Hacienda BernabeuBarcelonaLa LigaReal Madrid

A történelem leghosszabb El Clasico-ja

Egészen pontosan az idei El Clasico 2019 október 26-tól 2019 december 18-ig tartott. Ennyi időn át tudta a sajtó kitölteni cikkekkel, hírekkel, pletykákkal oldalait a világ legnagyobb rangadójára várva. És izgalmakban nem volt hiány a 0-0-ra végződő eredmény ellenére sem.

Előzmények

Hetek óta figyelte a sportsajtó mindkét csapatot. Kik a sérültek, melyik meccsen milyen felállásban játszanak, hogyan alakulnak az edzők taktikai megoldásai, mivel lepik meg majd nemes ellenfeleiket. Mindent megtettek, hogy a rangadó körül még nagyobb legyen a felhajtás.

A két csapat ugyanabból a hotelből, ugyanabban az időpontban indult meg a stadionhoz. Ezzel a biztonságiak dolgát könnyítették meg, nehogy támadás érje a fővárosiak buszát. Még soha, egyetlen Clasico előtt nem volt ilyenre példa. Ugyanezen okból a Real Madrid csak tegnap érkezett, nem egy nappal korábban.

Zavargások

Mindenki számára ismert okból lett kitolva a mérkőzés időpontja. De ha a rendezők azt hitték, hogy ezzel elejét veszik a zavargásoknak, akkor tévedtek. A hónapok óta tartó tüntetések és rendbontások folytatódtak a katalán fővárosban.

A Marca külön képgalériát is közzé tett a tegnapi eseményekről:

https://www.marca.com/futbol/real-madrid-barcelona/album/2019/12/18/5dfa9c9a22601d46428b459f.html

Biztonsági okokból a két csapat egy hotelből, egyszerre ment a stadionhoz a rangadó előtt. A biztonságukra több ezer rendőr és polgárőr volt kirendelve. A tévénézők azt hihették, minden a legnagyobb rendben van, hiszen a világszerte több, mint 600 millió néző szemeinek a városban zajló események nem lettek közvetítve.

De a Camp Nou közelében felállított rendőrségi kordonnak volt értelme, ugyanis a radikális tiltakozók tegnap esti megmozdulása ismét erőszakba torkollott. A stadion közeléig vonult a tiltakozók tömege. Az eredmény: felgyújtott autók, összecsapások a rendfenntartókkal, és 53 sérült, köztük kettő súlyos állapotban a kórházban.

A mérkőzés

Az első félidőben egyértelmű fehér fölény mutatkozott, a játék nagyrészt a hazaiak térfelére szorult. Néhány alkalommal ugyan betörtek egészen a kapuig, de Zidane játékosai remekül védekeztek, Varane is , Ramos is mentett óriásit, végső esetben pedig Courtois tartotta lezárva a hálóhoz vezető járatokat.

A hazaiak három sárga lapot szedtek össze. Varane combját nagyon csúnyán végigszántott Lenglet stoplis talpa. Ma virradóra számtalan vélemény jelent meg, ami szerint bizony büntetőt érő volt a produkció. De mivel Hernandez Hernandez nem látta, így nem lett következménye az akciónak. A játékvezetők előre jelezték: nem fogják a VAR segítségét igénybe venni csak végső esetben.

Ennek köszönhetően a mérkőzés nem lett megakasztva. A Real Madrid nagyon ötletes, remek játékkal uralkodott a szünetet jelző sípig. Noha néhányszor csak a szerencse mentette meg őket, mivel természetesen a Barcelona igyekezett az adódó lehetőségeit kihasználni, amint egy percre lankadt a vendégek figyelme, máris veszélyt jelentettek a kapura. Gól nélkül sétáltak le a szünetre.

A mérkőzésen készült képek:

https://www.marca.com/futbol/real-madrid-barcelona/album/2019/12/19/5dfaaf8a46163f043c8b464e.html

A második játékrészben Vidal lépett hamarosan a pályára, de a játéka nem adott pluszt a meccshez. Még egy látványos durvaságra se tellett tőle, sőt, kifejezetten tőle szokatlan nyugalommal és koncentráltsággal nem csinált semmi lényegeset.

A Real Madrid tartotta az iramot de már a gránátvörösek is erősebben, aktívabban léptek fel. Suarez, Messi és Piquet is adták a közönségnek, amiért azok a meccsekre járnak, noha eredménytelenül. Találat nem született, szabálytalankodások, durvaságok igen. Kezdtek sűrűsödni a sárga lapok, és a madridiak nemcsak beérték, ki is előzték vendéglátóikat a szabálytalankodásban. Apró adok-kapok, de a játék nagyrészt zavartalanul folyt tovább. Valódi fogást egyik gigász sem talált a másikon.

Gareth Bale ugyan betalált Ter Stegen kapujába, de les miatt nem adták meg a találatot. Hazai részről Ansu Fati, Zidane részéről Rodrygo pályára küldésével szerették volna a mérleg nyelvét billenteni, de a tinik sem hoztak változást a játék képébe. Ahogyan Modric becserélése sem.

Számomra érthetetlen is volt, miért kellett lehívni a pályáról a végre remekül, koncentráltan játszó Isco-t, Valverde-t meg pláne nem. Megint az egyik legveszélyesebb katona volt a királyi gárdában. A „Kicsi Madár”- ahogyan hazájában becézik- a rajongók szemében már Ramos utódjaként, született vezéregyéniségként a jövőbeli csapat legfontosabb pillére.

Zavargások 2.0

A mérkőzés közben a lelátón élőképben kibontakozott a Demokratikus Szökőár akciója, és sárga labdákat hajigáltak be a pályára. Mindenfelé a tiltakozás feliratát lehetett olvasni a nézők által felemelt kék táblákon. Előreültek strandlabdák, szintén tiltakozó feliratokkal díszítve. Ez néhány percre megállította a mérkőzést, de se más rendbontás, se semmilyen erőszakos megmozdulás nem történt.

A rendezők mindenesetre utólag sem tudták megmagyarázni, hogy hogyan sikerült a lelátóra juttatni a labdákat, feliratokat a biztonsági intézkedések ellenére. De a stadionon belül tartózkodó 3000 rendőr és polgárőr jeleneléte azért feltűnő volt.

Messi

Akkor sem lehet az argentin zsenit szó nélkül hagyni, amikor éppen nem szerez gólt. Kritikus körökben mondják, hogy ha Messi-nek jó napja van, akkor a Barcelona-nak is. Ez azért nem igaz, mert tegnap jó napja volt. Bámulatosan gyors és szemet gyönyörködtető akciói voltak a mérkőzés azon pillanatai, amiért mindenképpen megérte nézni a meccset.

Csak a védelem, a szerencse és néha apró pontatlanság mentette meg tegnap Benzema-t attól, hogy a góllövő listán lemaradjon. Ami számomra a legkedveltebb Messi játékában az az, hogy amikor mellé rúg a kapunak, vagy kivédekezik a lövését, egy mosollyal nyugtázza, és futballozik tovább.

Az edzők

Noha a hotelben Valverde szándékában állt, hogy egy kávét Zidane-nal közösen elfogyasszanak, idő hiányában erre nem volt lehetősége. Mind a kettőjük arcán jól kivehető volt a feszültség a játékidő alatt, viszont a lefújást követően Zidane lehet elégedettebb.

Ahogyan a francia a meccs után a sajtónak is elmondta, győzelmet érdemelt volna a csapata. Ez így van, hiszen összességében is jobb játékot mutattak, és több volt a kapura tartó lövésük is. Sergio Ramos volt, akit mindjárt a pálya szélén megszólaltatott a tévériporter. Igazából még a kapitány nem tudta értékelni a játékot, vissza is kérdezett: – Elégedetlennek kellene lennem? Nem tudom.- mondta. És Sergio Ramos újabb rekordra tört: a tegnapi volt a 34. El Clasico, amin pályára lépett, ezzel ő a legtöbb Klasszikust lejátszott játékos a történelemben.

Valverde nem lehet büszke igazából magára. Hiába a döntetlen, ez hazai pályán kevés a Camp Nou rajongóknak. Taktikailag és ötletességben is alul maradtak, a fehérek meglepték őket alaposan a lerohanással, térfélre szorítással, labdaszerzéseikkel. Azzal, ahogyan bátran, önbizalommal játszottak végig, mentálisan legyőzték a Barcelona-t.

Valverde rendelkezésére áll a világ egyik legjobb, legerősebb kerete, köztük Messivel. És nem tud mit kezdeni velük. Nincs semmi, amivel meglepőt húzna, nincs új, nincs kihasználva az az érték, ami a pályán van. Még mindig élvezi az elnökség bizalmát, kérdés, hogy meddig?

Egy újabb kiesés a BL-ből, vagy egy keményebb pofonba ha belefut a bajnokság során, valószínűleg pályafutásának barcelonai lezárását fogja jelenteni. Persze, ha gonosz lennék, akkor mondhatnám, hogy Madridistaként nekem és a szurkolótársaimnak pompásan megfelel ő oda. De ha objektíven nézem, egy semleges szurkoló szemével, akkor bizony sok más trénert el tudnék oda képzelni. Ha szezon közben nem is, a nyáron valószínűleg búcsút intenek neki Katalóniában.

Prolog

Tegnap este láttunk egy jó, gól nélküli meccset. És láttunk egy döntetlenre végződő Clasico-t. Nos, egyik csapat sem élete mérkőzését produkálta. Kis madridi fölény, okos barcelonai játék. Lehet fanyalogni, de ide leteszem, aztán agyaljon rajta, aki akar:

Spanyolország két legerősebb csapata. Ugyanannyi mérkőzés, ugyanannyi pont. Ugyanannyi megnyert El Clasico. Messi-nek és Benzema-nak ugyanannyi lőtt gól ebben a szezonban.

Így, hogy eldőlt, hogy nem dőlt el semmi, a La Liga nyitott marad. Továbbra is minden pont, minden gól nagy jelentőséggel fog bírni, minden forduló után bámulhatjuk a tabellát. Még mindig izgalmas, vagy már ilyen korán izgalmas a szezon. Örüljünk annak, hogy komoly sérülés nem esett, örüljünk annak, hogy szereztek nekünk egy szép estét, láthattuk őket küzdeni (Madridista társaimnak különösen), és adjuk meg azt a tiszteletet, ami kijár legnemesebb ellenfelünknek.

Maradjunk meg szurkolás közben is sportszerűek. Ismerjük el, ha egy ellenfél jobb nálunk. De tegnap mi voltunk a jobbak. Sajnos csak egy paraszthajszállal, így egy pont ide, egy oda. De az önbizalmunknak sokat számít.

Statisztika

Nézzünk néhány számot, mi jellemezte a meccset:

A Barcelona 9, a Real Madrid 17 lövést produkált, ebből előbbieknél 2, az utóbiaknál 4 tartott kapura. A felírt adatok szerint a Barcelona birtokában volt többet a játékszer, ami viszont erősen ketségbe vonható, ha valaki látta a mérkőzést, de a hivatalos statisztika viccesen azt írja, hogy 53-47 arányban a hazaiak birtokolták nagyrészt a lasztit (?). Passzpontosságban a Real Madrid egy százalékkal volt jobb, 88 %-osan pontosak voltak ( Barcelona riválisa lett az Adidasnak, de minden bizonnyal vakok ezek…).Sarga lap 5 a Barcanak, 8 a Madridnak (Casemiro is pihenhet a következő fordulóban). Piros lapot nem osztottak ki, de ugye a VAR mellőzve volt. Nos, egy rövid videos összefoglaló, ha valaki nem látta, vagy nincs ideje a teljes mérkőzést visszanézni:

Még egy forduló, aztán jön a karácsony. Természetesen a hírek, írások nem fognak szünetelni. Sok év után először következik egy Real Madrid nélküli Klubvébé, de azért megnézzük. Mert életünk a foci!

Kiemelt kép: Marca