Real MadridAtletico MadridBarcelonaLa Liga

Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid: bajban a triumvirátus?

A három spanyol gigász eddigi szezonbéli teljesítménye, habár nem tragikus, mégis messze elmarad a várakozásoktól. A Marca három írója (Emilio Contreras-FCBarcelona, Pablo Díaz-Real Madrid, Ainhoa Sánchez-Ateltico Madrid) sorra vette a csapatok gondjait, és megkérdezték az oldal olvasóit is. Íme, erre jutottak a következtetéseikkel:

FC Barcelona

Noha vezetik a tabellát, néhány területen hagynak kétséget a rajongókban. A Slavia elleni Bajnokok Ligája mérkőzés szenvedéses győzelme után, Ter Stegen nem véletlenül hívta össze a csapat tagjait válságmegbeszélésre.

Az egyik probléma abban rejlik, hogy hiányzik az irányítás. A Busquets-Melo-de Jong trió képtelen uralni a középpályát. Nézzük vissza, milyen képet mutatott a deréktáji játék Pep Guardiola idején, máris szembetűnő lesz a különbség.

A másik baj, hogy a csapat túl sokszor hagyatkozik Ter Stegen földönkívüli, bravúros védéseire. Ugyanígy hagyatkoznak Messi játékára, ez a kettő a recept a győzelemhez eddig a katalánok számára. A 300 milliót meghaladó bevásárlás, amit az elmúlt években eszközöltek összességében, éppenhogy nem rontott a játék képén, minőségi javulást nem hozott.

A Marca olvasói a feltett kérdés alapján, mármint hogy miben látják a fő problémát a csapatnál, döntő többséggel a Messitől és Ter Stegentől való függést válaszolta (50%), míg a második leggyakoribb a védelem hatásosságának a hiányát jelölte meg (12%).

Real Madrid

Eddig a királyiaknál is nagyon úgy tűnik, hogy az elköltött 305 millió kidobott pénz volt. Noha nekik is összejött egy halvány győzelem a Galatasaray ellen a BL-ben, a bajnokságban átengedték a helyüket a riválisnak, a Mallorca ellen elszenvedett csúnya vereséggel.

Eden Hazard vételára se hozta még vissza a befektetést, eddig egy gólpasszig és egy találatig jutott a belga sztár. A szezonbeli hullámzó teljesítmény és a BL szerepléseikben sem magabiztosan és egyértelműen szereplő klub vezetése egyenlőre kiáll Zidane mellett, de vajon meddig?

A gondok egyrészről a támadósor impotenciájából, másrészt a védelem gyengeségéből fakadnak. Ehhez járul hozzá az, hogy a középpálya tagsága alaposan meggyérült a nyáron, plusz rengeteg sérülttel tovább fogyott.

A sok új játékos beszoktatása, és a keret összeedzése sem történhetett meg rendesen a FIFA vírustámadásának köszönhetően. Így Zinadine Zidane feladata nem kicsi, a bajnokságban is, és a BL-ben is, ha bent szeretné tartani a csapatát, gyorsan kell gyógyírt találnia a betegségeikre.

A Marca válaszadói 55%-ban úgy vélik, hogy a támadósor gólképtelensége a hibás (lásd a Galatasaray ellen: 27 kapura lövés, 1 gól). 23 % a gyenge védekezőjátékot is okolja, a sok bekapott gól miatt. Tibault Courtois is a negatív rekordjait döntögeti, noha javult már a mutató a kapus tekintetében, még korántsem stabil és meggyőző. Sokan a középpálya átjárhatóságában látják a bajok forrását, igaz, ami igaz, vannak ott is bajok. Azaz a habfehéreknek mindene fáj.

Atletico Madrid

Diego Simeone igazán mindent megtett egy ütőképes csapat létrehozásáért, és ehhez meg is kapott pénzt, paripát, fegyvert a vezetőségtől. Mégis vannak gondok. Madrid másik felét is sújtotta a FIFA vírusa, különösen Vitolo szenvedett elhúzódó sérüléssel.

Miközben 3 pontos lemaradásban vannak mind a Liga első helyétől, mind a BL csoportjukban a Juventus mögött, a szezon kezdete pedig igazán reményteli indulása után. A támadósoruk nekik is terméketlenebb ezidáig, mind azt elvárta bárki. Morata, Costa és a csodagyereknek kikiáltott Félix, mindössze 7 gólig jutottak 12 mérkőzés alatt.

És a matracosoknak is vannak derékfájdalmaik: a középpálya munkája náluk is hagy kívánnivalót maga után. Lemar sem nyújt kielégítő teljesítményt, a támadósorral karöltve sem képesek rést találni az ellenfelek védelmén.

A Marca olvasóinak a véleménye az, hogy az eredményes támadások hiánya a fő gond (57% szerint), míg a középpályát a második legnagyobb baj okaként jelölték meg (23%). Simeone-nak is lesz dolga a közeljövőben, hogy ha be akarja tartani a szezon előtti ígéretét: miszerint elhozza a kupákat is végre az Atletico Madrid számára.

Hogyan tovább?

Mindhárom klub vezetése ezidáig kiállt és bizalmával támogatja a játékosokat és az edzőiket. Noha a Barcelona esetében már tavaly is hangosak voltak azon szurkolói vélekedések, hogy Valverde ideje lejárt. Zidane esetében is elhangzottak kritikák bőven, hiszen sokak véleménye, hogy képtelen a csapatépítésre. Simeone talán a túlzott magabiztosságuk áldozata lett, no meg túl nagy részben hagyatkozott egy tinisztárra: Joao Felix remek indulás után megtorpanni látszik.

A spanyol futball pártatlan nézőit bizonyára éppen annyira szórakoztatja a három óriás bukfencezgetése, mint amennyire aggasztja a rajongóikat. De mindenki számára jó lenne, ha meggyógyulnának, és a további versenyekben színvonalasabb és gól-gazdagabb játékkal szórakoztatnának mindenkit!

A képek szintén a Marca oldalairól származnak.