BundesligaFociLiverpoolPremier League

Akik menővé tették a szélső hátvéd posztot

Most őszintén: mégis ki akart gyerekként védő, esetleg szélső hátvéd lenni? Nem sokan, ugye? Mindenkit csak a góllövés érdekelte. Listánkon szereplő játékosok azonban felkavarták ezt az álló vizet, napjainkban egyre többen akarnak olyanok lenni, mint Alexander-Arnold, Robertson, Kimmich vagy épp Hakimi. Ahogyan egyre megreformálódott a labdarúgás taktikai része, úgy változott meg a szélső bekkekről alkotott képünk.

Trent, Robertson, Hakimi, Guerreiro, Kimmich, Pavard, Alphonso Davies és még jó néhányan. Akik ténylegesen menővé tették a roppant lebecsült szélső hátvéd posztot.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Trent Alexander-Arnold & Andy Robertson

Nem véletlenül kerültek egy kalap alá, ugyanis együtt kerültek a világ legjobb szélső védői közé. Trent kétségkívül posztja legnagyobb ásza, a Poolban már-már középpályást játszik, annyit megy előre. Sorra dönti a rekordokat, már most annyi gólpassza van az angol pontvadászatban, mint amennyi tavaly volt év végén (12), sőt már a hónap játékosa is lett a PL-ben (védőként!!!). Nem valószínű, hogy látott a világ nála zseniálisabb szélső bekket. Andy Robertson labdarúgó karrierje gyökerestül megváltozott 2017. július 21-én. A Liverpool fölfigyelt a Hull City csiszolatlan gyémántjára, és megvette a skót bekket. A Mersey-parton kiteljesedett, százasával veszi a lépcsőfokokat. Robertson nagy harcos hírében áll, bármit megtesz a csapatáért. A két jó barát hasonlóan sokat ad be, és gólerősek is, egy fantasztikus páros.

Achraf Hakimi & Raphael Guerreiro

Jelenleg a Dortmundban pallérozódó marokkói a Real Madrid kötelékeihez tartozik, ám ott nem tudta meg mutatni magát… Bezzeg a Ruhr-vidéken! Pillanatok alatt közönség kedvencé és egyben Piszczek méltó utódjává lett a sárga-feketéknél. Favre három védős rendszerében középpályást játszik, méghozzá hihetetlen lazasággal. Megsínylené a BVB az elvesztését.

Guerreiro EB-n mutatott teljesítménye véglegesen meggyőzte a BVB vezetőit szerződtetéséről. Thomas Tuchel irányítása alatt még látszott rajta, hogy nehezen illeszkedett be – igaz, akkor is remekelt -, ellenben Lucien Favre említett rendszerében csak úgy lubickol. Valamennyi kételkedőjét elhallgattatta, és pazar passzait valamint sokoldalú fociját még egy jó darabig élvezheti a Dortmund.

Ők ketten ragyogó összhangban vannak a pályán, mindketten fontos láncszemei a Favre-csapat támadásainak. Két modern szélső hátvéd.

Joshua Kimmich, Benjamin Pavard & Alphonso Davies

Dortmundból egyenesen München felé vesszük az irányt, ahonnan hárman is bekerültek cikkünkbe.

Kimmich üstökösként érkezett a Bayernhez, olyan jó első évet zárt, hogy egyből Philipp Lahm jövőbeli utódját látták benne. Bár inkább a védelem előtt szeret játszani szűrőként, jobbhátvédként ugyanúgy bevethető. Egy roppant stabil és sokoldalú pont a bajorok hátsó részében. Sokoldalúságát többek közt a tavaly kiosztott 19 assziszt kiválóan alátámasztja.

Benjamin Pavard egy újabb makulátlan példa azokra, akik megreformálták ezt a posztot. A francia csakugyan a Stuttgartból érkezett Münchenbe, egy évvel a VB-n nyújtott csodás teljesítménye után. Könnyen bejátszotta magát hátra: mélységi indításai olyan pontosak, mintha madzagon húznák a labdát, váratlan, pimasz döntései pedig csodálni valók.

Alphonso Davies Ghánából menekültként ment Kanadába, ahol a Vancouver Whitecaps játékosa volt. Nagy szenzációnak bizonyult a Bayernhez igazolása, ám remekül megragadta a lehetőséget: konkrétan az egész bal szélt bejátszó spíler igen reményteljesen focizik. Eredeti posztja támadó, ám a bajorok bal oldali bekként számítanak rá – de Davies ott is föltalálja magát.

Válogatásunk második részében mások mellett olyan szélső hátvédek is szerepelnek majd, mint Aron Wan-Bissaka, Jordi Alba vagy épp Ricardo Pereira.

További focis írásokat a focijava.hu oldalon olvashatsz.

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: liverpoolfc.com

Foci Java

https://focijava.hu