Atletico MadridFociLa Liga

Atlético Madrid: a védekezés abszolút mestere

Az Atlético Madrid idén nagy talány. Ebben az évadban nem sok mindenre lehetnek büszkék az Atlético-drukkerek – a bajnoki 6. hely és a nevetséges helyzetkihasználás sem ok az örömre -, azonban védekezésben lényegében Simeone kinevezése óta (2011) nincsen párjuk a Matracosoknak. Ez a defenzív és az ellenfelek számára roppant kellemetlen felfogás hozott már jó néhány sikert, természetesen ebben a szezonban sem hátul kell keresni a problémát. Bántóan sok pontot hullajtottak a piros-fehérek gyengébb ellenfelekkel szemben, és hasonlóan fájdalmas a rengeteg iksz is. Pedig az Atlético Madrid kapuja előtt minden a legnagyobb rendben, ellenben a pálya túloldalán…

Ezért is mi inkább a spanyol csapat igazi erősségével, a védekezéssel szeretnénk foglalkozni. A főszerepben: Jan Oblak, José Giménez és Thomas Partey.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Jan Oblak

Jelenleg vitathatatlanul ő a világ legjobb kapusa, és valószínűleg ott is marad az élen/élbolyban még sokáig.

– ezt írta nemrégiben Jan Oblakról a FourFourTwo angol oldala, amikor a legjobb kapusokat válogatták össze.

Ezzel a legtöbb ember – és a Foci Java is – 100%-ban egyetért. Tudni kell, amikor a Matracosokhoz szerződött az ígéretes szlovén hálóőr Miguel Moyá volt a kezdő. Hanem Oblak a szezon végére teljesen kitúrta Moyát a kapuból, s azóta kirobbanthatatlan a gárdából. A 2017/18-as idényre már elképesztően védett, és Allison óta tudjuk, hogy a remek kapus mennyit lendíthet egy csapaton – ez különösen igaz az Atléti-Oblak párosra. A szlovén remeklését leginkább a statisztikák mutatják a legjobban: 245 meccsen 133-szor húzta le a rolót, a 2015-16-os kiírásban pedig 32 kapott gól nélküli ütközete volt a lehetséges 51-ből. Jan folyamatos bravúrjai nélkül most valószínűleg nem lenne az Atlético Madrid BL-döntős és EL-győztes, ám a liverpoolihoz hasonló nagy skalpok is elmaradnának. Apropó Liverpool…

Arra a két Liverpool elleni meccsre brutálisan fölszívták magukat a piros-fehérek, és foggal-körömmel védekeztek. Az Anfielden kiharcolt továbbjutásban ordenáré nagy szerepe volt Jan Oblaknak is, akire mindig lehetett számítani. Rá tényleg mindig lehet számítani.

José Giménez

Spanyol és uruguayi vér is csörgedezik a szívós középhátvéd ereiben, akit még 2013-ban szúrt ki Simeone. 2019 nyarán csapata legbiztosabb pontját, a védelmet kellett megreformálnia Simeonénak, de José Giménez továbbra is biztosította a stabilitást hátul. Szorgos és szerény, ám nagyon határozott mentalitásával már második idényében felhívta magára a figyelmet. Alapember 2015-ben lett, nyílpontos becsúszásai, kiválóan ütemezett szerelései rengeteget jelentek a klub számára. Láthatóan alulértékelt pedig a legkeményebben dolgozó védők közé tartozik, még jobb lenne, ha kevesebbszer sérült volna meg.

Már az első madridi éveiben is olyan éretten, okosan futballozott, akár egy 30 éves. 25 évesen még csupán most következik karrierje legjobb része: az Atlético Madrid “busz parkolós” játékának hála kapja rendesen a terhelés, de pont ettől lett világklasszis. Ha a későbbiekben is a spanyolokkal számol, akkor simán lehet egy Van Dijk-szintű hátvéd!

Thomas Partey

Nagyon kemény, harcos, de a labdával sem ügyetlen. Ezek a tulajdonságok jellemzik leginkább a ghánai szűrőt. A mai fociban is eléggé alulértékelt a védekező középpályás poszt, ámbátor az egyik leghasznosabb pozíció. Thomas Partey lélegzetelállító fizikumával bármelyik csatárral fel tudja venni a versenyt. Játéka kicsit hasonlít a fénykorában játszó Victor Wanyamaéhoz, csak a ghánai sokoldalúbb. Az Atlético Madrid 2012-ben szerződtette az ifikhez, azóta volt kölcsönjátékos az RCD Mallorca és az Ud Almería egyleténél.

Először 2016-17-ben kóstolhatott bele az elitfutballba, majd amikor 2018-ban megnyerte pályafutása első serlegét (Európa Liga) már a középpálya egyik alaptéglája volt. Ghánában egy igazi sztár, az ország valaha volt egyik legjobbja, de világszinten is a védekező középpályások krémjébe tartozik, és még mindig fejlődhet. Tökéletes helyen van a Matracosoknál, mégis több klubba szóba hozták az utóbbi időkben – főleg az Arsenallal. Egy esetleges váltás még inkább fölpezsdíthetné a teljesítményét, de ha marad, hasonlóan jól jár.

További focis írásokat a focijava.hu oldalon olvashatsz.

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: Getty Images

Foci Java

https://focijava.hu