Hacienda BernabeuBarcelonaBlogLa LigaReal Madrid

Nehéz napok elé néz a Real Madrid

A következő bajnokit a Real Madrid a Mallorca csapatával játsza. A sérülések tovább nehezítik Zidane dolgát, miközben közeledik a Bajnokok Ligája következő játéka, és a bajnokság első El Clasico-ja is. Nézzük át röviden, hogyan állnak most a dolgok Valdebebasban.

Modric és Vasquez Out

Luka Modric a Horvátország-Wales kvalifikációs mérkőzésen sérült le. Két orvos támogatta le, nem tudott a lábára támaszkodni, így a Mallorca ellenit biztosan a betegszobában tölti. Bale ugyanekkor szenvedett sérülést. Noha a mérkőzést végig játszotta, szemmel láthatóan nem 100%-os állapotban. Játékra mégis esélyes a hétvégi találkozón, ha csak nem hagyja Zidane biztonságból pihenni.

A csatársor akár rendben is lehet, hiszen Vinicius, Benzema bevethetők, és Jovic is várva várja a lehetőséget. Na meg Rodrygo, aki noha a válogatottal tartott a szünetben, de játéklehetőséget (még) nem kapott, így kipihente magát. Plusz az eddig nagyon mellőzött Brahim, aki május óta nem kapott szerepet. A nagyobb gondot a középpálya jelenti. (További hírek: az ég kék, a fű zöld…) Modric és Lucas Vasquez ugyanis csatlakoztak a sérültekhez. Lucas jobb lábán szenvedett izomsérülést. Így Zidane számára az éppen felépült James lesz a mentőöv, nem először. És persze sokunk örömére.

Casemiro helyzete a legkényesebb jelen szituációban. A brazil a szezon teljes játékidejének 95%-át a pályán töltötte, plusz hazája válogatottjának is minden mérkőzésén játszott. Pihennie is kellene. Na meg: egyetlen sárga lap valasztja el attól, hogy pont a Clasico-n ne játszhasson. Nagy luxus lenne, tekintve, hogy Casemiro élete csúcsformájában játszik jelenleg.

A védelem számíthat végre Mendyre is, aki már a csapattal edzett. Ramos és Varane is harcra készek, na meg a formájához lassan visszataláló Marcelo is. Nagy szükség is van most mindenkire! Lassan az, akin nincs gipsz, a pályára kell lépjen. Ha minden kötél szakad, Zidane természetesen a Mallorca elleni játékra a Castillabol hozhat fel játékosokat, noha eddig az edzéseken erre nem utalt semmi. Na de van még néhány nap, bármi megeshet.

A sérültek sora olyannyira hosszú, hogy le is rövidíthetjük a felsorolást. 2018 óta csupán Varane és Casemiro nem szenvedtek el semmilyen sérülést. Plusz az egy szem gólkirályunk, Benzema, aki emlékezetes törött ujjú játéka óta babonából kötést visel a kezén.

Jó hír (?), hogy Courtois is felgyógyult hasmenéssel súlyosbított “makacs influenzájából”. Így várhatóan ő fog állni a kapuban, noha Areola is 100%-os és játékra kész.

Intenzív szakasza a szezonnak

Zidane és a csapat a könnyűnek ígérkező Mallorca elleni mérkőzés után a Bajnokok Ligája következő meccsére utazik Isztambulba. És noha a Mallorca újoncként gyengén alakítja sorsát eddig a ligában, nem szabad elkönnyelműsködni, hiszen nincsen könnyű ellenfél, se könnyű mérkőzés.

És ugyanez igaz a török ellenfélre is. A Galatasaray nagyon gyengén kezdve a szezont csupán a tizedik a saját bajnokságukban. De bárki bármikor képes meglepetést okozni, pláne ha a királyi gárdáról van szó. A habfehérek történelme tele olyan históriákkal, amikor egy nagyobb, erősebb, komoly ellenfelet könnyedén legyőztek és egy alsóbb, gyengébb csapattól csúnya vereséget szenvedtek. Lásd Fuenlabdrada, 2017.

Bajnokok Ligája: győzelmi kényszer

A Real Madrid, miközben a bajnokság tabellájának az élén áll, a BL-ben bizony csupán a földszintről tekint fel a csoporttársakra. Isztambulba nyerni utaznak, semmi kétség. Muszáj, el kell hozniuk a három pontot. A Galatasaray helyzete is ugyanez, nem szeretnék ők sem elmulasztani a pontszerzés lehetőségét, hazai pályán pedig végképp győzedelmeskedni akarnak. Nem lesz békés fáklyás menet.

El Clasico a láthatáron

A Galatasaray elleni után csupán négy nappal pedig a szezon első Clasico-ja következik. Most, amikor a politikai helyzet ismét ugyanolyan kiélezett és feszült Katalóniában, a Camp Nou beli látogatás se lesz feszültségmentes. Akárki is állítja, hogy a sport politika mentes, az illuziókban él. A két rivális csapat egyben politikai szimbólum is. Edzők és játékosok állnak egyik vagy a másik oldalon.

Éppen a napokban adott ki egy nyilatkozatot a Barcelona, amiben elitélik a bírósági döntéseket, amik börtönt szabtak ki katalán vezetőkre. Ez még a 2017-es választások körüli zavargásokig vezethető vissza. A szövetség most attól tart, hogy sokan a mérkőzést szeretnék felhasználni tiltakozásuk kifejezésére. Így nagy erőkkel vonulnak a rendőrök és biztonsági szervek majd a játék napján Barcelona utcáira.

Minden sportrajongó nevében merem leírni, klubszimpátiától függetlenül: őszintén reméljük, hogy nem lesz a mérkőzést megzavaró incidens, és a csapatok is sportszerűen állnak majd ki a pályára, politikai nézeteiket az öltözőben, de még jobb, ha otthonaikban hagyva.

Apropó, biztonság

Több La Liga résztvevő csapat és a spanyol rendőrség hétfőn csúcstalálkozó keretében egyeztettek a betörés-sorozatok miatt. A klubok ismételten felhívják a játékosaik figyelmét, hogy értéktárgyaikról, otthonaikról ne posztoljanak a közösségi médiában, és tegyék meg a lépéseket az iránt, hogy házaik biztonsági felszereltsége megfelelő legyen.

Továbbá a témához kapcsolódik, hogy maga Valdebebas is biztonság-növelő döntést hozott. Ezentúl az edzőközpont felett drónokat használnak majd a drónok ellen. Ez azért szükséges, mert nem csupán a sport szerelmesei és rajongói reptetnek drónokat a légtérben. Ahogyan fogalmaztak, az “esetleges rosszindulatú dróntámadás” ellen használják majd a szerkezeteket.