BlogHacienda BernabeuLa LigaReal Madrid

Real Madrid : 20 szezon, 20 játékos-IV/I

Az igazság az, hogy nem kedvelem azokat az összesítéseket, amik évek vagy évtizedek végén kerülnek ki újságírók vagy szervezetek kezei közül. Most mégis erre vetemedek én is. Mindenre nem tudok ugyan saját kútfőből minden Real Madrid történésre emlékezni, de szerencsére az internet a segítségemre siet, ha elakadok.

Nézzünk szezononként egy játékost most, a kiválasztás nem biztos, hogy a klub eredmények vagy az összesített eredmények alapján történik. Néha elég, ha egy pillanat megmarad, vagy egy egyéni eredmény. Vagy csupán annyi, hogy íme, ő is kedvenc csapatunk játékosa volt, ne feledjük el a nevét. A fiatalok pedig tanulják meg, hiszen lehet, ez nehezen hihető, de Messi és Cristiano Ronaldo előtt is voltak emlékezetes játékosok, és igen, utánuk is lesznek, sőt, már döngetik a kapukat. De ez egy másik téma. Nézzünk most 20 pazar játékost, akik a történelem részei. Mivel nem lehet röviden írni ilyen legendákról, olvasóbarát leszek és négy részben írom meg.

2000-2001: Raúl

Raúl González Blanco. Már a nevében is habfehér. Pedig a városi rivális Atletico utánpótlásában kezdte. Amikor ott megszüntették a korosztályos szakosztályt, a klub szerette volna megtartani, noha nagyon fiatal volt még. Mégis – akkoriban nagy összegnek számító- 8000 pesetás ösztöndíjat és utazási költség térítést ajánlottak fel neki. De ez csupán ígéret maradt, nem fizettek. Így Raúl édesapja megegyezett a Real Madrid vezetőivel. Fermín Guttierez, a klub korábbi játékosa ekkoriban a királyiak utánpótlás nevelésénél dolgozott. Mivel a klub régóta meg szerette volna szerezni a fiatal tehetséget, végül Gutierez volt, akinek sikerült a szerződést nyélbe ütni. Mivel a Real Madrid ki is fizette a pénzt…

Innen már történelem, ahogy mondani szokták. Mindössze 17 évesen, alig másfél évvel a klubhoz kerülése után már a felnőttek között találta magát. Hogy mennyire kiemelt tehetségnek számított, azt jól mutatja, hogy a legendás Emílio Butrageno hetes mezét kapta meg. Második mérkőzése a felnőtt csapattal korábbi klubja, az Atletico elleni volt. Így mindjárt rúgott is egy gólt nekik, adott egy gólpasszt Zamoranonak, majd kiharcolt egy tizenegyest…

Első szezonjában 28 mérkőzést játszott, melyeken 11 gólt szerzett. És mindjárt La Liga győzelmet is ünnepelt a csapattal. Magyar vonatkozású, hogy első BL találatát a Ferencváros ellen szerezte.

Négyszeres spanyol bajnok, szintén négyszer nyert a csapattal Spanyol Szuperkupát. UEFA Szuperkupa győztes 2002-ben, Világkupa győztes 2000-ben és 2002-ben, háromszoros Bajnokok Ligája győztes. 2008-ban a Real Madrid valaha legjobb harmadik játékosának választották Alfredo di Stefano és Zinadine Zidane mögött. Bajnokok Ligájában kétszer kapott aranycipőt, 2000-ben és 2001-ben, utóbbi évben Aranylabdás és az Év Labdarúgója díjakat is elnyerte. A FIFA 2004-ben a világ 100 legnagyobb élő labdarúgói közé választotta.

44 gólt rúgott a spanyol labdarúgó válogatott színeiben, ami a második legjobb David Villa után. A La Liga történetében, aki 20 éves koráig el érte az 50 gólt,22 éves korára 100 gólig is eljutott, 25 éves korára pedig 150 bajnoki gólt ért el. Legalább egy gólt szerzett három különböző világbajnokságon. 142 Bajnokok Ligája mérkőzéssel az ötödik legtöbb meccsen játszó a BL történelmében. 30 hónapon át nem kapott sárga lapot, és egész pályafutása alatt nem állították ki egyszer sem. A Bajnokok Ligájában 15 egymást követő idényben szerzett legalább egy gólt. A spanyol válogatott színeiben 44 gólt jegyez.

Ma a Castillában edző, és sokan, köztük én is Zidane utódját tiszteljük a személyében. Számomra, és nagyon sok régi szurkoló számára minden bizonnyal Raúl az egyik legnagyobb ma is élő, ráadásul a klubnál tevékenykedő legenda. Személyét tisztelet övezi, tudását és karrierje legjobb éveit adta a fehéreknek. Sokszorosan meghálálta azt, hogy olyan fiatalon bizalmat szavazott neki Valdano, aki első edzője, mestere és tisztelt példaképe. Annyira, hogy négy fia közül az elsőszülött a Jorge nevet kapta, ezzel is szeretetét mutatva ki Valdano iránt.

Raúl egyike azon Galaktikusoknak, akik a klub egyik aranykorát jegyzik, és a következő éveket felidézve a teljesség igénye nélkül következzenek a társai.

2001-2002: Zidane

Ha Raúlnak ennyi sort szenteltem, erősen vissza kell fogom magam, ha az én személyes kedvencemről írok. Zinadine Yazid Zidane. A Real Madrid és a francia válogatott legendája számomra a valaha legjobb játékos. Intelligens, határozott, erős, céltudatos volt a pályán is, a magánéletében is. Mind a pályafutása, mind a családi élete rengeteg munkával, kitartással felépített, tudatosan alakított és persze kellett hozzá némi tehetség is.

A Real Madrid 2001-ben igazolta akkoriban rekordnak számító, 77,5 millióért. És ha már jött, egyből BL győzelemmel is köszönt be, mellé ugyanebben az évben megnyerte a csapattal a Spanyol Szuperkupát, az UEFA Szuperkupát és a Világkupát. 1998-ban a válogatottal Világbajnokságot, majd 2002-ben Európa Bajnokságot nyert, a Konföderációs Kupán pedig 2001-ben és 2003-ban nyert.

Hogy ennek a szezonnak adtam Zidane-t, azzal indoklonám, hogy a BL döntőben rúgott gólja nyerte meg a Real Madrid a Bayern Leverkusen ellen, és Zidane lett a mérkőzés labdarúgója.

Pedig több emlékezetes találata is van, elég csak a ’98-as VB döntőn lőtt duplázásra gondolni, vagy a 2004-es EB-n az angolok elleni fordítása. Az angolok 0-1-re vezettek, pedig David Beckham tizenegyest is hibázott. Ettől már emlékezetes maradna a mérkőzés, ha nem jött volna Zidane…

A 91.percben szabadrúgásból egyenlített az addig felejthetően játszó középpályás, aztán a 91.percben értékesített egy szabályosan megadott büntetőt. Így neki köszönhetően a franciák győztek.

Zidane 2006-ban vonult vissza. A Bernabeu stadion közönsége állva tapsolta meg, amint lesétált a pályáról. Mostanában felröppent anekdota szerint Pérez elnök a mérkőzés után az öltözőben tett még egy ajánlatot neki, de pillanatnyi gondolkodás után végül megrázta a fejét.

2013-tól a Real Madrid másodedzője lett. Carlo Ancelotti mellett tanulta a mesterséget, majd a Castillában folytatta edzői munkáját. Miután Rafa Benítezt menesztették a 2015-2016-os idény felénél, megkapta élete lehetőségét: kinevezték a nagycsapat élére. Miután munkába állt, új lendületet kapott a csapat. Addigra már a kupa küzdelmeiből kiestek, de a bajnokságban óriási hajrában a második helyre be sikerült érni. A nagy mutatvány viszont a Bajnokok Ligájában következett: vezetésével megnyerte a királyi gárda a 11.BL címet. Aztán a 12. BL címet. Aztán a 13. BL címet is…

Ezután, mint azt mindannyian jól tudjuk, lemondott a kispadról. Ugyanakkor távozott a Real Madrid újkori legnagyobb labdarúgója, Cristiano Ronaldo, de ezzel a történettel várjunk még.

Mert Ronaldoval ellentétben Zidane a következő szezon tavaszán visszatért a padra, Pérez hívására. Kettőjük viszonya remek volt Zidane játékos pályafutása alatt is, mindig remekül megértették egymást. Ami nem mondható el mindenkiről. Szinte egyedülálló Pérez mind a két érájában, hogy valakit nemcsak kedvel, de ki is mutatja szeretetét. Talán Zidane az egyetlen, akit az elnök tisztel is. Szabad kezet és sok pénzt kapott, hogy a tragikus edzőváltások szappanoperai befejezése képpen az öltözőt és a pályán zajló munkát rendbe tegye és végre a munkára koncentráljon mindenki. Zidane igyekezett megfontoltan választani, szerencsétlenségére sem az eladások, sem az igazolások nem úgy alakultak, ahogyan elképzelte.

A tavalyi szezon végén és a nyári szünet alatti mérkőzéseken a szurkolók nem azt a csapatot látták, akikre emlékeztek. Zidane őszre igyekezett ráncba szedni a gárdát. A szezon ezidáig felemásan alakul, egy koronavírus járvány miatti nehéz szünettel, sok kihagyással. Június közepén indulhat legkorábban újra a verseny. Zidane, most mutasd meg, mit tudsz!

2002 – 2003: Ronaldo

Nem, mielőtt itt vidulnál, nem Cristiano. Ronaldo Luis Nazário de Lima. Ahogy ismerik sokan: a Fenomén. El Fenómeno. Vagy a „brazil” Ronaldo, ha így tetszik. Azért sokan emlékeznek rá. Bizony, Galaktikus éra. Igen, a szezon házi gólkirálya, a bajnokságban 23,összesen 30 találatot ért el.

Ronaldo kétszeres világbajnok, háromszoros Copa América győztes, a Real Madriddal Világkupát, Európai Szuperkupát, Spanyol Szuperkupát és bajnokságot nyert. Egyéni díjai: FIFA Év Labdarúgója: 1996 (legfiatalabb győztes), 1997, 2002, World Soccer Év Labdarúgója :1996 (legfiatalabb győztes), 1997, 2002, az Év európai labdarúgója: (Ballon d’Or): 1997 (legfiatalabb győztes), 2002, Onze d’Or:1997, 2002, Európai Aranyvipő: 1997, 1999-es Copa América Legjobb góllövő, Spanyol bajnokság Legjobb góllövő: 1996–1997, 2003–2004.

Holland bajnokság legjobb góllövő: 1994–1999, Világkupa :MVP 2002, BBC Év legjobb sportolója :2002, Aranyláb díj: 2006.

Plusz néhány „kisebb” elismerés. A 2002-es világbajnokságon Anglia kivételével minden csapatnak gólt lőtt, akivel a válogatott mérkőzött. A döntőben Németország ellen duplázott, ezzel beállította Pelé 12 gólos rekordját. 97 válogatott mérkőzésen összesen 62 gópt lőtt. Pályafutásának a túlsúlya és a bal sípcsontjában fellépő meszesedés vetett véget.

2000-ben ENSZ nagykövet lett, segített számos palesztin és izralei gyermeknek, jótékonykodik. Személyesen el is utazott Palesztinába. „Senkinek nem kellene elítélni a nyomorban élőket, lehet hogy így születtek, de az is lehet, hogy egy háború következménye miatt ilyen a sorsuk” – mondta.

Jelenleg a Valladolid tulajdonosa, korábbi klubjával remek kapcsolatot ápol. Gyakran meglátogatja a Bernabeu stadiont, meg tekinti a mérkőzéseket. Első házassága négy év után válással végződött. Több kapcsolat után magánélete is végre rendeződni látszik.

2003-2004:Roberto Carlos

Roberto Carlos da Silva Rocha. Tizenegy éven át a Real Madrid játékosa. Ez alatt az idő alatt számos felejthetetlen pillanatot vésett a Real Madrid történelem könyvébe. A legemlékezetesebb találat minden bizonnyal a „lehetetlen gól”. Egy 1998-as spanyol bajnoki Tenerife elleni meccs folyamán Roberto (szinte az) alapvonalról lőtt gólját a kommentátorok „A lehetetlen gól”-nak nevezték. A pályáról kifelé esve meglőtte a labdát keresztbe, ami bal oldalra csavarodott – a rossz oldalon álló kapus felett, kevesebb, mint egy fokos szögben érkezve a kapuba.

Roberto Carlos eredményei a Real Madriddal: La Liga győzelem:1996-97, 2000–01, 2002-03, 2006-07, Spanyol Szuperkupa: 1997, 2001, 2003, Bajnokok Ligája győztes :1997-98, 1999–00, 2001-02, Európai Szuperkupa: 2002, Világkupa :: 1998, 2002. A válogatottban: Copa América :1997, 1999, Világbajnokság: 2002, FIFA Konföderációs Kupa : 1997, Ezüstérem a VB-n 1998-ban.

Jelenleg edzősködik. Kevesen tudják róla, hogy Cristo fia, aki jelenleg Madridban él, félig magyar.

2004-2005: Luis Figo

Luís Filipe Madeira Caeiro Figo. A Barcelona játékosa egy eltiltás miatt lett. Ugyanis 1995-ben aláírt egyszerre a Parma és a Juventus csapatához is, ezért eltiltották két évre attól, hogy olasz csapathoz igazoljon. Így az ősi riválistól érkezett 2000-ben szintén ellentmondásos körülmények között, akkori rekord öszegért, 65 milliót perkált érte a klub. Ráadásul még jobban elmélyítette az ellentéteket a két klub rajongói között. Első El Clasico alkalmával a katalánok egy levágott disznó fejét dobták a pályára, ki mutatva megvetésüket és intelligenciájukat. De volt „Júdás” feliratú transzparens is a lelátón.

Figot és a Real Madridot, de a szurkolókat sem zavarta ez meg, annyira nem, hogy meg is nyerték a bajnokságot, és BL elődöntőig jutottak. A FIFA Figot az Év játékosának választotta. Figo 2002-ben BL-t nyert a gárdával. Raúl-al emlékezetes az ölbe ugrós gólörömük.

Szintén jóténykodik, az UNICEF jószolgálati nagykövete. Volt Galaktikus társaival mai napig tartják a kapcsolatot.

Magánélete rendezett, felesége a svéd modell Helen Svedin, három lányuk született. Budapesten járt a Puskás Aréna megnyitója alkamával.

A következő részben a 2005 és 2010 közötti szezonokból választok egy-egy játékost.

Felhasznált források : Wikipedia, relamadrid.com, Penamadridista. Kiemelt kép: Marca