Foci

Budafok: Megtörténhet a csoda?

Az öreg 47-es villamos, bornegyed, unalmas kertváros, Campona. Jómagam, budafoki lakosként rendszeresen szembesültem már a ténnyel, hogy nem a 22. kerület a főváros legizgalmasabb térsége. Pedig annyi szépség van itt Dél – Budán, és annyi lehetőség, amivel kicsit ismertebbé lehetne tenni ezt a kerületet. Itt van mindjárt a foci.

Mondjuk ki, az égvilágon senki nem hitte volna, hogy a Budafok NB-1-es csapat lesz a 2020-2021-es idényben. Még a legvadabb Budafok ultrák sem. Pedig megtörtént a csoda, és 1946 óta először (akkor még „Budafoki Műkedvelő Testedző Egyesület”-nek hívták), első osztályban szerepelhet az együttes. Sokan kezdték itt pályafutásukat, elég csak Dragóner Attilát, Pintér Attilát, vagy Lovrencsics Gergőt említem. Az utóbbi időben leginkább az utánpótlás nevelésben vette ki a szerepét ez a külvárosi klub.

Csizmadia Sándor (korábbi Fradi játékos) valamit nagyon jól csinált, megelőzte a Vasast, vagy éppen a Győrt, na meg az MTK kivételével a teljes mezőnyt. Pedig ha az előző éveket nézzük, valahogy nem áll össze, mégis hogyan lett második helyezett ez a csapat. Két éve 3 ponttal a kieső zóna felett végzett, egy éve már 9 pont előnyben voltak, de a második legtöbb gólt kapták.

Aztán tippeljenek, ki kapta a legkevesebb gólt a következő szezonban? Hát persze, hogy a Budafok.

Természetesen a szurkolók szerint is jókor jött a befejezés, mert nagyon jött a Vasas, a Budafok pedig hullajtotta a pontokat. Ennek ellenére pontokban a Budafok (54p) közelebb volt az első helyezett MTK-hoz (59p), mint a Vasashoz (47p).

Csalódás vagy meglepetés?

Az biztos, hogy Csizmadiának nem lesz egyszerű dolga, ha benn akarja tartani a csapatot, és a következő szezont is az NB1-ben szeretné indítani. A cél természetesen a bennmaradás, .nem szabad sok reményt fűzünk a cél megvalósulásához.

De persze mindig van meglepetéscsapat, idén a ZTE, tavaly a Kisvárda bennmaradása jelentette a nem várt fordulatsorokat. Lehet, hogy most a Budafokon a sor?

Új arcok

Természetesen nem játszik „Tottenhames-et” a Budafok, és rendesen belevetette magát az átigazolási bizniszbe.

Elsőként egy gólerős, az előző szezont a Soroksár színeiben töltő csatár, Lőrinczy Attila érkezett, aki a legutóbbi szezont hét góllal, és hét gólpasszal zárta.

Miután Oláh Bálintot végleg sikerült megszereznie a csapatnak (előző szezonban kölcsönben szerepelt a Mezőkövesd jóvoltából), az első külföldi játékost is sikerült leigazolnia a klubnak, méghozzá Marko Iharost, a horvát első osztályból. A Slaven Belupo csapatából szerződött jobbhátvéd amúgy magyar felmenőkkel rendelkezik, viszont a horvát korosztályos válogatottban mutatkozott be nemzetközi színekben, még 2017-ben.

A Fehérvárban játszó (és amúgy sok lehetőséget nem kapó) Puskás díjas támadót, Zsóri Dánielt egy éves kölcsönben sikerült Budafokra hódítani. Pár nap múlva Medgyes Sinan érkezett Budaörsről. A ballábas, 27 éves középpályás megjárt több szlovák klubot, és a Győr színeiben nb1-es játékpercekkel is rendelkezik.

Sikeres bemelegítés

A lipóti edzőtábor sikerei, és az azon kívüli edzőmeccsek alapján joggal jelenthetjük ki: ez a csapat készen áll. A MOL Fehérvár (remélem eltaláltam, hogy most éppen hogyan hívják a csapatot) elleni 2-1-es vereség egy BMTE góllal indult, és nem tűnt úgy, hogy a budai csapat alárendelt szerepet töltene be.

Egy kiegyenlített mérkőzést láthattunk, pedig két hónap szünet után rögtön egy bajnokesélyes csapat ellen lépett pályára az együttes. A közelben lévő Felcsúton volt a következő állomás, itt egy 2-0-ás vereséggel távozott a csapat. Egy kapufán kívül nem sok mindent tudtak felmutatni, viszont a tapasztalatszerzést kipipálhatjuk.

Ezt követően Halásztelken folytatódott a munka, ahol a csapat a PMFC-t fogadta, és egy sima 2- 0 – val haza is küldte a pécsieket.

Ezután az fent említett lipóti edzőtábor következett, ahol a Gyirmót elleni 1-1, és a Győr elleni 2-0-s sikerrel magabiztosan várhatja a csapat a szezont. Csizmadia Csaba is értékelt, és a csapat összekovácsolódását emelte ki.

Bármi is lesz a következő szezon vége, a büszkeséget, amit nekünk okoztak, soha, senki nem veheti el, és azt hiszem az összes budafoki nevében beszélek.