Foci

A Monaco kifosztása, avagy Mbappé és a többiek

A 2016-17-es szezon finoman szólva emlékezetes volt a Monaco-szurkolóknak: a portugál Leonardo Jardim vezetésével elképesztő szezont futottak, a Ligue 1 serlegét magabiztosan szerezték meg a PSG orra elől, a Bajnokok Ligájában pedig egészen az elődöntőig menetelt az Mbappé nevével fémjelzett gárda. Ráadásképp a hazai kupákban is jól ment nekik. Egyértelműen a Monaco bizonyult a 16/17-es futballév csodacsapatának, így nem csoda, hogy a következő két nyáron rengetegen szétszéledtek a Monaco játékosai közül Európa topklubjaiba. Viszont mi történt velük új klubjukban? A Foci Java utána járt, valamint azt is megnéztük, mi történt azóta a kifosztott piros-fehérekkel.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Bernardo Silva

A portugál jobbszélső útja a Benficánál kezdődött, 2014-ben először még csak kölcsönben szerezte meg a Monaco, de egy évvel később már véglegesen sikerült szerződtetnie a francia csapatnak Bernardót. Franciaországban rohamléptekkel fejlődött, ugyanakkor a fordulópontot neki is az a bizonyos szemkápráztató idény hozta el 2017-ben. A Manchester City még azon a nyáron nyélbe ütötte az üzletet, így Silva is részese lehetett annak, ahogyan Guardiola megreformálja a City-t. Az első angliai szezonjában rögtön kirobbanthatatlan lett a kezdőből: 35 PL-meccsen játszott, plusz egy évre rá a teljesítménye maga volt a tökély.

Technikás és okos játékával hamar közkedveltté vállt mindenhol. Egyre inkább beépült a csapatba, az idei (csonka) szezonban 25 találkozón 10 gólban vett részt a Premier League-ben.

Tiemoué Bakayoko

A listánkon szereplő labdarúgók közül egyértelműen neki alakult legfurábban a pályája, mióta elhagyta a városállamot. A Stade Rennais neveltje volt – a piros-feketéktől jó pár tehetség kerül ki -, amíg meg nem győzte a játékos a Monac vezetőségét. Roppant hasznosan szűrte meg az adott ellenfél támadásait a Ligue 1-aranyat érő kiírásban, a Chelsea-nek több se kellett. Ám 40 millió ide vagy oda, Bakayoko nem volt még PL-szinten. Hiába nőtt nagyot az értéke, hullámzott a játéka, számtalan buta hibát követett el és sok területen voltak hiányosságai. Előbb a Milanhoz ment kölcsönbe, majd tékozló fiúként vissza tért Monacóba. Jelenleg itt próbálja újra beindítani magát, ami simán sikerülhet még.

https://focijava.hu

Benjamin Mendy

A Le Havre-nevelés az Olympique Marseille játékosa volt a hercegségbeliek előtt 3 évig. Új csapatában Lenardo Jardim menedzser nagyon bízott benne, alapemberré lett. Bár ezt beárnyékolta sérülékenysége – az évadban 7 meccset hagyott ki izomsérülés miatt -, ami tovább súlyosbodott. Keménységére, sokoldalúságára és helyzetfelismerésére fölfigyelt a Manchester City, 57 millióért cserébe már náluk focizott. Vagyis csak focizott volna, ha nem kényszerült volna non-stop pihenőre: a City-ben több mint 2,5 év alatt 46-szor (!!!) volt összesen a pályán. Így sajnos nem láthattunk belőle sokat pedig remek játékos. Nagy utat járt be, Palaiseau utcáit az Etihadra cserélte, úgyhogy nem fogja annyiban hagyni.

Thomas Lemar

Talán Mbappé után ő bizonyult a második legígéretesebbnek a piros-fehéreknél. Az SM Caen-től vásárolta meg az AS még 2015-ben aprópénzért, 4 millió euróért. Ehhez képest 3 esztendővel később a Transfermarkt nagyjából 65 millára taksálta az értékét, mikor aláírt az Atletico Madrid alakulatához. Gyorsaság, cselek és lazaság: egy tipikus mai, modern szélső, aki fantasztikusan működött Monacóban, egy csapásra megismerte a világ. Kérőkből sem akadt hiány, például az Arsenal kívánságlistáján is szerepelt a neve, de az Atlético Madrid és a 70 millió győzött.

A számításai viszont nem teljesen jöttek be Spanyolországban. Egy bő szezon alatt brutálisan megsüllyedt a teljesítménye, meg persze a Matracosok defenzív focija sem feltétlenül járult hozzá a francia fejlődéséhez. Idén szenved a leginkább.

Fabinho

Fabinho története igazán felemelő: a brazíliai start után játszott egy rövid ideig a Real Madrid Castillában, avagy az RM B-ben, majd a portugál Rio Ave és a Monaco egyaránt ugródeszkaként játszott szerepet karrierjében. Meg sem állt a Liverpoolig, ahol már az új Gerrardot látják benne. Miután a városállammal megnyerte a francia élvonalt, még egy évad erejéig maradt, de akkor elindult a topfutball felé. Ugyanaz a szorgos és szerény focista maradt Angliában is, ahol tökéletesen szervezi mélységből az akciókat. Emellett pedig számtalanszor húzódik vissza harmadik védőnek, amikor a Liverpool támad. Igaz, az ő posztján Henderson számít a favoritnak, de előbb utóbb a brazil lesz új Gerrard.

Kylian Mbappé

A lista végére hagytuk napjaink legelképesztőbb csodagyerekét. Mbappé húzóembere volt 18 évesen 2017-ben a Monacónak: a BL-ben 6 gólt szerzett 9 meccsen, a bajnokságban 15-öt, gólpasszból pedig 11-et. Hirtelen az átlagos francia srácból a legkeresettebb labdarúgó lett pár hét alatt. A futballév végén meg is született a klubváltás: a PSG bizonyult azon szerencsés csapatnak, amely leigazolhatta. Párizsban először kölcsönben játszott, de nem volt kérdés, 2018 nyarától 100%-ban a Paris focistája lesz.

Így is történt. Mbappé statisztikái pedig az eget verdesik folyamatosan. 19 esztendősen megnyerte a világbajnokságot hazájával, Golden Boy-díjat és számos más egyéni elismerést nyert, azonban a sok siker nem szállt a fejébe. Most is jókedvű és szerény, mint még kamaszként a Monaco akadémiáján. A „nyomás” szó egyáltalán nincs benne a szótárában, emberfeletti sebességgel vagdossa a találatokat. Kylian a PSG arca, sztárja és legjobbja, tetejébe kenterbe veri góllövésben a földkerekség összes centerét. És még mindig csak 21 éves…

Mi a helyzet Monacóban?

A sok eladott játékos rányomta a bélyegét a klub teljesítményére: a bajnoki cím után ugyan ismét érmet szerzett Jardim csapata a bajnokságban, de utána majdnem minden odaveszett. Az új játékosok egyáltalán nem voltak azon a szinten, akár a régi sztárok. És akkor jött a tavalyi kiábrándító idény, midőn csupán egy győzelmen múlt, hogy nem zúgott ki biztosan a monacói bagázs a Ligue 2-be. Az elnök, Dmitrij Ribolovlev továbbra is tölti a klubba a pénzt, s csapatának az átigazolásoknál is végre szerencséje volt. Wissem Ben Yedder, Islam Slimani és Gelson Martins játékjogát szerezték meg a támadószekcióba – mindegyik jó döntés volt. Ben Yedder sokáig vezette a Ligue 1 góllövőlistáját, viszont Slimani sem tétlenkedett sokat. Most a spanyol válogatottól novemberben elküldött Robert Moreno az edző. Nullás gólkülönbség, kilencedik hely, nagyot fordult a világ a Monacóval.

További focis írásokat a focijava.hu oldalon olvashatsz.

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Kiemelt kép: Getty Images

Foci Java

https://focijava.hu