FociLa LigaValencia CF

Dani Parejo: QPR-kölcsönjátékosból Valencia-ikon

Alfredo Di Stéfano azt állította, hogy Parejo volt a legjobb játékos, akit valaha látott a Real Madrid ifistái között, s ha valaki tényleg hisz benne, akkor a világ legjobbjai közé tartozhat majd. Nem kis szavak egy ekkora legendától, de Parejo tényleg a La Liga krémjébe tartozik. Számos kopp-hopp pillanat volt már a spanyol karrierjében, ám immáron a Valencia ászaként vezetheti be csapatát az Európa Ligába. Ez a Denevérek kapitányának a története.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Utazását a futball csodás világában 9 évesen kezdte el a helyi CD Coslada gárdájában, 5 esztendővel ezután pedig már a Real Madrid Castilla növendékének számított. Egy idő elteltével már az első csapattal is tréningezhetett az akkori menedzser, Bernd Schuster hívására. Ugyanakkor minden igyekezete és játékintelligenciája ellenére nem kapta meg az esélyt. Kizárólag 5 hivatalos meccsen húzhatta fel a Los Blancos mezét.

Egy szezont még a Championshipben, azon belül a QPR-nál is ellubickolt – még ha nem is túl boldogan -, végül a 2009-ben adott túl a Királyi Gárda az akkor a 21. életévében járó középpályáson. Mint később kiderült, nagy hiba volt. A szerencsés nyertes szerepét a Getafe töltötte be, miután 3 millió euróért cserébe szerződtették a csiszolatlan gyémántot. Parejo pedig elkezdhette bontogatni szárnyait, a 2010-11-es La Ligában csapata állandó tagjává nőtte ki magát. Elképesztő cseleinek, valamint átadásainak hála az Azulones támadó szekcióját prímán vezette. Ilyen teljesítmények után törvényszerűen jöttek a jelentkezők, jött a Valencia.

Egy új korszak kezdete

Ha úgy tettszik, napjaink Atléticója volt az a csapat: háromszor egymás után végzett a harmadik helyen a valenciai gárda Unai Emeryvel. Hanem az átigazolásokkal sem bántak rosszul. Kulcsjátékosokat adtak el jó pénzért (David Villa, Juan Mata, Raúl Albiol), az értük befolyó összeget pedig okosan, inkább több játékosra költötte a klub. Egy ilyen vételnek bizonyult Parejo is.

Nem sokat tudott hozzá tenni csapata sikereihez az első idényében, sokan álltak előtte a sorban (köztük volt egy bizonyos Éver Banega is). Aztán az új, 2012-13-as szezonban a télen érkezett Ernesto Valverde kezei alatt kivirágzott és elkezdett rohamosan fejlődni. Az első félévben 11 La Liga-meccs jutott neki, viszont a 24. játéknaptól kezdve állandóan kezdő volt. És az alakulat is szépen teljesített, a La Liga 5. hely, valamint a BL-nyolcaddöntő sem egy csúnya eredmény.

A 2013-14-es évadban a négyszeres spanyol válogatott játékos 46 mérkőzésen húzta fel magára a fehér dresszt. Ezeken 12 találatban volt komoly érdeme. Szerénysége, alázatossága, meglátásai, káprázatos indítási és pontrúgásai csakugyan kellettek ahhoz, hogy szeretett alakulata Európa Liga-elődöntőig jusson, ő pedig a csapatkapitányi karszalaghoz…

Nem csak Parejónak, hanem az egész csapatnak egy elég erős év volt a következő: Az edző, Juan Antonio Pizzi 4. helyen végzett fiaival. Hiába mindez, a 15-16-os és 16-17-es katasztrofálisra sikeredett, és sajnos ez Parejóra is rossz hatással volt. Pedig ha itt nincsen ez a mélyrepülés, ki tudja hol tartana ma a most 31 éves futballista.

Csúcsforma

Marcelino egy ütős bagázst hozott létre Valenciában, 2017-es kinevezése pedig egy új dimenziót hozott el a csapatkapitánynak. A másodvirágzása elkezdődött, a középpályát remek képességeivel és tapasztalatával könnyedén kézben tartotta bármely meccsen. Marcelino második évében valóban csúcsra ért, mind a nemzetközi kupákban, mind a bajnokságban fantasztikusan játszott. Eredményessége is szembetűnő, tizenkilencszer szomorította az ellenfél hálóőrit, gólt, gólpasszt együttvéve. Annyira parádés időszakot produkált Parejo, hogy meghívót kapott az újjáépülő spanyol nemzeti csapatba.

Mondani sem kell, idén is brillírozik – noha a gárda nem is -, kulcsszerepe lehet abban, hogy kenyéradója visszatérjen a sikerek ösvényére. Sokáig nem jött el Dani ideje, ámbátor az utóbbi időkben sikerült kimaxolnia tehetségét, és a La Liga egyik legintelligensebb középpályásának mondhatja magát. Egylete legfontosabb játékosa.

További focis írásokat a focijava.hu oldalon találsz.

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Forrás: Sporteology és talkSPORT

Foci Java

https://focijava.hu