AC Milan

Miért bukott meg Giampaolo az AC Milan kispadján?

Giampaolo órákra van attól, hogy felállítsák az AC Milan kispadjáról. Valószínűleg a korábbi Inter és Roma edző Spalletti váltja, aki már igent mondott a csapatnak, csak az Interrel kell rendeznie a helyzetét.

Giampaolo erős csapatott épített a Sampdoriában, ideális jelöltnek tűnt az újra épülő AC Milan kispadjára.

Az AC Milannak olyan edzőre volt szüksége, aki felépít egy csapatot, identitást, stílust ad neki. Megteremti a rendszert. Ehhez minden segítséget megkapott a nyáron, többé-kevésbé vele egyeztetve igazoltak Maldiniék és Bobanék.

Az előző évekkel szemben most nem voltak hangzatos kijelentések, elvárások, hogy hol kell végeznie a csapatnak. Sőt! A vezetőség igyekezett megértetni a szurkolókkal, hogy átmeneti időszak jön. Persze ez nem könnyű feladat, hiszen a csapat rajongói továbbra is a korábbi nagy csapatot látják szeretett együttesükben. Sajnos túl sok idő telt el ahhoz, hogy egy jó nyárral, vagy edzői kinevezéssel helyre lehessen hozni. A Milannak koncepcióra van szüksége, és ahhoz ragaszkodva, lépésről lépésre felépítve, újra visszatérhet a nagy csapatok köz. Ehhez lehetett volna tökéletes Giampaolo, aki ezt már megcsinálta kicsiben a Sampdoriánál (nem nagy csapat lett a genoai csapatból, hanem egy szinttel feljebb tolta).

Az életben sokszor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy papíron kéne. Általában fejben és szívben dőlnek el ezek a dolgok, és Giampaolo itt vesztette el az AC Milan kispadját, még az első hivatalos meccse előtt.

Abban a pillanatban indult el az ide vezető folyamat, amikor arra gondolt, hogy elveszítheti az állását.

Már a nyitó forduló előtt megvoltak a jelek. Nem mert a fiatalokhoz nyúlni, mert későn csatlakoztak a felkészüléshez, majd az első 90 perc után kidobta az elvégzett nyári munkát. Itt olvasható a nyilatkozata.

Tehát nem bízik a saját rendszerében, amit hónapokig gyakoroltak, amihez játékosokat igazoltak, hanem inkább vált egy olyanra, ami a régieknek megfelel.

Utána is nehezen és lassan nyúlt az új fiúkhoz. Inkább Gattuso csapatát favorizálta, egészen addig amíg rá nem szóltak, hogy ez nem pálya, nem a padra igazolták a fiatalokat.

Aztán az ifjak megkapták a lehetőséget a Fiorentina ellen, hatalmas vereség lett belőle, ami után meg se próbálta védeni a játékosait.

Meggyőződésem, hogy Giampaolonak nem az eredmények miatt kell távoznia, még akkor se, ha a szurkolók ezért a fejét követelik már egy ideje, hanem mert letért a kijelölt útról.

Van egy projekt, aminek az élére szánták, de Őt elérte a sajtó és szurkolók nyomása. Az első rossz eredmények után kétségbeesve próbált változtatni, amivel aláírta a halálos ítéletét.

Az Elliott tisztában volt vele, hogy ha el akarják érni a céljaikat új csapat kell. Korábban megpróbálták egy-egy csúcs igazolással (Higuain), de nem lett belőle Bajnokok Ligája. Most a lassabb csapatépítésre szavaztak, pont ezt a tervet borította Giampaolo.

Van, hogy egy edző kiváló munkát végezz egy-egy kis, vagy közép csapatnál, de a kiemelt média érdeklődést és egyéb tényezőket, egy nagy csapatként kezelt együttesnél már nem bírja. Giampaolo beállt a Gasperini, Mazzarri, Pioli sorba.