BarcelonaFociLa LigaVélemény

Mit jelentene a Barcelonának Messi távozása?

Már a Bayern München elleni botrányos kimenetelű 2-8 alkalmával felröppentek hírek a katalánok csillagával, a világ egyik legjobb labdarugójával, azaz Lionel Messi-vel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a 33 éves argentín távozni készül a katalánoktól.

Cristiano Ronaldo Juventushoz szerződése után ez lehet a következő hatalmas átigazolási dráma az európai futball világában. Ami viszont eltér az előbb említette esettől az az, hogy Messi 13 éves kora óta a katalánokat erősíti, és többször hangoztatta, hogy a Barcánál szeretné befejezni karrierjét.

Az elmúlt napok történései után azonban nem valószínű, hogy ez valóban meg fog történni. Az argentín hétfőn küldött faxot (számomra kisebb meglepetés, hogy valaki még használ ilyen 2020-ban), amiben hivatalosan is bejelentette távozási szándékát.

Ami azóta történt

Nehéz lenne szavakba önteni a Barca fanok érzéseit, de biztosíthatom, hogy a düh, a csalódottság, és félelem játssza a legnagyobb szerepet. Ennek természetesen hangot is adtak, a bejelentés óta szakadatlanul tüntetnek a Barca székházánál, és Bartomeu távozását követelik.

Messi távozását ugyanis maga Bartomeu személye idézte elő

Annyira látványos az egész, hogy le sem tagadhatná. Állítólag már hónapok óta nem is beszél az elnökkel, és a telefonhívásaira sem válaszol. Aggasztóan sok felhő került így az üzletember feje fölé…

Természetesen a konkurens csapatok közül megjelentek kérők, de az igazi esélyesek -természetesen- a City és a PSG. Az lehet, hogy a szerződés lejár, de a katalánok mindenképpen el fognak kérni egy nagyobb összeget, nem beszélve a busás fizetésről.

Messit nem sok minden köti a Barcához, a régi spanok (itt Xavira, Iniestára, Neymarra gondoljunk) mind elmentek, vagy már kínában tengetik utolsó éveiket. Suarez talán az egyetlen olyan a keretben, aki Messivel van éjjel-nappal -akár szó szerint is, mivel szomszédok- , azonban Koeman nem számít az uruguay-ira.

Na és ha már Koeman. A holland szakember rögtön kinevezése után találkozót szervezett Messivel, ahol azonban az argentín gyorsan leszögezte: Ne számítsanak rá a Barcánál.

Ami történni fog

Nagyon nehéz téma ez. Rengeteg a kérdőjel Messi szerződését illetően, de annyit tudunk, hogy 2021 júliusáig szól, és 700 (!) millió eurós pénzt kell annak a klubnak fizetnie, aki el akarja csábítani a katalánok tízesét.

Itt most alapból nem azon a csapaton van a hangsúly, aki megveszi Messit, hanem a vezér nélkül maradt Barcelonán. Mi várhat a katalánokra a Messi éra után?

Jó, azért a Barca számíthatott volna arra, hogy a csapat legnagyobb motorja nemsokára távozik. Messi 33 éves, és maximum 2-3 évet játszik még a profi labdarúgásban. Emiatt feltételezhetjük azt is, hogy Bartomeu-éknak van egy B-terve, Messi pótlására. Akármennyire is nehéz lesz.

De komolyan, kivel pótolnák Leo-t? Egy vezér, aki emberfelettit tud művelni a pályán, és persze maga a brand, amit a sok-sok év alatt felépített. Viszont ez annyira egybeforrt a Barca-val, hogy elképesztően nehéz lenne szétszakítani (és valószínűleg ezért is ilyen bonyolult ez az egész ügy).

Az biztos, hogy ha a Messi távozik a klubtól, a szurkolók nagy része bojkottálni fogja a meccseket, és a Camp Nou nagyon sokáig nem lesz teltházas.

Mert mire gondol egy ember, – legyen az futball szakértő, vagy valaki aki ki nem állhatja a sportot- amikor a Barcelona felmerül? Messi. Vagy csak ő, vagy többen, de ő az első.

A Barcelona Messi nélkül olyan, mint egy könyv szavak nélkül. De vajon ez fordítva is igaz? Vajon be tud -e a 33 éves Lionel Messi illeszkedni egy kőkemény Premier League-be? Vagy élvezni fogja -e a Párizsban töltött unalmas éveket (itt a francia bajnokság „egetrengető” izgalmaira célzok)?

Visszatérve Messi pótlására, ahogy Iniestát, vagy Neymart sem sikerült megfelelően pótolni, ebben az esetben végképp nem látok megoldást a katalánok számára.

Oké, van 700 millió euró a zsebben, -mert tegyük fel, kifizetik – és kit vesznek belőle? Ahogy pénzből nem lehet szerelmet venni, úgy egy új Messit sem lehet. Mert hogy nincsen új Messi.

Vajon Griezmann és Braithwaite fogja a hátán cipelni a csapatot, csak úgy, ahogy Messi és Suarez tette? Nagyon nehéz elképzelni.

De tegyük fel, hogy a Barca nyeri a huzavonát, és Messi marad még egy évet. Ki dolgozna szívesen egy olyan munkahelyen, ahonnan nem engedik el a főnökei? Ez alapján nem várhatjuk el Messitől, hogy ugyanúgy száz százalékon hajtson jövőre is.

Nem is értem, hogy ekkora nyomás alatt hogy bírja Bartomeu, de már annyira megutáltatta magát az egész klubbal, hogy nem csodálnám, ha ő is szedné a sátorfáját. A szurkolók már most is utálják, valószínűleg nem is választják meg újra, szóval nem is értem, mi tartja még ott.  

Nagy huzavonának vagyunk szemtanúi, aminek az igazi vesztese a Barcán kívül még a LaLiga lehet. Gondoljunk csak bele, elment Ronaldo és Messi, a két gigász, a világ két legjobbja. Ki nézné ezek után a bajnokságot? Jó, nyilván néznék, de maga a bajnokság színvonala jelentősen csökkenne.

Szomorú esemény ez minden Barcelona szurkoló számára, és ezt tiszteletben tarvta kívánok nekik kitartást.

FRISSÍTÉS: A cikk megszületésével egy időben (konkrétan az utolsó szavak utáni két percben) derült ki, hogy a Barcelona nem engedi el Messit 700 millió euró alatt.