ArsenalChelseaFFPLiverpoolManchester CityManchester UnitedPremier LeagueTottenham

Hogyan állnak a Premier League top csapatai az FFP-vel most?

Ebben a cikkben megnézzük, hogy hogyan érintette a Premier League top csapatokat a Financial Fair Play (FFP) változásai.

Az eredeti szabály úgy szól, hogy a csapatoknak a vizsgált három éves periódusban maximum 30 millió eurós vesztesége lehet, amennyiben a tulajdonos ebből 25 milliót saját tőkéből fedezz. Így maximum 5 millió lehet a veszteség. 2021-ben a vizsgált évek 2018, 2019 és 2020 lett volna.

A jelenlegi változtatások azt jelentik, hogy 2021-ben csak két évet fognak figyelni (2018 és 2019), mert a 2020-as bevételek jelentősen csökkentek a koronavírus miatt. Viszont 2022-ben majd a legutóbbi négy évet figyelik, de 2020 és 2021 egy évnek fog számítani technikailag.

Nagyon valószínű, hogy a 2020-2021-es évek együttes mérlege veszteséges lesz, de ennek jelentősége a felére csökken az FFP szempontjából. Amennyiben a bevételek jelentősen esnek, úgy akár további változtatások is lehetségesek a szabályozásban (2019-es bevételekkel összevetve).

A 2019-es bevételeket az is növelheti, ha egy klub pont a koronavírus előtti időszakban kötött új szponzori szerződést, vagy adott el közvetítési jogokat. (Megjegyezném, hogy itt nem fogják figyelni a játékos eladásokat, az ettől független.)

A kiadások, amik nem számítanak bele az FFP kalkulációba:
értékcsökkenés, amortizáció (kivéve játékosok értéke), utánpótlás, közösségi költségek, női foci, és a stadion/edzőközpontokra felvett hitelek törlesztői (addig amíg el nem készülnek, és használatra készek).

A kifizetett osztalék, ami nem nem része a profitnak és a veszteségnek, az UEFA FFP-ben mégis kiadásnak számít, így beleszámít a kalkulációba. Jelenleg a Premier Leagueből ez csak a Manchester Unitedet érinti (ők 23 millió fontot fizettek ki).

A nem focival kapcsolatos (hacsak nem kapcsolódó események, helyszínek vagy a klub brandjével kapcsolatos) kiadások is kikerülnek a kalkulációból, ahogy az eszközök érték módosítása, a stadion vagy edzőközpont értékesítéséből származó nyereség, hitel leírások és FFP büntetések.

Végül, felülvizsgálják, hogy a megkötött szerződések, mind valós értéken történtek-e, amennyiben nem, akkor módosítják. Ezek lehetnek szponzori szerződések, vip boxok/székek.

Jöjjenek a konkrét számok

Figyelembe véve a kivételeket, amiket az előbb felsoroltam kijelenthető, egyik Premier League top csapatnak sincs problémája az UEFA FFP szabályozással annak ellenére, hogy a Chelsea 102 millió fontos, az Arsenal 32 millió fontos adózás előtti veszteséget termelt 2019-ben.

A Big 6 átlagos 33 millió fontos adózás előtti nyereségét jelentősen megnövelték a 163 millió fontos kivételek, így 196 milliós pozitív FFP mérleg eredmény jött létre. A kivételekbe beletartozik a 92 millió fontos értékcsökkenés, az utánpótlásra kiadott 60 millió font, a közösségre költött 12 millió font, a női focira 16 millió font és 13 millió törlesztő és ehhez még hozzájön 23 millió fontos leírás. (Ezek a számok mind a klubok hivatalos pénzügyi beszámolójából származnak, kivéve az utánpótlás és a közösség, amit újsághírek alapján lettek kalkulálva)

A módosítások ellenére két klub még mindig veszteséges a 2019-es évre kalkulált FFP értéknél (a Chelsea 74 millió font és az Arsenal 2 millió font). Viszont a 2020-as három éves vizsgált periódusban rendben vannak, köszönhetően a korábbi (2017 és 2018) évek nyereségeinek.

A Chelsea 263 millió fontos működési veszteséget hozott össze három év alatt, de a játékosokért befolyt 243 millió font után ez már csak 19 millió font adózás előtti veszteség (2017 16 millió nyereség, 2018 67 millió nyereség, és 2019 102 millió veszteség). Az FFP korrigálások után további 81 millió font, azt jelenti, hogy a vizsgált periódusra 63 millió fontos nyereségük van.

Az Arsenal szintén veszteséget, szám szerint 32 milliót termelt 2019-ben, viszont a három éves vizsgált periódusban 83 milliót profitált (2017 42 millió nyereség, és 2018-ban 70 millió fontos, ez köszönhető a játékosok értékesítéséből származó 120 milliós nyereségnek). Az FFP korrigálásokból még összejön 91 millió font, így 168 millió font pluszban vannak.

A Manchester Unitednek sincs FFP problémája, az elmúlt három évben 134 millió fontos nyereséget termeltek (igaz a legjobb eredményük 2017-ben volt, akkor 81 millió volt a nyereségük). Összesen 142 millió font pluszban zárták a vizsgált időszakot.

A Manchester City papíron rendben van, 21 milliós nyereségüket további 85 millió fonttal növeli meg az FFP korrigálás, így összesen 106 millió font pluszban vannak. Viszont jó pár szerződésük reális értékét vitatja az UEFA, majd a CAS eldönti kinek van igaza, így az ítélet után ez komolyan változhat, vagy akár marad így.

A Bajnokok Ligája sikereknek köszönhetően a Liverpool az elmúlt három évben 207 millió nyereséget termelt (ez nagyjából megegyezik azzal az összeggel, ami játékos eladásból befolyt nekik az adott időszakban). További 69 millió fontos FFP költség leírás azt jelenti, hogy a vizsgált három éves időszakban 275 millió font pluszuk van.

A Tottenham óriási, 278 millió fontos nyereséget termelt az elmúlt három évben, ehhez hozzájönnek az FFP korrigálások (például a 20 millió fontos törlesztés az új stadionnál) így 390 millió pluszban vannak.

Így állnak most a klubok.

Az UEFA tisztában van vele, hogy a klubok bevétele a koronavírus miatt fog csökkenni, nem pedig rossz döntések okán, ha úgy alakul a helyzet, további könnyítéseket is kaphatnak.

forrás