BarcelonaFFP

Hogyan áll valójában a Barcelona pénzügyileg?

Mint biztos tudjátok az FC Barcelona 261 Millió Euróval tartozik játékos vásárlásai miatt különböző kluboknak. Coutinho leigazolása után jön még 95 Millió Euró a Liverpoolnak, 49 Millió Euróval De Jong után az Ajaxnak, Neto miatt 31 Millió Euróval a Valenciának, 30 Millió euróval Malcomért a Bordeauxnak és 28 Millió Euroval Arthur miatt a Gremionak.

Valóban gond van a Barcánál? Tényleg anyagilag problémás a klub?

Látszólag valóban magas ez a tartozás, sőt a legmagasabb Európában. Második a Juventus 221 Millió Euróval és harmadik a Manchester United 212 Millió Euróval. Viszont az idén szinte egyáltalán nem igazoló Liverpool is tartozik még más kluboknak 167 Millió Euróval.

Ebből is látszik, hogy a klubok inkább részletre veszik a játékosokat. Hiába jelentik be, hogy ennyi és ennyi lesz a játékosok átigazolási díja, azt több részletben, évek alatt fizetik ki, így a könyvelésben sokáig jelen vannak tartozásként. Ez halmozódott fel a Barcelonánál, akiknek amúgy a különböző klubok 178 Millió Euróval lógnak.

FC Barcelona bevételei

Viszont, ha már belevágtam a klub pénzügyeinek elemzésébe, akkor nézzük meg kicsit alaposabban.

A katalán klub adózás előtti nyereséget termelt igaz, a 2017/18-as szezon 20 Millió Eurója visszaesett 2018/19-ben 4 Millió Euróra.

A klub bevétele 76 Millió Euróval nőtt (8%) 914 Millióról 990 Millióra. Amennyiben a játékos eladásokat nem vesszük számításba, úgy a növekedés még jelentősebb, 162 Millió (23%) azaz 690 Millióról 852 Millióra nőtt. A közvetítési jogok 111 millióról 298 millióra nőttek, és a marketing, reklám bevételek is 28 Millióval lettek magasabbak, egészen pontosan 363 Millió. Ez főleg annak köszönhető, hogy a klub kezébe kerültek a Barca boltok és jogdíjak.

FC Barcelona kiadások

Nézzük a kiadásokat. A fizetések 13 Millió Euróval nőttek (2%) ami így 542 Millió, ebből 501 Millió fociból és 41 Millió más sportokból jön össze. 46 Millió egyéb kiadása is keletkezett a klubnak, főleg azért mert a Barca boltokat és jogdíjakat már saját maguk kezelik.

Visszatérve a fizetésekre a Barcelona lett az első klub Európában akik átlépték az 500 Millió Eurós határt. Az elmúlt két évben majdnem 50% növekedés volt tapasztalható a klubnál (162 Millió Euró).

A Barcelona 139 Millió Euróval többet költött fizetésekre a 2018/19-es szezonban, mint a Real Madrid (362 Millió Euró). Európában a Manchester United volt hozzájuk a legközelebb 375 Millió Euróval.

A klub a kiadásainak 59%-át költi a játékosok fizetésére, ez az európai top klubok közül az 5. legrosszabb. A Juventus 71%, az Atletico Madrid 70%, a Roma 64% és a PSG 61%. Érdekességként, ez a százalék majdnem megegyezik a Liverpool 58%-ával.

A játékosok amortizációs költsége is folyamatosan emelkedik (tulajdonképpen az átigazolási költségek évenkénti elszámolása), jelentős 23%-ot, így 146 Millió jelenleg, ez több mint a duplája a két évvel ezelőtti 67 Millió Eurónak.

Spanyolországban messze a Barcelona költötte a legtöbbet a keretére az elmúlt négy évben. A nettó igazolás (a megvett játékosok árából kivonjuk az eladott játékosokat) az elmúlt négy szezon évi átlaga 82 Millió euró, ha összehasonlítjuk, hogy az előtte lévő 6 szezon évi átlaga 39 Millió euró, akkor feltűnik, hogy ez mekkora ugrás. (Évente a Barca átlagosan 221 Millió Euróért igazolt játékosokat és 139 Millió Euróért adott el)

Összegzés

Egyelőre gazdaságilag a klub erős, viszont a kisebb lyukakat hitelekkel és kötvényekkel kellett betömni (2018 májusában 199 Millió, 2019-ben 55 Millió). Ezzel az éves törlesztő részletek nem növekedtek jelentősen, 12 Millió Euróról csak 14 Millió Euróra. (Ez az összeg az Internél évi 35 Millió Euró, a Manchester United, az Atletico Madrid és a Roma 25 Millió Eurónál áll, illetve a Tottenham is 21 Millió Eurónál.) Az előrejelzések szerint a 2019/20-as szezonra ez már 25 Millió Euró lesz.

A tervezett kölcsönnel, hitellel, részlet fizetéssel nincs gond, ezek felvételét a cégek mindig gondoson előkészítik.

Összegezve, a Barcelona gazdaságilag jól áll, minden évben profitot termel. Viszont vannak intő jelek, és ha ezek a folyamatok tovább gyűrűznek, akkor gondba kerülhet a klub. Nem véletlenül nem lett semmi a nyáron Neymar leigazolásából.