Átigazolási HírekFociPremier League

Angol labdarúgás: veszélyhelyzet a koronavírus miatt

A Fleetwood Town elnöke, Andy Pilley az Angol labdarúgás szörnyű helyzetére hívta fel a figyelmet, és sürgeti a klubokat, hogy mielőbb megtegyék a megfelelő intézkedéseket.

„Sajnos a koronavírus miatt fennáll annak a kockázata, hogy klubokat fogunk elveszíteni. Elveszíthetjük a liga integritását, a válság veszélyeztetheti a klubok létét, ha nem tesznek megfelelő intézkedéseket”

Pilley érvelése egyszerű. Az egész Európában leállított labdarúgással Anglia egyik harmadosztályú csapata, a Fleetwood Town, amely jelenleg az 5. helyet foglalja, már nem játszott március 10 óta. Utolsó hazai játékuk március 7-én volt. Március 23 óta minden bevételi forrásuk megszűnt, minden összeomlott.

Olyan világban élünk most, ahol nincs pénz, de a mégis mindent az befolyásol. -mondta Piley az ESPN-nek

A KPMG becslései alapján a vírus miatt az 5 top bajnokság összes vesztesége 3,5-4 milliárd euró körül lehet, csak a Premier Leagueben 1,25 milliárd euró mínusszal számolnak. Az Anglia észak-nyugati partján fekvő Fleetwoodban, amelynek alig több mint 25 000 lakosa van, a csapat pénzügyi gondokkal küszködik.

„Minden kimaradt forduló nagyjából 125 ezer font kiesést jelent.” – mondta Mark Caitlin, a Portsmouth vezérigazgatója.

„Hogy minden klub megmarad? Attól függ, hogy meddig tart még ez a krízis helyzet.” – tette hozzá Christian Burgess, Portsmouth védője.

„Ez esetben elkerülhetetlen, hogy ne menjen csődbe egyetlen egy klub sem. Azt hiszem, sok minden meg fog változni a járvány után. Erre elég komoly esély van.” – fejezte be Christian Burgess

„Konszenzus van, hogy befejezzük az idei bajnokságot is, de rengeteg problémát kell legyőznünk. Pl. a szerződések, számos játékosnak a szerződése június 30.-val lejár.”

„Csodálkozni fogok, ha június vagy július előtt játsszunk újra” – mondta Mark Devlin, a Huddersfield Town vezérigazgatója.

„Kérdés, hogy a játékosok, hogy fogják átélni a helyzetet, meg fogják-e hosszabbítani a szerződésüket, ha lejár a nyár folyamán. Lehet elveszítik a magabiztosságukat. Ez messze nem világos.” – folytatta Mark Devlin

Június 30.-ig már csak alig két hónap van, azonban még senki sem találja a megoldást. A játékosok és az ügynökök se tudják mi lesz.

„Azoknak a játékosoknak, akiknek a szerződése június 30.-án jár le, okkal aggódnak. – mondta (30 éves) Ben Tozer (középpályás), aki a Cheltenham Town második osztályában játszik.

Alan McCormack a Northampton Town 36 éves védője):

„A játékosok aggódni kezdenek, ha a szerződésük lejárata közeledik.” – mondta „Más klubokkal tárgyalnak. Egy kicsit furcsa számukra. Haladni akarnak, de egyszerűen nem képesek, végül semmit sem akarnak. Időre van szükségük, hogy a játékosok ne ijedjenek meg.” – fejezte be

Egyes játékosok amiatt bizonytalanak, hogy hol fognak játszani, mások azért, hogy miképp fogják kifizetni a számlájukat.

„Nem mindenkinek van „végtelen” pénze a profi labdarúgásban. – Tette hozzá Burges

A labdarúgó klubokban szereplő játékosoknak egyre inkább sürgetőbb a kérdés a bérükkel kapcsolatosan.

Az EFL és a PFA (Professional Footballers’ Association) között létrejött a megállapodás, hogy hetente a bérük 25%-át megkapják a játékosok. Hogy mi lesz májusban, illetve júniusban, az még a levegőben van.

„Úgy gondolom, mindenképpen szüksége van az összes játékosnak megbeszélésekre a bérükkel kapcsolatosan.”Devlin

„A klubok játékosai és a vezetőség rendszeresen találkoznak a Zoomon (applikációs videóchat), azért, hogy megbeszéljék a bérrel kapcsolatos feltételeiket. Jelenleg ez van legnagyobb hatással a klubra.” – folytatta Devlin

„Ha mi együtt megtudjuk oldani a krízis helyzetet, annak ez a megfelelő megoldása.” – végül ezzel a mondattal fejezte be az interjút Devlin