Foci

EURO 2020 selejtező mérkőzések: ünneplők és vesztesek a hétvégén

Az EURO 2020 kvalifikációs valamint felkészülési mérkőzések a hétvégén kitöltötték a futball rajongók estéit. Az igazán fanatikusok streameken is rákeresetek azokra a meccsekre, amiket a tévécsatornák nem közvetítettek. Most azon eseményeket gyűjtöttem össze, ami a labdarúgók vagy klubjaik szempontjából érdekesek.

Neymar, Ronaldo és Ramos hétvégéje

Braizília két felkészülési mérkőzést játszott a hétvégén. A brazilok leg megosztóbb személyiségű sztárja, Neymar Jr. 100.válogatott mérkőzésén léphetett a fűre. Míg Szenegál ellen végig tudta harcolni a teljes játékidőt, addig a Nigéria elleni meccs 12.percében le kellett cserélni. Egy esést követően fájdalomra panaszkodott, és nem tudta folytatni a játékot. Ez a brazil csatár harmadik sérülése ebben az évben.

Sergio Ramostól hangos volt a sajtó, megint. Miután bemutatták a főszereplésével készült reklámfilmet, hazája válogatottjában is rekordot döntött. Iker Casillas korábbi csúcsát szárnyalta túl immáron 168.válogatottbeli szereplésével.

A spanyol válogatottban egyébként egyedüli Real Madrid játékosként szerepelt, ugyanis Roberto Moreno ez alkalommal a 11 játékosát 11 különböző klubból hívta meg. Ehhez nagyban hozzájárult viszont, hogy sok a válogatottban alapembernek számító játékosa sérült vagy sérüléséből nemrégen felépült, így kényszerűségből állította össze így a csapatot.

Real Madridhoz köthető hírek még, hogy a belga válogatottban Thibault Courtois elérte 200.mérkőzését, melyen nem kapott gólt. Sajnálatosan ezek elenyésző száma tehető eddigi madridi szerepléséhez, bízunk a pozitív tendencia növekedésében. Ahogyan Eden Hazard esetében is, aki 30 – de egyes források szerint 40- méterről szolgált fantasztikus gólpasszal hazájának. Ilyesmi oka volt, hogy Madrid szerződtette, noha eme képességéről még nem tett túl sok tanúbizonyságot a spanyolok fővárosában.

Negatívumként kell megélniük a Madridista érzületű rajongóknak, hogy a tegnap esti Wales-Horvátország összecsapáson mind Luka Modric, mind Gareth Bale sérülést szenvedett. Előbbi azonnal lecserélésre került, míg Bale végig játszotta a mérkőzést, bár szemmel láthatóan nem 100%- os állapotban. Zinadine Zidane feje fájhat, ha a sérülések elhúzódnak. Hiszen Isco, Marcelo és Mendy éppen felépültek, de egyből elveszíti két alapemberét cserébe.

Eközben Cristiano Ronaldo megtartotta saját futball fiestáját. A portugál zseni megrúgta pályafutása 700.gólját. Ezzel a világranglistán a 6.helyen áll, minden bizonnyal nem sokáig. Az 5.helyen előtte ugyanis Gerd Müller áll “csupán” 701 találattal. Íme az illusztris felsorolás, amiben CR csupán 2 találattal a mi felejthetetlen Puskásunk mögé ér:

  1. JOSEF BISCAN 805 gól 530 mérkőzésen ( 1928-56)
  2. PELÉ 779 gól 842 mérkőzésen (1956-77)
  3. ROMARIO 748 gól 965 mérkőzésen (1985-09)
  4. PUSKAS 709 gól 720 mérkőzésen (1943-66)
  5. MÜLLER 701 gól 762 mérkőzésen (1962-83)
  6. CRISTIANO RONALDO 700 gól 973 mérkőzésen
  7. MESSI 668 gól 823 mérkőzésen

Sérültek még:

Az olasz válogatottnál Federico Chiesa szenvedett sérülést, és a csapattársa, ahogyan már korábban megírtuk, D’Ambrozio, akinek valószinű a kislábujja tört el. Az angolok válogatottjából Fabian Delph egyenesen ki is maradt, hiszen 6 nappal a szünetet megelőzően esett ki a csatasorból. A franciáknál Didier Deschamp Kantét nem engedte pályára lépni, elmondása szerint óvatosságból. Mivel a Chelsea középpályása a combhajlító izomban érzett fájdalomra panaszkodott, inkább nem kockáztattak.

További program:

Noha a hétvége véget ért, még a mai napon is lesz nézni valója a sportág szerelmeseinek. Folytatódnak az EB selejtezők:

Bulgária – Anglia 20 óra 45 Sport2

Kosovo – Montenegro 20 óra 45 (közvetítésről nincs tudomásunk)

Litvánia – Szerbia 20 óra 45 (közvetítésről nincs tudomásunk)

Ukrajna – Portugália 20 óra 45 ( 22 óra 45-től felvételről Sport2)

Észtország – Németország 18 óra 30 Sport1

Franciaország – Törökország 20 óra 45 Sport1

Izland – Andorra 20 óra 45 (közvetítésről nincs tudomásunk)

Moldova – Albánia 20 óra 45 (közvetítésről nincs tudomásunk)

Felkészülési mérkőzést játszik Csehország Észak-Írországgal 19 órától (közvetítésről nincs tudomásunk)

Kedden a következő mérkőzéseket lehet majd élőben követni:

U17 Magyarország- Kazahsztán 20 óra M4

Finnország- Örményország 17 óra 45 Sport1

Svédország – Spanyolország 20 óra 30 Sport 1

Liechtenstein – Olaszország 20 óra 30 Sport 2

Mostanra négy válogatott: Belgium, Oroszország, Lengyelország és Olaszország biztos szereplői a következő Európa bajnokságnak.

Noha voltak a hétvégének nyertesei, sajnos vesztesei is. A sérültek állapotáról jelenleg nincsenek hivatalosan megerősített információk. Amennyiben tudomásunkra jut ilyen, természetesen közzétesszük.