Foci

FIFA Best gála: Messi, Klopp, Zsóri

Leo Messi, Zsóri és Klopp, 4 Real Madrid játékos az álom tizenegyben. Meglepetések és a papírforma is bejött az idei FIFA Best gálán tegnap este.

Először is: a fődíj

A legjobb labdarúgó a szavazatok alapján Messi lett. 8 ponttal előzte meg Van Dijk-ot és 10 ponttal Ronaldot. A portugál nem jelent meg a gálán, sérülése miatt otthonában pihent.

A szavazatok végső sorrendje:

  1. Leo Messi – 46 pont
  2. Van Dijk – 38 pont
  3. Cristiano Ronaldo – 36 pont
  4. Mohamed Salah – 26 pont
  5. Sadio Mané – 23 pont
  6. Kylian Mbappé – 17 pont
  7. Frenkie De Jong – 16 pont
  8. Eden Hazard – 16 pont
  9. De Ligt – 9 pont
  10. Harry Kane – 5 pont

A legjobb edző:Jürgen Klopp

Nos, egyáltalán nem meglepő, hogy a legjobb edzőnek őt választották. Ha BL győzelemmel megkoronázta karrierjét, ez a díj amolyan királyi jogar a kezében. Megérdemelten.

Mögötte a második helyen Pep Guardiola végzett, aki Pochettino-t előzte meg.

A legjobb kapus: Alisson

Ezen sem lepődünk meg, itt szinte 100% biztos volt, hogy ő lesz a befutó. Enderson és Ter Stegent végzett mögötte a dobogón. Tudni kell, hogy a legjobb kapus nem a leadott szavazatok alapján van megítélve, hanem a FIFA által delegált szakértő testület választja, amiben korábbi kapusok és futballvezetők vannak válogatva.

A Puskás díjat kapja: Zsóri!

Akik látták Leo Messi-t a legjobb gól Puskás-díjának kihirdetésekor, azt állítják, az argentin számított ennek a különdíjnak a megnyerésére. Szerintem nem, márcsak azért sem, mert Messi ennél sokkal szerényebb ember…

De lényegtelen, az a fontos, hogy magyar siker született! Zsóri ollózós góljával maga mögé utasított mindenkit. Ezen a linken megnézhetőek a gólok a nyertes sorrendben:

https://www.marca.com/futbol/premios-the-best/2019/09/23/5d89147b22601d900f8b45ba.html

A Best 11:

A FIFA álomcsapatába 4 Real Madrid, 2-2 Barcelona, Juventus és Liverpool játékos került.

Az edzője pedig ennek a csapatnak ki más lehetne, mint Jürgen Klopp?!

A lányoknál:

A legjobb női támadó az amerikai Megan Rapinoe lett, maga mögé utasítva Alex Morgant és Lucy Bronze-t.

A legjobb kapus Sari van Veenendaal lett, edzőnek pedig Jill Ellis-t választották. A kétszeres VB győztes edző (2015 és 2019) a díjátadón bejelentette visszavonulását.

A legjobb női tizenegy pedig egy képen:

Ide tartozóan érdemes megemlíteni, hogy a győztes Megan Rapinoe a gálán is felemelte a hangját a rasszizmus és kirekesztés ellen. „Ha változást akarunk, akkor minden játékosnak fel kell emelnie a hangját a rasszizmus ellen.”- mondta.

Ki hogyan szavazott:

Ramos Salah-ra, Hazard-ra és Ronaldo-ra adta le a voksát, Van Dijk Ronaldo-ra, Messi-re, Mané-ra, Moreno a Messi-Hazard-De Jong hármast jelölte meg. A link megnyitásával reszletesen megjeleni a galéria a leadott szavazatok végső sorrendjével:

https://www.marca.com/futbol/premios-the-best/album/2019/09/23/5d89294bca4741de608b4639.html

And the Oscar go too…

Lehet még szavazni a legrosszabbakra. Jelenleg a szavazatok állása szerint a legrosszabb kapus Karius, a legrosszabb védő Phil Jones, a legrosszabb középpályás Coutinho, és a legrosszabb támadó Alexis. Természetesen ez egy közönségszavazás, amiben bárki részt vehet. Elővenni a humorérzéket kéretik, itt a link a szavazáshoz:

https://www.marca.com/futbol/premios-the-best/2019/09/23/5d890c3f268e3e835c8b4579.html

Messi: „Az egyéni díjak másodlagosak”

Nos, rengeteg írás és cikk jelent meg a világsajtóban a tegnapi gáláról, nyilatkozatok és vélemények ütköznek. Természetesen a Portugál Labdarúgó Szövetség nemtetszését fejezte ki, hogy nem Ronaldo lett a legjobb, az újságírók pedig nem Messit választották a Best-díjra. Ez egy díj, évente adják, szépen mutat a vitrinben, mindenki egy este ismét elegáns és lenyűgöző volt. De ez szubjektív. Mindenkinek megvan a maga kedvence akár edző, akár kapus, akár támadó. Nem kell túl sokat beleképzelni, a jelentősége nem akkora, mint amit a rajongók aztán köré kerítenek. A futball csapatsport. Ugye, ezek meg egyéni díjak.

És Sergio Ramos ismét elmondta azt, amit tavaly is elmondott: „Ha egyéni díjakat szeretnék nyerni, teniszezőnek mentem volna. Amikor a csapat nyer, mindannyian nyerünk.”

És hasonlóan vélekedett az argentin sztár is, amikor a díjat átvette. Messi megköszönte az elismerést, de hálás a családjáért: „Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik énrám adták a szavazatukat. De számomra az egyéni díjak másodlagosak, a kollektívan elnyert győzelmek az első. De ez a mai nap különleges a számomra, mert itt a feleségem és két gyermekem. Őket látni felbecsülhetetlen.”- mondta, hozzátéve, a harmadik gyereke még tul kicsi, hogy jelen lehessen.

Az alábbi galériában pedig megnézhetjük a megjelent sztárokat és kísérőiket, a Best gála legjobb fotói:

https://www.marca.com/futbol/premios-the-best/album/2019/09/23/5d89011f268e3ef5628b4575.html

Forrás és képek a Marca írásai felhasználásával