Hacienda BernabeuBarcelonaLa LigaManchester CityReal Madrid

BL és El Calsico: hogyan állnak a Barca és a Real Madrid?

A Real Madrid rajongókat megrendítette a Levante ellen elszenvedett vereség. A mérkőzés után olyan posztok és kommentek árasztották el a szurkolói csoportokat, mintha egy évvel vissza forgott volna az idő kereke.

Holott az idei szezonban a második vereséget szenvedte el a csapat, egy olyan csapat és egy olyan keret, akik fele részben egy éve nem is voltak Madridban, vagy olyan visszaesést követően mutatnak az előszezonhoz képest jó formát, ami elképesztő.

Néhányan attól sem riadtak vissza, hogy nekimenjenek Zidane-nak. Érthető, hogy a hullámvölgy a lehető legrosszabbkor érte a csapatot, de legalább ne vitassuk el azon érdemeket azoktól, akik arra méltók. Most forduljunk arccal a ránk váró hét felé, koncentráljunk a két nagyon fontos és cseppet sem könnyű küzdelemre.

A csapat jelenlegi állapota

… nos, nincs sok okunk az örömködésre. Hazard ismét lesérült. Ugyanaz a lába, megint elrepedt ugyanaz a boka. A Levante elleni mérkőzés alkalmával pedig a belga hozott lendületet a játékba. Lecserélése után láthatóan vissza is esett a koncentráció, a lendület, az akarat, és jött a gól.

Asensio még mindig nem kész a játékra, ha az is lenne, egy teljes mérkőzést még nem játszhatna végig. Pláne nem egy Vidal ellen, aki tudjuk, hogy „utazik” a Madrid játékosaira, és még mindig hordozza a bosszú vágyát a szívében Bayern Münchenes érája óta.

Rodrygo egy bagatell butaság miatt szépen eltiltatta magát a Calsicorol. A City ellen igaz bevethető, de a rangadón hiányozni fog, ha bele gondolunk, milyen gyatrán állunk támadók terén. Magam kimondottan a rajongója vagyok, az a könnyedség, amivel a pályán mozog, a technikája és a lendülete lenyűgöző. Ha nem is veri még sorozatban a gólokat, ez csak a több játékperccel javítható.

Benzema vállára most még nagyobb teher nehezedik, számíthatunk rá, hogy a kilencesünk mind a két meccsen pályán lesz. Mert ki más? Kire számíthat Zidane rajta kívül stabilan? Sose sérült, sose fáradt, golfozni se jár… Ugye, van egy Bale. Ha most Zidane bizalmat szavaz neki, az valószínűleg az utolsó esélye arra, hogy a keretben maradhasson.

Opciók persze vannak, és a mester kénytelen lesz valamelyik ujját harapni, de ez neki egyformán fog fájni. A választandó taktika és rendszer is meg határozza, hogyan dönt végül. A középpálya elég jó állapotban van, egyedül itt áll széles körű választási lehetőség előtte.

A támadók terén viszont lehet Vinícius, Mariano, Brahim, Jovic, esetleg van egy James minden bizonnyal ugrásra készen. Ezek az eddig nagyrészt mellőzött játékosok az utolsó reménye jelen pillanatban a drukkereknek. Szinte szugerálják a francia felé, hogy adjon nekik lehetőséget.

Vagy. Merész, de lehet ezt a váratlan, hallatlan dolgot is meg lépni. Zidane nem fogja, ha mégis, akkor én leszek a legjobban meglepve. A meglepetés neve Reinier lenne. Bizony. A fiú talán még a szekrényébe se pakolt be, de a tegnapi napon a Castillában olyan parádésan robbant be a játékba… tudom, tudom, szinte elképzelhetetlen. Persze ha én lennék Zidane, és azzal néznék szembe, hogy itt veszteni való nincs, simán behívnám!

City, az utolsó esélyük?

Noha 2 évre szóló eltiltásuk még nem végleges, mivel fellebbeztek ellene, egészen biztos, hogy harcosan érkeznek majd meg a Bernabeuba. Több oldal is megírta már (Marca és Diario AS is), hogy a BL csata előtt a Wanda Metropolitano-ban tartják meg az edzésüket.

A helyszín is adja az alaphangulatot minden bizonnyal. Guardiola pedig nagyon ki van éhezve a BL csatára, minden vágya, hogy végre ismét megnyerhesse. Ezúttal a Cityvel, és ha marad a büntetésük, akkor jó pár évig nem lesz esélye erre. Fogadni merek, hogy vért itat majd a játékosaival a mérkőzés előtt.

Egy percig sem lesznek megilletődve a szentélyünkben, és ki akarják majd használni a sebezhetőségünket. Sérülés terén nem állnak a spanyol csapatokhoz képest rosszul, Sterling is képes lesz a gyepre futni a hírek szerint.

Zidane, ez bizony az edzők csatája (is) lesz!

Clasico: egy „gyenge” Barcelona ellen?!

Azon kívül, hogy a katalánoknál zajló vezetőségi botrány borzolja a szurkolók kedélyét, épphogy megmelegedett a pad Setién hátsója alatt, még sérülések is súlytják őket. Amiről úgy néz ki, maga a csapat nem vesz tudomást.

Miközben alapemberek hiányoznak sérülés miatt. Először Luis Suárez dőlt ki, és még körülbelül egy hónap, hogy visszatérhessen. Aztán Ousmane Dembele dőlt ki súlyos sérülés miatt : combizom szakadás miatt egy jó fél évig nem lesz bevethető.

Aztán Jordi Alba szereplése. 2-3 hétre dőlt ki, a Napoli elleni BL csatát kihagyja valószínűleg. A Clasico-n való szereplése még kérdéses. És a sort Sergi Roberto zárja, aki szintén combizom sérülést szenvedett el a hétvégi Eibar elleni bajnokin, pontosan nem tudni, mennyit kell kihagynia, elsőre 3-4 hetet progosztizáltak.

Messi és Fati viszont nem sérültek. A korábban viccek és nevetség keresztüzében álló, Dembele helyére igazolt Braitwaite pedig lenyűgöző játékkal mutatkozott be első meccsén a hétvégi bajnokin. Lehet bár oly sok sérültjük, lehet bármennyi botrány a klub körül, és másról sem olvasni, mint hogy milyen mély válságban van a katalán gigász, erről a játékosok szemmel láthatóan nem vesznek tudomást.

Setién és Zidane első ízben néznek egymás szemébe amióta edzőváltás volt a Barcanal. Senki nem mondatja, hogy jobb állapotban van az ellenfél, hiszen olvashatjuk, mennyi gond van ott is. Miközben a Real Madrid háza táján mindennek rendben kellene lenni. Kellene.

Mégis, ha vesztünk, kit okolunk majd?

Sergio Ramos eltiltás elé néz, miután keresetlen szavakkal fejezte ki nemtetszését a Levante elleni mérkőzés játékvezetője iránt. Valóban követett el hibákat, igen, tudjuk, mennyire alacsony a színvonala a szakmának Spanyolországban.

Hernández Hernández egyetlen egyszer sem vette igénybe a VAR adta lehetőségeket, bizony nem egyszer önkényes döntéseket hozott, volt, amit nem vett észre. De közben az asszisztensei sem szóltak a fülére? Mert ha igen, akkor süket, nem vak. Ha meg hallotta, hogy szólnak, de nem vett tudomást róla, annak ne menjünk végig a gondolatmenetén… Jujjj.

Tudjuk, hogy Ramos igen vehemens természet, szókimondó, erős igazságérzettel. Minden valószínűség szerint akkor, abban az idegállapotban nem is tudta megfontolni alaposan, milyen kijelentéseket tesz. Mert ha képes lett volna rá, nem kockáztatja az eltiltását kulcsmérkőzések előtt. Amennyiben el tiltják, a védelemben technikailag lesz ugyan ember a helyettesítésére, mentálisan viszont nem.

Összegezve a csapatok helyzetét, nehéz jóslatokba bocsátkozni. Mind a három klubnál vannak olyan tényezők, amik vissza tudják vetni a teljesítményt, de mind a három csapatnak vannak olyan emberei és főleg olyan segítői, akik fel tudják emelni a minőséget. Rengeteg fog múlni a pszichikai felkészültségen, a választott taktikán és kezdőkön, a koncentráltságon. És főleg a szíveken. Itt pedig a szurkolók azok, akik hozzáállásukkal tudnak bele avatkozni.

Bernabeu Népe, pl ha megtennéd, hogy nem kifütyülöd Bale – t vagy Benzema-t! Támogatni, szurkolni, lojális maradni. Muszáj. Most kell Madridistának lenni, nem akkor, amikor minden szép és jó!

Kiemelt kép : us.marca.com