Arsenal

Arséne Wenger: 22 év 22 képen

Arséne Wenger 22 évig volt az Arsenal managere egészen a 2017/18-as szezon végéig. A francia edző teljesen átformálta az észak-londoni klubot, új stadiont építettek és rengeteg sikerrel örvendeztette meg rajongóit.

22 szezonból 22 képpel emlékezünk erre a csodálatos időszakra.

1996/97

Szeptember végén váltotta Bruce Riochot, a korábbi Monaco és Grampus Eight edző leigazolta Patrick Vieirát és Nicolas Anelkát. Harmadik helyen végeztek végül, a februári gyenge formájuknál szálltak ki a bajnoki címért folytatott harcból.

Az Ágyúsok végül lemaradtak a Bajnokok Ligája indulásról rosszabb gólarány miatt.

1997/98

A Marc Overmarsszal és Emmanuel Petittel megerősített csapat 7 év után újra bajnok lett annak ellenére, hogy február végén még 12 pontos hátrányban voltak a Manchester Uniteddel szemben.

Az Arsenal az FA Kupa döntőben legyőzte a Newcastlet, így 1971 óta először dupláztak.

1998/99

Az Arsenal volt a második legjobb a Manchester United után, egyetlen ponttal maradtak le mögöttük, és az FA Kupa elődöntő hosszabbításában kaptak ki Ryan Giggs híres góljával.

1999/20

Anelka a Real Madridhoz távozott, de megérkezett Thierry Henry a Juventustól és egy új éra kezdődött. A védelemben is nagy változások voltak, Steve Bould visszavonult és Nigel Winterburn kiszorult a keretből. Az újakkal felálló csapat megint második helyen végzett.

2000/01

Többek között megérkezett Robert Pires és Sylvain Wiltrod, míg Overmars és Petit a Barcelonában távozott. Megint a második helyre futott be az Arsenal, az FA Kupa döntőt pedig elveszítették a Liverpoollal szemben.

2001/02

Sol Campbell ingyen érkezett a városi rivális Tottenhamtól, és Wenger felfedezte a kevésbé ismert Kolo Tourét is. Az Arsenal megnyerte a bajnoki címet a Manchester United otthonában, majd nem sokkal később a Chelseat is legyőzte az FA Kupa döntőben, így újabb duplázás következett.

2002/03

Tony Adams visszavonulása után Pascal Cygan vette át a helyét, Vieira pedig a csapatkapitány lett, Gilberto Silva a középpályára érkezett.

Az Arsenal nem tudta megvédeni bajnoki címét, és csak második helyen végeztek, de a Southampton elleni FA Kupa győzelemmel vigasztalódhattak.

2003/04

Az ‘Invincibles’ szezon örökre emlékezetes marad. Az egyedüli jelentős erősítés a szezon előtt a kapus Jens Lehman volt, igaz, érkezett egy fiatal srác az akadémiára akit Cesc Fabregasnak hívtak. Ekkor már a stadion építési projekt miatt jobban oda kellett figyelniük az anyagi helyzetre.

Ez tökéletesen sikerült, hiszen a Preston North End után közel 100 évvel vereség nélkül lettek bajnokok.

Wenger ezen a télen sokat költekezett és leigazolta Jose Antonio Reyest, majd a szezon vége előtt megegyezett Robin van Persie leigazolásáról is.

2004/05

Az Arsenal 49-es veretlen sorozata a híres ‘Battle of the Buffet’ mérkőzésen az Old Traffordon szakadt meg. A szezon végén a Manchester United lett a bajnok.

Viszont az FA Kupa döntőben büntetőkkel megverték Ferguson csapatát. Majdnem egy évtizedig ez volt az utolsó komolyabb trófeája Wengernek.

2005/06

Vieira Juventusba távozása után a bajnokságban visszacsúsztak a 4. helyre. Semmi ok nem volt a pánikra, hiszen a Bajnokok Ligája döntőbe jutottak ahol a Barcelona győzött 2:1 Lehman érdekes kiállítása után.

2006/07

A szezon végi kiárusításnak köszönhetően Pires, Cygan, Campbell, Reyes (kölcsön) és Ashley Cole is távozott, Dennis Bergkamp pedig visszavonult. Így nélkülük ünnepelték első szezonjukat az új 60 ezer férőhelyes stadionjukban. Újra 4. helyen végeztek a bajnokságban, és most a kupák se sikerültek úgy, mint korábban.

2007/08

A távozások folytatódtak, Henry Barcelonába szerződött és Freddie Ljungberg, illetve Reyes (immár végleg) is távozott.

Annak ellenére, hogy az Arsenal a szezon nagy részében vezette a táblázatot, végül csak harmadik helyen végzett. A Liga Kupa elődöntőjében pedig a rivális Tottenhamtól kapott ki.

2008/09

Wenger leigazolta Samir Nasrit és Mikael Silvestret, de velük sem sikerült visszaterelni a győztes útra az Ágyúsokat, végül a negyedik helyen végeztek. Az FA kupában és a Bajnokok Ligájában is az elődöntőben estek ki.

2009/10

Annak ellenére, hogy Fabregas igazi sztár lett, középpályásként 19 gólt szerzett, az Arsenalnak nem volt esélye a bajnoki címre, és csak harmadik helyen végeztek. A Bajnokok Ligájában a negyeddöntőben estek ki a Barcelona ellen.

2010/11

Wenger pénzt nem sajnálva leigazolta Laurent Koscielnyt és Sebastien Squillacit, hogy rendbe tegye az Arsenal védelmét, de ismerős vége lett a szezonnak, az Ágyúsok 4. helyen végeztek.

A szezon végén komolyan összeestek, ahogy a Birmingham elleni Liga Kupa döntőben is, a 89. percben kapott góllal maradtak alul.

2011/12

Az érkező Gervinho, Alex Oxlade-Chamberlain és Mikel Arteta sem tudták elfelejtetni Fabregas elvesztését, és a Manchester United elleni 8:2-es vereséget. A szezon közben összeszedte a csapat magát, végül a harmadik helyen végeztek, viszont a kupákban megint korán kiestek.

2012/13

Egy újabb kemény nyár, Van Persie a Unitedhez, Alex Song pedig a Barcához távozott. Wenger új csapata a Bajnokok Ligája helyért a Tottenhammal csatázott.

A 4. helyet végül az utolsó fordulóban biztosították be. Egyre elégedetlenebbek voltak a szurkolók, egészen Mesüt Özil 2013-as leigazolásáig, akiért a kiadott 42,5 millió font azt jelezte, hogy újra ambiciózus tervek vannak.

2013/14

Annak ellenére, hogy esélyük sem volt a bajnoki címre (újra 4. helyen végeztek), kiestek a Bajnokok Ligájában a Bayern München ellen, Wenger 6:0-ra elveszítette 1000. meccsét a Chelsea ellen, az Arsenal újra trófeával gazdagodott.

Az FA Kupa hosszabbításban győzték le a Hull-t annak ellenére, hogy a meccsen 8 perc után már 2 gólos hátrányban voltak.
A következő nap 250.000-en jelentek meg a nyitott buszos kupa parádén.

2014/15

A chilei támadó, Alexis Sanchez 30 millió fontért érkezett a Barcelonától, míg az angol támadó Danny Welbeck az átigazolási időszak utolsó napján a Manchester Unitedtől.

Az Arsenal megint a 4. helyen végzett a bajnokságban, de az igazi csalódás a Bajnokok Ligájában érte a csapatot, akik Wenger régi csapata, a Monaco ellen estek ki.

Az FA Kupában sikerült a címvédés, de most kevésbé volt izgalmas.
A Wembleyben az Aston Villát 4:0-ra kiütötték, így újból jöhetett a parádé.

2015/16

A veterán Chelsea kapus, Petr Chech megszerzésének az utolsó kis puzzle darabkának kellett volna lennie, de nem sikerült visszatérni a bajnoki verseny futásba,, köszönhetően a kulcs meccseken összeszedett vereségnek, mint például Boxing Dayen 4:0 a Southampton, a Chelsea és a Manchester United elleni vereségek azt is jelentették, hogy nem tudtak fellépni a Leciester mögé, viszont siker, hogy megint a Tottenham előtt végeztek.

Európából a legjobb 16 között estek ki a Barcelona ellen, míg az FA Kupa újabb címvédését meglepetésre az Emiratesben győző Watford akadályozta meg a negyeddöntőben.

2016/17

A nyáron nem sikerült leigazolni a Leicester támadóját, Jamie Vardyt, de végül sikerült megszerezni a védő, Shkodran Mustafit, a támadó Lucas Perezt és a középpályára Granit Xhaka is érkezett.

A Liverpool elleni nyitó forduló utáni veretlenségének köszönhetően februárig ott voltak a bajnoki verseny futásban, de a Watford és a Chelsea elleni egymás követő vereség megpecsételte sorsukat.

A Bajnokok Ligájában megint a legjobb 16 között estek ki, ezúttal a Bayern München ellen.

2017/18

A Liga Kupa menetelés, amit végül a Manchester City állított meg a döntőben nem volt elég ahhoz, hogy Wenger a kispadon maradjon.

A klub hat hónap alatt megdöntötte átigazolási rekordját, amikor leigazolták előbb Alexandre Lacazettet, majd Pierre-Emerick Aubameyangot. Henrikh Mkhitaryan pedig a Manchester Uniteddel kötött csere üzletben érkezett télen.

Kieran Gibbs, Oxlade-Chamberlain, Theo Walcott és Olivier Giroud is távozott, míg a vezetőségbe érkezett Sven Mislintat és Raul Sanllehi akik Wenger feladatainak egy részét vették át.

Az Arsenal az Európa Ligában az elődöntőbe jutott, amikor Wenger bejelentette szezon végi visszavonulását.

Az Arsenalt az FA Kupából a Nottingham Forest ejtette ki, és végül a bajnokságot a 6. helyen fejezték be.

2018 május 13-án, pont két éve, Wenger utolsó meccsén irányította az Arsenalt, és zárta le csodálatos korszakát.