Foci

A 10 legjobb klasszikus csatár páros a Premier Leagueben – 2. rész

Tegnap elkezdett cikk sorozatunkban a 10 legjobb klasszikus csatár párost vettük végig a Premier Leagueben.

Az első részben tisztáztuk, hogy listánk a klasszikus két csatáros formációkon alapul, így a mostani trendekhez illeszkedő 3 támadós taktikákban játszó csapatok kimaradtak.

Ezért nincsen a listán se a City, se a Liverpool jelenlegi brutális támadó sora, akik a gólok száma alapján simán a lista tetején csücsülnének.

Ha nem emlékeztek az első 5-ösre, akkor itt újra olvashatjátok.

Kevin Phillips és Niall Quinn (Sunderland 99/00) 44 gól

A klasszikus nagy és kis ember kombo, amihez az összes hasonló párost mérik.

Phillips 30 góllal Aranycipős lett az első Premier League szezonjában, Quinn rengeteg gólt fejelési tudásának köszönhetett.

Persze jóval képzetebbek voltak annál mintsem „felrúgjuk a nagy emberre a labdát aki lekészíti a társának és gól lesz belőle”. Igaz Peter Reid tanácsa Phillipsnek elég egyértelmű volt:

„Az egyik olyan csatár páros ami csak úgy megtörtént. Sohase dolgoztunk rajta edzésen. Peter Reid csak annyit mondott: ‘Adjátok Quinnynek a labdát, és figyelj a lepattanóra.” -emlékezett vissza Phillips edzője tanácsaira.

Alan Shearer és Les Ferdinand (Newcastle 96/97) 49 gól

‘Sir Les’ már elismert gólszerző volt és amikor a nyáron megérkezett a klub rekord igazolása Shearer, akkor sokan megkérdőjelezték hogyan fog a párosuk működni. Hamar megcáfolták a kétkedőket.

Elég komoly körülmények mellett voltak ennyire eredményesek, Kevin Keegen januárban lelépett a csapattól, mert még mindig úgy érezte meghurcolják az előző szezon csalódása miatt.

A Newcastle végül második helyen végzett, és Ferdinandot eladták a Spursnek, így párosuk gyorsan véget ért.

Alan Shearer és Chris Sutton (Blackburn 94/95) 49 gól

Shearer másodszor is a listán, de ez korántsem meglepő, a történelem egyik legjobb csatára volt.

Ez az eredeti SAS, ez a páros is csak egy szezont játszott együtt, de ez elég volt a Blackburnnek, hogy megnyerjék a bajnoki címet Kenny Dalglish irányítása alatt.

Párosukat szintén megkérdőjelezték, mert a szakértők úgy gondolták két hasonló típusú támadó nem tud együtt működni a pályán.

Tévedtek. Shearer 34-szer, Sutton pedig 15-ször talált be, de rengeteg gólt készítettek elő és bebizonyították, hogy a legtöbb védelem nem tud velük mit kezdeni. Egyiküket megállítani nehéz volt, de kettőjüket együtt lehetetlen.

Luis Suarez és Daniel Sturridge (Liverpool 13/14) 52 gól

Az év amikor a Liverpol majdnem megnyerte a bajnoki címet a Brendan Rodgers érában, köszönhetően a két támadó kiváló formájának.

Suarez 31 gólt szerzett úgy, hogy kihagyta a szezon első 5 mérkőzését!

Ha együtt maradnak, ki tudja mit érhetett volna a csapat, de Sturridge sérülései és Suarez távozási szándéka rövidre zárta ezt.

Egyetlen csodálatos szezon, amikor minden klappolt. Suarez technikailag az egyik legjobban képzett és akkoriban Sturridge is az egyik legjobb támadó volt.

Helyezkedés, finesz és befejezés társult az igazi éhséggel, ketten majdnem minden csapatot megsemmisítettek abban a szezonban.

Andy Cole és Peter Beardsley (Newcastle 93/94) 55 gól

Az igazi 10-es és 9-es páros, az előkészítő és a befejező. Ebben az időben lett a Newcastle mindenki kedvenc csapata.

Harmadik helyen fejezték be a szezon friss feljutójaként! Cole lett az Aranycipős 34 találattal és Beardsley is annak ellenére betalált 21-szer, hogy főleg Colet szolgálta ki.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az egy 42 meccses szezon volt, de kettőjük összjátéka akkor is kiemelkedő volt. Beardsley bárhonnan kijátszotta a labdát és tökéletesen indította Colet. Míg társa az igazi hidegvérű befejező volt.

A tökéletes páros a támadó sorba (ha klasszikus két csatáros felállásban játszol)