Premier League

Jövőre bajnok lesz a Newcastle?

Mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan fog folytatódni az idei Premier League szezon. Egyenlőre azon az állásponton vannak a csapatok, hogy a nyár folyamán még befejezik a bajnokságot.

Azonban ebben a cikkben nem a jelenlegi helyzetről szeretnék beszélni, hanem a jövő zenéjéről.
Felrobbantotta a sportvilágot, hogy a jelenleg 13. helyen lévő Newcastle United-nál tulajdonos váltás történt. Méghozzá nem is akármilyen. Ezzel a húzással csaknem 260 billió dollárral a leggazdagabb futballcsapat lett a világon.
Mivel jár ez? Kik a tulajdonosok pontosan? Mi lesz a csapattal jövőre? Számolni kell velük az élmezőnyben? Nézz utána velem.

Mike Ashley 13 évet töltött a St Jame’s Park –on. Ez alatt megjárta a másodosztályt, majd visszajutott a premier league-be. Mondhatni, hogy megjárta a poklot és a mennyet is, de ebből inkább csak a pokol lenne igaz. A Newcastle szurkolók mindenképpen szebb jövő elé néznek az új tulajdonos érkezésével. Azonban a helyzet bonyolultabb, mint amennyire elsőre látszik. A tulajdonos nem teljes mértékben egy bizonyos ember, hanem egy neves befektetési vállalat, a Szaúd-arábiai P.I.F.(Public investment fund). Az elnöke Mohammed Min Salman. Viszont a történet mégis Amanda Staveley-el kezdődik. Amanda egy angol üzletasszony, és nem ez az első alkalom, hogy belenyúl az angol foci világába. Ő volt az, aki Mansour bin Zayed Al Nahyan-t, a Manchester City jelenlegi tulajdonosát rávette a csapat megvételére. A háttérben ismét a nő áll, ugyanis 10%-ban ő is tulajdonosa a Newcastle-nek. Sőt a „Reuben testvérek” David és Simon szintén 10%-al vannak bent a bizniszben. A Reuben testvérek ingatlan befektetéssel foglalkoznak. Hoteleket, bevásárló központokat, luxus lakásokat, felhőkarcolókat birtokolnak. Így kerültek fel a „Sunday Times” 2019-es „a leggazdagabb britek” listája második helyére. Ám a maradék nyolcvan százalékban a P.I.F., azaz Mohammed Min Salman tulajdona a klub. A pénzügyi érdekek, melyek ide vezettek nyilvánvalóan sokkal részletesebbek és nagyon bonyolultak. Sok-sok oldalt lehetne írni arról, hogy miért éri meg valakinek egy futball csapat megvétele, de azt hiszem, hogy minket nem ez érdekel, hanem hogy milyen behatással lesz a futballra.

Történt már ehhez hasonló eset a labdarúgás világában. Az első igazi dollár billiárdos, aki futball csapatot vett, az Roman Abramovich volt. Mondhatni, hogy ő hozta be ezt a „trendet” 2003-ban, amikor felkarolta a Chelsea-t a csőd széléről. A megújult Chelsea hihetetlen költségvetésből vásárolt olyan játékosokat, mint például Hernan Crespo, Joe Cole, Claude Makélélé, illetve egy évvel később Didier Drogba és Petr Cech is a kékekhez szegődött. Abramovich, az első szezonja során a második helyet érte el a csapattal. Jövőre a vezetőség kinevezte José Mourinhót és egyből meg is nyerték a bajnokságot a kékek, rekordnak számító 15 bekapott góllal.

De vannak itt még csapatok, akiket szinte a semmiből vásároltak fel és mára az élcsapatok közé tartoznak. A Manchester City-t 2008-ban vette meg Mansour bin Zayed Al Nahyan. A csapat szépen lépegetett felfele a tabellán, majd meg is nyerték a 2011/12-es szezont. Azóta évről-évre számos kupát zsebelnek be.

A PSG-t 2011-ben vette meg a Q.S.I.(Qatar Sports Investments). Felfoghatatlanul sok pénzt költött a klub új játékosokra. Így történhetett, hogy a Ligue1 Zlatan Ibrahimovic játszóterévé változott. Nem is csoda, hogy a Francia bajnokságot, a 2012/13-as szezontól kezdve (egy szezont kivéve) egészen máig minden évben a PSG nyerte.

Összességében elmondható ezekről a csapatokról, hogy pár éven belül, vagy akár egyből elkezdték halmozni a kupákat. A gazdag tulajdonosok sztárjátékosokat, sztáredzőket igazoltak, így előbb vagy utóbb jöttek a kupák is. Véleményem szerint a Newcastle-nél is hasonló jelenség lesz várható. Máris felröppentek a pletykák, hogy Mauricio Pochettino, az ex-Spurs menedzser egy reális választás lehet a Newcastle-nek. Viszont játékosok érkezéséről egyenlőre nincs hír. Amennyiben a Newcastle felruházza magát sztárokkal, úgy még egy csapat beékelődik jövőre a bajnokesélyesek közé. A Premier League mindig is híres volt arról, hogy a legkompetensebb és legkiszámíthatatlanabb liga az összes közül. Jövőre nagyon nagy verseny lesz a bajnoki címért.
Szerintetek mire viszi majd a Newcastle?