Real Madrid

Luka Jovic nyilatkozott

Médiavihar robbant ki, és a támadások, közharag fordult a Real Madrid szerb támadója ellen azután, hogy Szerbiában rajta kapták a karanténszabályok megszegésén. Most megszólalt ő is.

Miután aa COVID-19 tesztje negatív eredményt mutatott, a klub engedélyezte, hogy haza utazzon a családjához és a barátnőjéhez. A modell a napokban únnepelte születésnapját.

Jovic így a klub engedélyével elutazott. Majd az ominózus eset után, miszerint megszegte a kijárási tilalmat, először az apja, most pedig ő maga is megszólalt az ügy kapcsán :

„Elnézést kérek mindenkitől. Tekintettel arra, hogy hazánkban és a világban nagyon nehéz helyzet van, amit már nagyon régen nem tapasztaltunk, mindenkinek meg kell ezt tanulni. Sajnálom, hogy vezető hír lett belőlem, állandóan rólam írnak, nem pedig a válság elleni küzdelem főszereplőiről: az orvosokról és egészségügyi dolgozókról.”

„Madridban a koronavírus tesztem negatív lett, ezért úgy döntöttem, hogy haza utazok támogatni a családomat (ez még a Spanyolországban elrendelt kijárási tilalom előtt történt – a szerk.). A klubom engedélyével hagytam el Madridot.”

„Amikor Szerbiába megérkeztem, ismét el végezték a tesztet rajtam, ami ismét negatív lett. Sajnálatos módon akkor az ott munkájukat végzők elmulasztották, hogy figyelmeztessenek a Szerbiában jelenleg érvényes rendeletekről. Spanyolországban meg van engedve, még a karantén alatt is, hogy az emberek kimenjenek élelmiszer boltba vagy gyógyszertárba. Nem volt tudomásom róla, hogy itt ezt nem lehet.”

Elnézést kérek, ha bárkit veszélyeztettem vagy megsértettem. Remélem, hogy közösen le fogjuk győzni a járványt, ezentúl mindenre oda figyelek, együtt működök a hatóságokkal és támogatom őket.”

Az ügy azonban eljutott a szerb vezetés felső szintjeihez is, akik nem mutatkoznak megbocsátónak. A szerb hatóságok rendeletei szerint aki megszegi a rendeleteket, börtönbe is kerülhet. Noha érdekében az apja után barátja, a kosárlabdázó Dino Radoncic is kiállt:

„Ennek a srácnak kisfia van Szerbiában, természetes, hogy otthon akar lenni vele a kialakult helyzetben. Nincs szó bulizásról, hiszen meg van tiltva bármilyen összejövetel. Csupán a családját szeretné támogatni.” – nyilatkozta a Real Iderostar játékosa.

Jovic apja korábban már elmondta, hogy a fia csupán a piacra ment, hogy élelmiszert vegyen. Megerősített mindenkit abban, hogy ahogyan ő vagy bármely szerb állampolgár, Luka is mindenben együtt működnek a hatóságokkal és támogatják a járvány megfékezésére tett intézkedéseket.

A történet másik nézőpontját is megismerve ez nagyon „precedens” szagú. Mintha a szerb hatóságok kapva azon alkalmon, hogy egy ismert emberről van szó, rajta keresztül szeretnének példát statuálni. Maga a miniszterelnök, Ana Brnabic és Aleksandar Vucic köztársasági elnök is megszólalt, bírálta Jovic viselkedését.

Ana Brnabic kijelentette, hogy „elege van a sztárokból, akik millióik védelmében szabadon azt akarnak tenni, amihez kedvük van, mert milliók élete fontosabb mindenkinél”. Vucic elnök pedig konkrétan bebörtönzéssel fenyegette meg a támadót: „Ha elhagyja még egyszer a lakását, letartóztatják.”

Az ördögűzés elég egyértelműen látszik, Jovic lett a közellenség, és úgy beszélnek róla, mint egy hazaárulóról, vagy minimum egy gyilkosról. Mintha Jovic nyilatkozata nem ért volna el a fülükig, és persze a megfelelő tájékoztatás elmulasztását pláne nem hallanák.

Holott egyre több olyan hír érkezik minden országból, hogy a hatóságok ilyen vagy olyan mulasztást követnek el, igazából persze csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Ugye. Csakhogy jelen pillanatban egyetlen hiba is sok ember egészségét, akár életét fenyegeti.

A felelősség iszonyatosan nagy, az egészségügyi és a különböző hatóságok személyzete pedig az idő teltével egyre kimerültebb. Ezért is fontos, hogy mindenki vigyázzon, figyelmeztessék egymást, segítsék, támogassák egymást, és persze #maradjotthon!

Forrás a Marca cikkei, kiemelt kép: Sport SME