Real MadridHacienda Bernabeu

Csak egy kupameccs?

A tegnap esti Real Madrid produkció margójára tegyünk néhány megjegyzést

Először is Gareth Bale. 143 nap után végre egy gólt láttunk. Taps. Ja, nem. Halvány lenyomata a régi BBC támadó legendának. Majdnem megsérült, aztán meg mégis.

Miután a Szuperkupára nem utazott a csapattal (légúti fertőzés miatt a hivatalos orvosi jelentés szerint, (bár a spanyol sajtó olyan hírt is terjesztett, hogy „krónikus székrekedésre” panaszkodott… Na neee!) végre újra pályára lépett.

Sajnos a fellépés nem sikerült fényesre, annyira nem, hogy még ő maga sem ünnepelte saját gólját. Sebaj, Gareth, kis gól is gól! Továbbra sem értjük, mi is zajlik valójában a walesi körül.

Eladják, vagy nem, akar menni vagy nem, megfizetik vagy nem… Nem, nem nyilatkozik semmit, teljesen gubót növesztett maga köré. Ami nem biztos, hogy szerencsés ebben az esetben. Zidane ismét bizalmat és lehetőséget adott neki. Még mennyit, még meddig tart ki a türelme?

Brahim

Köszönjük! Szép találat, mindjárt kettő is, lelkes és motivált játék. Nem akar elmenni Madridból. Meggyőződése, hogy sikeres lesz habfehérben, és erről a rajongókat is meg tudja győzni. Több játékidőre lenne szüksége. Remélhetőleg ezt a kupa sorozatban meg is kapja majd Zidane-tól. Ha valaki, ő igazán megérdemli. Opció Bale helyére?

Ha már B, akkor Benzema

Köszönjük, kevés volt… Sajnos, nem ment tegnap úgy, ahogy az utóbbi időben megszoktuk. 16 gól eddig, de megtorpanás van. Tiszta szívből drukkolunk, hogy vissza térjen a gólszerző formája, hiszen hozzá szoktatott már minket. Szükség is van a találataira a szezon fontosabb felében!

Areola

Remek! Megmutatta Zidane-nak is és a közönségnek is, hogy nyugodt lehet mindenki. Három tökéletes védés, Courtois se tudta volna jobban (sőt, Navas se!). Neki is több szerep jut remélhetőleg majd a Copa del Rey sorozatban. Mi pedig ezt egyáltalán nem fogjuk bánni.

Vini, Jovic

Láthatóan igyekeztek volna. De a helyzetek megint kimaradtak. Én még mindig azt mondom, mind a kettő lesz ennél jobb. Nem, nem a remény mondatja ezt velem, hanem az, hogy látom rajtuk az akaratot.

Ami most (még) nem sikerül, az több rutinnal menni fog. De van bennük tehetség, motiváltság, lelkesedés. Egy év is lehet, hogy kell majd ehhez, de olyan tehetségek, akiket nem zavarnék el egyből, ahogyan sokan írják. Csak emlékeztetőül: Luka Modric se az első szezonban győzte meg a rajongókat.

Mind a két fiatal gyors, erős. Meccsről meccsre magabiztosabb a játékuk, egyre jobban tartják, viszik a labdát. Nem, nincs meg bennük Rodrygo könnyedsége vagy bravúros cselezése, de erővel pótolják. Kellenek ilyen átütő erejű játékosok pláne akkor, amikor keményebb stílusban nyomó ellenféllel kell szembenézni.

Carvajal, a jobb oldal ura

A hű, a megbízható, a mindig koncentrált Dani Carvajal. Tegnap este is azt adta, amit mindig. Megmutatta, hogy miért nem tudja senki sem őt kiszorítani a helyéről. Legutóbb éppen tegnap Odriozola adta fel ellene a harcot. Inkább kölcsönbe távozott, mint a padon ücsörögjön.

2013 óta tartja magabiztosan a helyét a kezdőben. Azóta Arbeola, Danilo, Achraf és most Odriozola próbálta átvenni a helyét. Eddig sikertelenül. Utóbbi számára pedig nem volt vesztegetni való idő. Ha szeretne bekerülni a válogatottba, kellenek a játék idők, a rutin neki (is).

Amit a klubdrukkerek gyakran elfelejtenek, az ez. Egy játékos számára a napi munka, a folyamatos játék és a fejlődés, erősödés, a rutin megszerzése úgy lehetséges, ha a klubja mérkőzésein kap lehetőséget. De a kihívást, a valódi sikert, a legnagyobb eredményt a nemzeti színekben játszva érheti el.

Ugyanez volt igaz Marcelo esetében. Amikor Solari idején kikerült a keretből, hozott egy gyenge idényt, hamarosan a brazilok tizenegyéből is kívül találta magát. Ami minden bizonnyal vissza üt aztán a klub teljesítményére is. Tegnap sem azt játszotta, amire emlékezünk vele kapcsolatban. És szomorú látni, ahogy egy ekkora legenda, egy ekkora Madridista lassan át kell adja a helyét, de ez a szomorú futballista sors. Bármennyire szeretjük, bizony közeleg a búcsú…

Zidane

Edzőként, sportemberként is jelesre vizsgázott. Nem becsülte le, egyenrangú félként kezelte a Serie B kiscsapatot. Pacsizott az edzővel, azonosult a hangulattal, őszintén és lazán tett úgy, mintha ez lenne a megszokott környezete.

Vislekedése, hozzáállása pedig átragadt a játékosaira is. A mérkőzés után ott maradtak és egy jó darabig kellemes hangulatban elbeszélgettek az Unionistas játékosaival. Mezeket cseréltek, pacsiztak, fényképezkedtek velük. A beszámolók alapján elmondható, hogy természetes baráti hangulatban telt el a közös idő.

Szimpatikus ellenfél

A házigazdák pedig életre szóló élményt kaptak. A Madrid játékosoktól kapott mezeket egy zsákba pakolták, amit a csapat kapitány vitt haza éjszakára. Majd a mai edzés után fogják egymás között kisorsolni, hogy ki kinek a mezét tarthatja meg.

Ha pedig igazán, őszintén a véleményem írom le, akkor azt írom :

Egy hihetetlenül kedves, szimpatikus kis csapat ez az Unionistas. Szerény pályájukon egy pillanatra se éreztem a közvetítés alatt, hogy bármi olyan gond lenne, ami méltatlan vagy nem alkalmas egy ilyen volumenű eseményre.

Megoldást találtak a világításra, a lelátót megfelelő méretűre bővítették, volt elektromos eredményjelző. Mindent megtettek, amit tudtak, hogy a királyiak jól érezzék magukat. És mindehhez remek, sportszerű játékot mellékeltek. Lőttek egy gólt, időnként megnehezítették a vendégek dolgát.

Olyan kedvesek, hogy nekem az volt az érzésem, mint amikor a vidéki rokonokhoz megyünk látogatóba. Érezni lehetett, hogy ez a kis klub életében egy felejthetetlen este volt. A szurkolók remekül szórakozhattak, hiszen a pályán mutatott játék miatt sem kell cseppet sem szégyenkezniük.

Zidane olyan játékosokat küldött a pályára, hogy azt is érezték, meg vannak tisztelve. Nem egy B keret, ahogyan az ősi rivális tette az Ibiza ellen (majdnem zakóztak is egy nagyot) . Zidane nem akart „lesüllyedni” az ellenfélhez, ezzel nézve le őket, hanem olyan elegánsan, gyengéden aratott győzelmet felettük, amiért egy életre a rajongóivá tette őket.

Tovább

Megy tovább a fehér csapat, a bajnokságban az élen a Barcelona-val holtversenyben. A Bajnokok Ligájában szintén jön hamarosan a következő forduló. És persze a Király Kupa is folytatódik. Zidane ebben a szezonban egy új csapatot épít. De amit lehet, közben meg is akar nyerni. A kupa kimaradt neki anno játékosként,most reális esélye van arra, hogy edzőként megnyerje.

Január 31-én lezárul a téli átigazolási szezon. ZZ úgy fogalmazott, a tegnapi mérkőzés semmin nem változtat, hogy mi fog történni, azt a hónap végéig meglátjuk.

Forrás a Marca cikkei és vélemények

Képek: Marca ha nincs külön jelezve, kiemelt kép: europapress