FociPremier League

Boxing Day: 4 felejthetetlen meccs

A teát kannaszámra vedelő, ezeréves királynőjüket himnuszukban éltető szigetlatóknál komoly hagyományt szentelnek  a karácsony második napján lejátszandó meccsekre, azaz a Boxing day-re.  Az elnevezés onnan származik, hogy ezen a napon a szolgák egy ajándékokkal teli dobozt a mesterüktől.A nap főként Nagy-Britanniában jelentős, de az egyéb angolul beszélő országok sem maradnak ki az ünnepből, persze náluk nem beszélünk akkora hagyományról, mint a napon folyton leégő barátainknál.Nem kell bemutatni az angolok foci szeretetét, és hogy legalább annyira függenek tőle, mint mi magyarok a pálinkától (és létezik tökéletes hasonlat). Nincs megállás, egyedül a Covid jelentett piros lámpát a Besztlíg-nek, ezt leszámítva hóban, sárban, újév napján, húsvétkor, mindig foci.

Ez a nap viszont igazán különleges, semmi fizikai változtatás nincs benne, szimplán a nap varázsa hozza el a glóriát ezen a hideg napon. Íme pár igazán ütős, fordulatos, Boxing Day-es mérkőzés, melyekről ordít, hogy a Besztlíg szüleményei.

Manceshter City 5 –1  Hull city, 2008

A „hangos szomszédok” felemelkedésének hajnalán járunk, a manchesteri kékeknél, ahol a hosszú sérülést megjáró Robinho újra a kezdőcsapattal melegített meccs előtt. Robinho-ra bizonyára nem sok manchesteri szurkoló emlékszik, leginkább azért, mert rengeteget volt sérült az ott töltött két év alatt, de ép állapotában sem volt képes nagy teljesítményekre (mondjuk ki, nem jött be neki ott az élet. Mármint a foci, de lényegében ugyanaz a kettő, nem igaz?)

A Hull city 2008-ban azonban pont megkapta ellenfélként azt a Robinho-t, akiért a City 42 milliót fizetett. Be is köszönt a brazil, kétszer, akárcsak Felipe Caicedo, ezzel 4-0-t mutatott az eredményjelző 45 perc után.

A sztori azonban nem a brazil szárnyalása miatt került be a listába, hanem az ellenfél edzője, Phil Brown nevelési módszere miatt.

A félidőt jelző sípszó után ugyanis nem a vendég öltözőbe vonult a csapat, hanem a vendégszektor előtt ültek le. A játékosok körben ültek, miközben Brown az ujjával mutogatva – hát nem tudom, hogy szidott e, vagy a következő félidővel kapcsolatos utasításokat osztott ki, de feltehetőleg mindkettő megtörtént – mondta a magáét a játékosoknak.

Sikerrel járt? Nézzünk az eredményre, kis matek.

Middlesbrough 3 – 1 Manchester United, 2002

A Fergie utáni Manchester United-ról könnyen (vagy könnyebben) el tudnánk képzelni ezt az eredményt, de Sir Alex Ferguson idejében valahogy nehezebben volt elfogadható ez az eredmény.

A 2002-2003-as szezon egy volt azon szezonok közül, amelyet az Arsenal és a Vörös ördögök őrült hajszája határozott meg (akik mostanában kezdték el követni a PL történéseit, azoknak a pár éve domináló Liverpool – Manchester City klasszikust tudom hasonlatként hozni). A manchesteri vörösök egy Blackburn elleni vereséggel készültek a találkozóra, az Arsenalnak passzolva az első helyet, tehát gondolom nem kell ismertetni a vendégek idegállapotát. A híresen „békés természetű” Roy Keane felépülése jelentette lényegében az egyetlen mentsvárat Ferguson-éknak, azonban így is gyorsan két gólos hátrányban kerültek, miután Alen Boksic és Németh Szilárd (nem, nem az országgyűlési képviselő) is megajándékozta a vendégek hálóját egy-egy labdával.

Ryan Giggs izgalmassá tette az utolsó perceket, azonban a Fergie Time helyett egy hazai kontra hozta el az utolsó csattanót, eldöntve a meccset, és hét pontos hátrányt hozva Ferdinand-ék nyakára.

A manchesteriek azonban vereség nélkül hozták le a szezon többi részét, és ellopták a trófeát az észak- londoni riválistól.

Manchester United 4 – 3 Newcastle United, 2012

Az eredményre pillantva jól látható, miért van a listán, ez egy igazi klasszikus Boxing Day thriller.

A vendégek nem sokkal a kezdő sípszó után betaláltak, de nem sokáig örülhettek, mert Jonny Evans fejelt a kapuba egy szabadrúgást követően.Ironikus, amikor egy játékos mindkét kapuba betalál, Evans pedig nem sokkal az egyenlítő gólja után, visszaszerezte a vezetést a Newcastle-nek, miután a saját kapujába is fejelt egy labdát. A védő pszichológiai hullámvasútját Patrice Evra gyógyította meg, igaz, csak a második félidőben, ezzel 2-2-re módosítva az állást.

És bár Pappis Cissé újra beköszönt De Gea-nak, a korábbi Arsenal sztár, Robin van Persie újra döntetlenné varázsolta a meccset.Az előzőleg említett mérkőzéssel ellentétben most bevált a Fergie Time, és Ferguson utolsó szezonjában is láthattunk utolsó perces gólt, a cserejátékos, Javier Fernandez döntötte el a mérkőzést. A United úgy vitte el a három pontot, hogy mindössze egy percig állt vezetésre.

Chelsea 4 – 4 Aston Villa, 2007

A szebb napokat is megélt Stamford Bridge Mourinho első menesztését éli át, és már a frissen kinevezett edző ül a padon, Avram Grant. Biztosan nem egy ilyen meccset képzelt el bemutatkozásként.

Már az első félidő meghozta a kedvét a nézőknek, miután Shaun Maloney kétszer is betalált Petr Cech kapujába. A félidő hosszabbításában Zat Knight fűszerezte meg a meccs hangulatát egy utolsó emberes szabálytalansággal, melynek egy kiállítás, és egy tizenegyes lett a vége. Shevchenko értékesítette, ezzel a félidőben 2-1-re vezetett a birminghami gárda.

A második félidőt is megnyomja az ukrán, Shevchenko megint beköszön, ezzel egyenlő az állás. Ezután egy gyors gólváltás, miután Alex a mérkőzésen először megszerzi a vezetést a hazaiaknak, egy szabadrúgás után Martin Laursen befejeli az egyenlítő gólt a vendégeknek.

Itt azonban nem áll meg a történés, Ricardo Carvalho mutatott be egy (főleg a magyar megyeiben látható) páros lábú becsúszást, nem is volt kérdés, hogy mehetett zuhanyozni. Az ember ilyenkor azt hinné, hogy a Villa visszajön a meccsbe, és 10 a 10 ellen eldöntheti a meccset, de nem pont ez történt. Ballack egy közeli szabadrúgással 7 gólossá teszi a találkozót, a Chelsea-nek már csak a védekezéssel kell foglalkoznia, hogy megszerezze mindhárom pontot.

De újabb csavar jön, a kapu előtti kavarodást a kapus káprázatos védése zárta le. Vagy nem is a kapus volt? Ashley Cole akármennyire próbálta elrejteni a kezét, kénytelen volt „belenyúlni” a gólvonalon áthaladni kívánó labdába. Balszerencséjére, mindenki tökéletesen látta, a bíró még egy piros lapot is felmutatott értékelésképpen.

A három piros lapos, 8 gólos mérkőzést így egy utolsó perces büntető döntötte el, 4-4-es végeredményt hozva. Valami ilyesmire képes a Boxing Day.

Aki meg is szeretné tekinteni a találkozók összefoglalóját, íme a linkek:

https://www.youtube.com/watch?v=zIFuwHGtxG0