Barcelona: az elnök nem mond le, pedig az orra alatt lógó Real Madrid címert se veszi észre

Továbbra sincs nyugalom az FC Barcelona vezetésében. Miközben a múlt héten már biztosnak tűnt, hogy sikerül lemondani az elnököt, ez mostanra megint máshogy néz ki.

Josep María Bartomeu a múlt héten megküzdött az igazgatótanács dühével. A megbízásából (?) lejárató kampányt folytatott céggel ugyan gyorsan megszakítottak minden kapcsolatot, de ettől még a szék inog alatta. A vezetők, akik semmit sem tudtak az ügyről, először a sajtóban nyilvánítottak véleményt, majd közvetlenül a szemébe is mondták.

Több, a klubnál dolgozó menedzser is együttműködhetett az elnökkel, és az igazgatótanács informális ülésén volt is vita a botrány miatt. A klub alelnökei, Emili Rousaud és Jordi Cardoner szorongatta a legjobban a nyakkendőjét képletesen mondva. Az a kettő, akik közvetlenül az elnöki székre esélyesek. Egyikük Bartomeu lemondása esetén ülhetne egy időre a helyére, a másik pedig akkor, ha a következő elnökválasztásra sor kerül.

 

De Bartomeu-t nem könnyű lemondatni. Esze ágában sincs önként felállni a helyéről, és kinyílvánította: nem kívánja elhagyni a klubot, és úgy tervezi, hogy befejezi az előtte álló másfél évet.

És elnököt lemondatni nem is annyira könnyű dolog. A vezetők jelentős részének le kellene mondania, új választást kellene kiírni. Ami a többi vezető számára is jelentős kockázatot jelentene, hiszen egy ilyen válságot megélő klubban senkinek sincs biztonságban a pozíciója.

Hogy megállítsa az ellene végbemenő puccsot, Bartomeu-nak tennie kellett valamit. Szerdán le akart mondani a gazdasági alelnök, Enrique Tombas. Ezt az elnök nem fogadta el. Ezen a poszton azért nem változtatott, mert alapvetően a klub szabályozása szerint a kifizetéseket úgy határozták meg, hogy azokat nem kellett jóváhagyni az üléseken.

De egy lépést mégis kellett tegyen, így egy katonáját beáldozta: Jaume Masferrer az elnökségi területi igazgató és az elnök jobb keze volt. Ő volt a felelős a feltáratlan hálózati botrányért. Ezért Bartomeu lemondatta, jobban mondva az ügy teljes feltárásáig felmentették feladatai végzése alól.

Ezzel az intézkedéssel a jelenlegi elnökség igyekszik kikozmetikázni alaposan megtépázott arculatát. A rajongók természetesen a mai világban tisztában vannak azzal, hogy porhintés az egész, és ahhoz, hogy egy ilyen elit klub eddig süllyedt, valószínűleg az elnökség jónéhàny tagjának van valami takargatni valója.

Kép : Diario AS

Miközben nem kellett túlságosan szemfülesnek lenni, hogy megint a gúny tárgyává váljanak. A hétvégi forduló alkalmával éppen a VIP páholy alatti kijelzőre valaki egy Real Madrid címert tűzött. Senki sem tudja, ki tette oda, de azt sem, hogyan nem vették észre. Így a teljes mérkőzés alatt bárki ha az eredményt kívánta megnézni, tisztán láthatta a közvetlenül Bartomeu alatt ékeskedő címert. Több, mint kínos.

Forrás : AS, Marca, kiemelt kép: fcbarcelona.com