BarcelonaLa Liga

Barcelona: az elnök nem mond le, pedig az orra alatt lógó Real Madrid címert se veszi észre

Továbbra sincs nyugalom az FC Barcelona vezetésében. Miközben a múlt héten már biztosnak tűnt, hogy sikerül lemondani az elnököt, ez mostanra megint máshogy néz ki.

Josep María Bartomeu a múlt héten megküzdött az igazgatótanács dühével. A megbízásából (?) lejárató kampányt folytatott céggel ugyan gyorsan megszakítottak minden kapcsolatot, de ettől még a szék inog alatta. A vezetők, akik semmit sem tudtak az ügyről, először a sajtóban nyilvánítottak véleményt, majd közvetlenül a szemébe is mondták.

Több, a klubnál dolgozó menedzser is együttműködhetett az elnökkel, és az igazgatótanács informális ülésén volt is vita a botrány miatt. A klub alelnökei, Emili Rousaud és Jordi Cardoner szorongatta a legjobban a nyakkendőjét képletesen mondva. Az a kettő, akik közvetlenül az elnöki székre esélyesek. Egyikük Bartomeu lemondása esetén ülhetne egy időre a helyére, a másik pedig akkor, ha a következő elnökválasztásra sor kerül.

De Bartomeu-t nem könnyű lemondatni. Esze ágában sincs önként felállni a helyéről, és kinyílvánította: nem kívánja elhagyni a klubot, és úgy tervezi, hogy befejezi az előtte álló másfél évet.

És elnököt lemondatni nem is annyira könnyű dolog. A vezetők jelentős részének le kellene mondania, új választást kellene kiírni. Ami a többi vezető számára is jelentős kockázatot jelentene, hiszen egy ilyen válságot megélő klubban senkinek sincs biztonságban a pozíciója.

Hogy megállítsa az ellene végbemenő puccsot, Bartomeu-nak tennie kellett valamit. Szerdán le akart mondani a gazdasági alelnök, Enrique Tombas. Ezt az elnök nem fogadta el. Ezen a poszton azért nem változtatott, mert alapvetően a klub szabályozása szerint a kifizetéseket úgy határozták meg, hogy azokat nem kellett jóváhagyni az üléseken.

De egy lépést mégis kellett tegyen, így egy katonáját beáldozta: Jaume Masferrer az elnökségi területi igazgató és az elnök jobb keze volt. Ő volt a felelős a feltáratlan hálózati botrányért. Ezért Bartomeu lemondatta, jobban mondva az ügy teljes feltárásáig felmentették feladatai végzése alól.

Ezzel az intézkedéssel a jelenlegi elnökség igyekszik kikozmetikázni alaposan megtépázott arculatát. A rajongók természetesen a mai világban tisztában vannak azzal, hogy porhintés az egész, és ahhoz, hogy egy ilyen elit klub eddig süllyedt, valószínűleg az elnökség jónéhàny tagjának van valami takargatni valója.

Miközben nem kellett túlságosan szemfülesnek lenni, hogy megint a gúny tárgyává váljanak. A hétvégi forduló alkalmával éppen a VIP páholy alatti kijelzőre valaki egy Real Madrid címert tűzött. Senki sem tudja, ki tette oda, de azt sem, hogyan nem vették észre. Így a teljes mérkőzés alatt bárki ha az eredményt kívánta megnézni, tisztán láthatta a közvetlenül Bartomeu alatt ékeskedő címert. Több, mint kínos.

Forrás : AS, Marca, kiemelt kép: fcbarcelona.com