Nagyon fájdalmas volt őt eladni a West Ham-nek, mert egy fantasztikus játékos lehetett volna belőle, de az évek során a pályán kívüli problémái rátették a pecsétet a teljesítményére, ezért kénytelenek voltunk megválni tőle. Vannak játékosok, akik mentálisan nem elég erősek ahhoz, hogy túljussanak bizonyos akadályokon az életben. Ravel Morrison a legszomorúbb eset az összes közül….”

Amikor Gary Neville visszavonult és elkezdte sportszakértői, kommentári pályafutását, először leginkább a MUTV-ben volt lehetősége szerepelni. Számos ifjúsági meccset nézett végig, nyomon követte a fiatal tehetségek fejlődését, az akkori u18-as csapatban olyan játékosok szerepeltek, mint Jesse Lingard és Paul Pogba, illetve természetesen Ravel Morrison.  Így nyilatkozott az akkori Morrison-ról Neville: „Hárman játszottak középpályán, Pogba, Ryan Tunnicliffe és ő. Mindenki kiemelkedő volt, de Morrison volt az, aki megváltoztatta a játékot.”
„Egy elképesztő tehetség volt, olyan típus, mint Paul Gascoigne, aki le tudta cselezni védőit és fantasztikus gólokat szerzett.  Kevés olyan játékos van a középpályán, aki onnan indulva meg tudta verni a védőket. Morrison szó szerint átrohant rajtuk.”

Mint írtam, 2012-ben a United eladta Morrison-t a West Ham-nek. Sam Allardyce kapta a feladatot, hogy kihozza a maximumot Morrison-ból.

„ Remélem egyenesbe tudod hozni a karrierjét, mert ha sikerül akkor egy zseni lesz”
Így kívánt Sir Alex Ferguson sok szerencsét Sam Allardyce-nak Morrison kapcsán.

Azonban lelkileg kezelhetetlen volt, nem jöttek a gólok, gólpasszok. Lusta volt, nem volt meg a megfelelő kondíciója.  Végül évről évre kölcsönadták, Birmingham-be, a QPR-hoz és Cardiffba, végül 2015-ben csapat nélkül maradt, és a Lazio vetette ki rá hálóit. Egy évet eltöltött ott, majd onnan is kölcsönadták. Visszatért a QPR-hoz, ahol nagy favorit volt, de egészen onnantól, hogy a West Ham évről-évre kölcsönadta, bukásnak volt ítélve az egykori tehetség.
Csak egy példa a kezelhetetlenségére:
A színtér egy nemzetközi u21-es mérkőzés: Anglia-Lithuania.
Morrison már a 2. percben gólt szerzett. Fantasztikus teljesítményt nyújtott az egész meccsen. A 71. percben újra betalált. Majd a 76. percben, akkorra már 4-0-s állásnál büntetőhöz jutott Anglia. Nem hagyták, hogy Morrison végezze el a büntetőt. Morrison mérges lett, mert nem tudta befejezni mesterhármasát, ezért összebalhézott a meccs közben, a pálya közepén Wilfred Zaha-val. Szét kellet választani őket….

Én imádtam nézni a régi QPR-t, nagyon szimpatikus csapat volt. Sok mérkőzésüket láttam, amikor Morrison ott játszott. Tanúsítani tudom Morrison tehetségét. Öröm volt nézni, a mozgását, a labdáit, a cseleit, azonban minden lépésén érezni lehetett, hogy közel sem 100%-on pörög. Látni lehetett rajta, hogy nagy csalódásként tekint saját magára. És nem volt elég erő benne, hogy lelkileg átlépjen saját határán.

Ismertek még olyan játékost, aki nem állt készen szellemileg a profi futballhoz?