FociVélemény

Isten keze – Thierry Henry és Luis Suárez

Isten (első) kezét, Maradona legendás kezezését természetesen mindenki ismeri. A futballtörténelem lapjain viszont megtalálható két másik incidens, amely legalább akkora port kavart, mint Maradona csínytevése. Felbolygatjuk a múltat, és fölfedjük Thierry Henry az írek elleni vb-kvalifikációt érő kezezésének, valamint Luis Suárez Ghána elleni kézzel történő blokkolásának a történetét, hátterét és következményeit. Az ő kezük is Isten keze volt.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Az Ördög vagy Isten keze?

2010 előtt mindösszesen két afrikai válogatott jutott el világbajnoki-negyeddöntőig: ’90-ben Kamerun és 2002-ben Szenegál, amely akkor megverte a címvédő franciákat. Ghána 8 évvel később bosszantóan közel járt ahhoz, hogy sikerüljön a világ legjobb négy csapata közé bejutnia. Gondoljunk csak bele, mekkora eredmény lett volna elérni az elődöntőt első afrikai országként! Csakhogy jöttek Suárez kezei.

Drogba, Enyeama és Eto’o is kiesett, csak Ghána nem kényszerült pakolni négy találkozó után az afrikai nemzetek közül, tudniillik pusztán Németország tudta legyőzni Gyanékat a csoportban. Tehát mentek tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol egy egész kontinens szurkolt Rajevac fiainak. Kifejezetten meggyőző teljesítményt mutattak a ghánaiak, nem volt ez másképp Uruguay ellen sem: szépen felnőtt Uruguayhoz a Boateng-csapat, egy szoros, kiélezett meccsen sokkal elszántabban küzdöttek az uruknál. Majd a végletekig kimerült Ghána a 30 perces hosszabbítás utolsó percében szabadrúgáshoz jutott. Paintsil ívelte be a játékszert, amit először Appiah, majd utána Adiyiah próbált kapuba juttatni, ekkor egy uruguayi játékos akrobatikus mozdulattal, kézzel hárított. Ekkortól már Suárezé volt Isten keze…

Visszhangok

A többit jól ismerjük: Suárezt kiállították, Asamoah Gyan kihagyta a büntetőt, Uruguay jutott tovább tizenegyesekkel. A ghánai futballistákat teljesen sokkolta Gyan keresztléces büntetője, nem csoda, hogy elvesztették a szétlövést. Viszont az ő elképesztő lelki erejét dicséri az a tény, hogy néhány perccel később a büntetőpárbajban csakúgy odaállt a labda mögé, be is rúgta. Mindenesetre Ghána csodásan futballozott, nem érdemelt volna vereséget.

Az ominózus esetet követően Afrikában Suárez kezezését az Ördög kezének titulálták, míg Oscar Tabarez és a Barcelona támadója sokkal inkább Isten kezéhez hasonlította az egészet. Ahogyan azt az egy meccsre eltiltott ék is mondta, abban a helyzetben nem volt más választása, ösztönösen cselekedett.

Hiába játszott élete formájában Diego Forlán, és védett ekkorát Suárez, az érem elmaradt – pedig visszatért a bronzmeccsre az uruguayi sztárcsatár. Tabarez válogatottja végezetül Hollandia ellen vérzett el a négy között, és lett negyedik.

Isten keze – Henry kezezése

Miután 2006-ban ezüstérmet akasztottak a nyakukba, két évvel később a franciák egy pontot szerezve zúgtak ki az EB-ről, olyan játékosokkal, mint Makelele, Thuram, Vieria, Henry és még sorolhatnám. A keret a vb-selejtezők alkalmával szintén vergődött, focijuk csak egy második helyre volt elég Szerbia mögött.

Ezáltal azzal az imádni való, iksz szagú, brit focit játszó Írországgal kellett megküzdeniük, mely veretlenül zárta a csoportot – 6 döntetlen, 4 győzelem, e mellé 12 (!) rúgott gól! Govanni Trapattoni legénysége minimalista, sikereket aratott a selejtezők során. A párharc első mérkőzését egy Anelka-találattal nagy nehezen letudták a franciák, de az írek még versenyben voltak. És jött a visszavágó…

Robbie Keane, amikor kellett, hátára vette hazáját: a 33. percben az írek ledolgozták hátrányukat. Átvették az irányítást, a franciák azt se tudták melyik rendezvényen vannak… Hanem a hosszabbítás 103. minutumában történt valami, ami miatt ír barátaink a mai napig gyűlölik Henryt. Malouda a fél pálya környékéről ívelt a hosszúra, Henry karral átvette, ezt követően pedig még egyszer bele ért a kezével, így tette tovább. Gallasnak nem volt nehéz dolga a befejezésnél. Ennek tetejébe egy francia lesen tartózkodott a szabadrúgás elvégzésekor. Shay Givvennel az élen az összes ír fejvesztve rohant a bíró felé.

Visszhangok

A franciák 20 perccel később érdemtelenül ugyan, de mehettek Dél-Afrikába. Szerintem nem volt olyan ember a Földön, aki ne sajnálta volna Trapattoni csapatát. Ez az eset örökre bemocskolta Thierry Henry egyébként emberfeletti pályafutását, az eset után hónapokkal, sőt évekkel is megannyi támadás érte őt a megmozdulása miatt. A szurkolók mellett, számos portál csalónak nyilvánította Henryt. A karma – vagy valami más – azonban lecsapott Franciaországra a nyáron. Domenech szövetségi kapitány a nevetség tárgyává vállt, Anelka hazaküldésével csak fokozta a helyzetet; a keret egysége egyenlő volt a zéróval. Egy pontot szereztek vb-csoportjukban.

Ugyan eljött a nagy revans ideje az íreknek a 2016-os Európa-bajnokságon, viszont ott sem voltak szerencsések a Les Bleus ellen. Fájó emlék ez minden ír számára. Akkor, azon a 2009-es meccsen jobbak voltak Anelkáéknal.

További focis írásokat a focijava.hu oldalon olvashatsz.

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Néhány infó forrása: Origo

Kiemelt kép: Getty Images és Phillipe Lecoeur/MAXPPP/EPA

Foci Java

https://focijava.hu