Real MadridLa Liga

Zidane és az új verhetetlen Madridja

Zidane és az általa összerakott Real Madrid az eddigi legfurcsább csapat. Az alapjai szilárdak és a határ felfelé a csillagos ég. A védői rúgják a gólokat, a csapat viszont nem kap gólt, minden héten más a pályára lépő összeállítás…

A francia mester egy kaméleon-csapatot vezet. Ez persze csak az ellenfeleknek okoz gondot megérteni. Az egyéni hiányosságok rejtve maradnak és a csapat egységként tündököl. A Real Madridnál a győzelem a legfőbb prioritás, de az állandóság is az. Ez a két tulajdonság segíti a csapatot helyt állni a La Ligában, ahol a végső győzelemre is esélyesek. Ez Zidane nagy álma is, ami visszahozta őt Chamartínba 2019 tavaszán.

2020 nem is kezdődhetett volna jobban Zidane számára, a csapata folytatni tudta azt a ritmust, amit az idény első felében felállított. Sorra jönnek a győzelmek – Getafe, Valencia, Atletico Madrid és szombaton a Sevilla. 4 meccs, 8 lőtt, és csak 2 kapott gól. A Madridnak sikerült egy olyan stílust kialakítania, hogy a gólok bárhonnan, bárkitől jöhetnek, ami általában meglepi az ellenfelet. Jó példa erre a 2 védő Varane és Casemiro, akik 2 meccsen 4 gólt rúgtak összesen.

A csapat gólképtelenségének a problémáját úgy oldotta meg, hogy mindenkivel kiveteti a részét a gólszerzésből. Benzemán kívül, aki remekül helyt áll, mint a támadósor zászlóvivője, a középpályások és a védők is akár felfutnak a támadással. Nem csoda így, hogy Karim és Rodrygo mögött Modrics és Ramos állnak a házi gólkirályi rangsorban a legtöbb találattal.

A másik jelentős tulajdonsága Zidane csapatának, hogy a mester senkivel nem köt ‘házasságot’. Mindenkire sor kerül előbb vagy utóbb, csak keményen kell edzeni és türelmesen várni, amit végül Zidane egy kezdőbeli hellyel jutalmaz. A Sevilla ellen Jovics, Lucas Vázquez és Rodrygo kapott lehetőséget. De ott van Vinicius Jr és Militao is, akiket az utóbbi hetekben többet foglalkoztatott, mint eddig.

A valóságban ez azt jelenti, hogy nincs fix kezdője a Királyiaknak. Zidane úgy alakítja meccsről meccsre a csapatot, ahogy épp szükséges. Hol defenzívebben, hol támadóbban állnak fel az épp aktuális ellenfél ellen. Minderről a francia dönt. Mindegy mennyit tett már le egy játékos a madridi asztalra, Zidane a vezér, a számok meg magukért beszélnek.

Ezen tulajdonságok összessége zavart okoz az ellenfelek között. A Real Madrid ellen így nagyon nehéz védekezni, mivel nincs egy fix támadója sem, a gólok bárkitől érkezhetnek. Kivéve amikor Luka Jovics kezd. Mert akkor a gólszerzők középpályásnak meg védőnek álcázzák magukat, és bármikor életveszélybe sodorhatják az ellenfelet a saját kapujuk előtt.