La LigaReal Madrid

Nagy kérdések az olimpia és az EB miatt

A labdarúgó klubok vezetői nagyon hosszú és nehéz előszezon elé néznek. Július 22 és augusztus 9 között a nyáron olimpiai játékok, és ha ez nem lenne elég, előtte Európa Bajnokság is június 12 és július 12 között. A latin-amerikai játékosokra pedig a Copa América vár. Több olyan klub is van, akik vezető játékosait ezért nélkülözhetik a teljes nyáron, de a következő szezon elején is. Nézzük most meg a Real Madrid és a PSG vonatkozásában, mit is jelenthet ez számukra valójában.

Francia-Brazil kontra PSG

A París Sent Germain már előre közölte a brazil és a francia válogatottak vezetésével, hogy se Kylian Mbappe, se Neymar olimpiai részvételéhez nem adják hozzájárulásukat. Mbappe így az EB után vissza kell térjen a Hercegek Parkjába.

Neymar helyzete még ennél is bonyolultabb. Ugyanis az EB versenyében igaz, nem érintett, de a latin-amerikai játékosok egy, a számukra ugyanolyan fontos versenyben szerepelnek. A Copa América sorozat tavalyi megnyerése után szeretnék megvédeni címüket. És Neymar ráadásul a selecao kapitánya.

A Brazil Labdarúgó Szövetség ezért hivatalos levélben kereste meg a francia főváros klubját, hogy „elkérje” a két sztárt a versenyekre. A Copa América esetében még talán nem is gördít akadályt a klub, az olimpiai játékokra viszont nemet mond. Pedig ott egymással szembe is nézhetne Mbappe és Neymar, ami mindenki számára izgalmas lenne. Viszont a játék bele lóg a francia bajnokság első mérkőzéseibe, ami azzal járna, hogy nélkülözni kellene őket, akár egy gyenge rajtot is kockáztatva.

Madrid eddig még pozitívabb

A Real Madrid szintén kapott írásos megkeresést a brazilok vezetésétől. Perez egyenlőre nem adott se igenlő, se elutasító választ. De Zinadine Zidane amikor Sergio Ramos olimpiai szereplésével kapcsolatosan nyilatkozott, nagyon kedvezően állt a kérdéshez. Szerinte – és ezt természetesen befolyásolja futballista múltja is – érthető, ha egy játékos hazája válogatottja rendelkezésére szeretne állni. Hiszen minden futballista pályafutásában a csúcs az, ha a nemzeti tizeneggyel képviselheti hazáját.

Kérdés, mit fog akkor nyilatkozni, ha ránéz a naptárra. A Real Madrid az Európa Bajnokság idején játékosainak nagy részét elengedni kényszerül. Belgium, Spanyolország, Franciaország, Németország mind várja kerettagjait a tornára. Ide bizony muszáj elengedni őket. De hozzá jön a Copa América, ahol a brazilok (Reinier, Vinícius, Rodrygo egész biztosan, Casemiro valószínűleg be lesz citálva Tite keretébe), na és Valverde-t az Uruguay válogatottja várja. Aztán kezdődik az olimpia. Ami a spanyol La Liga startjába szintén bele esik.

Természetesen Zidane megoldhatja a szezon elején a seniorjaival és a Castillával a mérkőzéseket. De ugye nem tudni, mely csapatok ellen kell majd a pályára lépni, miközben az olimpia miatt több fontos játékosa is hiányozna. Ramos, a kapitány pláne.

No és nem tudni azt sem még, hogy mely játékosok jönnek vissza a kölcsönből, kik igazolnak el, vagy kik azok, akiket a klub szerződtet. (Akár Mbappe is madridi lehet addigra…) Hakimi, Odegaard, Kubo is éppen úgy lesz érintve, mint a fentebb felsoroltak. Megy majd a matek, ki honnan érkezhet vagy sem az olimpiára, és kik lesznek majd azok, akik a francia tréner rendelkezésére állnak majd.

Sérülésveszély, méghozzá duplán

Igen, ez bizony nagyon sokat nyom a latban. Egyrészt még tart a mostani szezon, aztán egy EB, előszezon meccsek, néhány csapat számára kisebb kupa mérkőzések. Mind elég kockázatot jelent egy fárasztó szezon után. Ezt fejeli meg az olimpia, ahova egyébként is már fáradtan érkeznek. Aztán az olimpiai játékok végeztével ki kellene adni a rendes, minimum két hetes szabadságukat is.

Két éve a világbajnokság után is szemmel láthatóan szenvedett sok játékos, akik a tornán is szinte vagy teljesen végig szerepeltek (madridi példa Varane vagy Modric esete). Tehát tegyük fel, hogy EB és olimpiai szereplés után sérülés nélkül tér vissza valaki, aki előbb szabadságra megy, majd beáll ugyan edzeni. De heteket töltött a csapaton kívül és fáradt.

Persze a játékosok mennének, ami teljesen érthető. Mbappe és a PSG között akár egy szakítás oka is lehet, ha a klub visszatartja. Neymar szintén utazna. Mivel utoljára sérülés miatt csak két mérkőzést játszhatott a válogatottal, nagyon szeretne ott lenni mind a két versenyen.

A helyzet tele kérdőjelekkel, de egyet most megígérhetünk: nem nézünk egy unalmas nyár elé! És oldalunkon azon leszünk, hogy folyamatosan tájékoztassuk az olvasókat a tornák, átigazolások és klubok eseményeiről. A fent leírt helyzet természetesen más élvonalbeli csapatot ugyanígy érint, csupán példaként mutattuk be rajtuk keresztül az összefüggéseket.

Források : AS, Marca, kiemelt kép : barcelonanoticias.com