Uncategorized

Guardiola és a Szent Grál…

Nagy ellenfeléhez Mourinho-hoz hasonlóan Pep Guardiola legutóbbi BL győzelme is majd 10 éves. 2011-ben nyerte második BL trófeáját még a Barcelona kispadján, azóta nem járt döntőben.

Guardiola eredménysora a világ legjobb edzői közé emelik – joggal – mindhárom klubjában ért el olyan rekordokat, amit nem könnyű az utódinak és ellenfeleinek megdönteni. A spanyol edző szisztémája játékfelfogása inkább a bajnoki rendszerekben érvényesül jobban, gondoljunk csak bele a City legutóbbi két nyertes szezonjába.

Kritikusai azt róják fel, hogy olyan domináns, erőfölényben dolgozó klubokban dolgozik, ahol a bajnoki cím már-már elvárás, és az igazi eredmény a nemzetközi siker lenne. Valamint az egyenes kieséses szakaszokban az, hogy mindig ugyanahhoz a stratégiához ragaszkodik kiismerhetővé teszi.

Guardiola harca az újabb trófeáért

2011 után zsinórban 4 elődöntős kiesést tudott felmutatni, Barcelonával a Chelsea ellen, majd a München kispadján sors fintoraként három spanyol ellenfél elleni vereség, sorrendben Real Madrid, Barcelona, majd Atletico.

Tovább állt Manchester kék felébe, ahol gyakorlatilag a világ legdrágább keretével dolgozhat, és a cél egyértelmű volt, felhelyezni a nemzetközi színtérre is a City-t! Első évben nem nyert bajnokságot – ilyen is ritkán történik vele – a harmadik helyen zártak, a BL-ben pedig már a legjobb 16 között kiestek. Ez volt az első alkalom, hogy Guardiola nem jutott el minimum az elődöntőbe aktuális csapatával. Következő két évben pedig a hatalmas otthoni pontszámmal nyert bajnoki és egyéb címek ellenére, hazai rivális volt a végállomás. 2 éve negyeddöntőben átrobogott rajtuk a Liverpool, tavaly pedig peches vereség ugyanebben a fázisban a Spurs-től.

Egy kis érdekesség

Manchesteri regnálása során Guardiola az alábbi játékosokkal erősítette meg a keretet – hogy csak a legismertebbeket említsük:
2016-17: Claudio Bravo, Nolito, İlkay Gündoğan, Gabriel Jesus, Leroy Sané, John Stones
2017-18: Danilo Luiz da Silva, Ederson Moraes, Benjamin Mendy, Kyle Walker, Bernardo Silva, Aymeric Laporte
2018-19: Rijad Mahrez
2019-20: João Cancelo, Rodri

Most vagy soha?

A sorsolás ismeretében is azt taglaltuk, hogy a spanyol számára ez az egyértelmű idei cél, elvárás, és azóta minden még inkább efelé tereli őket. Utcahosszal vezet a Klopp csapat a bajnoki cím elúszott, ráadásul van egy belebegtetett 2 éves kizárás a klubnak, több idősebb játékosának (D. Silva, Agüero, Fernandinho) lehet ez az utolsó esélye, kizárás nélkül is.

Ennek ellenére, vagy épp ezért Guardiola nyilatkozataival folyamatosan az ellenkezőjét próbálja sugallni. Teljes igénye nélkül:
„Tudok élni, ha nem nyerünk BL-t”
„Játékosaim nem állnak készen arra, hogy BL-t nyerjenek”
„Maradok Bajnokok Ligája nélkül”
„Játékosaimnak lesz még lehetősége megnyerni ezt a címet”

Real Madrid – Manchester City

A sorsolás nem volt kegyes, és akkor azt írtuk Pep-nek van nagyobb veszíteni valója, ráadásul Zidane – aki a világ legjobb menedzserének nevezte kollégáját – a bajnoki címet preferálja idén. Viszont az elmúlt bajnokin az El Classico előtt elszórt 5 pontot a Királyi Gárda, míg a kupából kiesett, így ezen a héten mindent elveszíthet, ezzel a mentalitással várja az angolokat.

Külön érdekesség a két nemzet többi csapatának a szereplése. A spanyoloknál csak az Atletico nyert – épp angol csapat a címvédő ellen – 1-0-ra, a két olasz odavágón a Barcelona ikszelt, az Valencia viszont gyakorlatilag búcsúzott. Mit mondjanak az angolok, ahol eddig háromból három vereség, nulla rúgott gól. A Liverpool fordíthat otthon, de a Spurs és főleg a Chelsea könnyen lehet az utolsó idei BL mérkőzését játssza idén a BL-ben.

A Szent Grál a hallhatatlanságot jelképezi, amennyiben Pep Guardiola idén megnyeri harmadik trófeáját, nagyot lép efelé!