AC MilanFociSerie AVélemény

Donnarumma: „A legrosszabb érzés, amikor a saját szurkolóid ellened vannak”

Gianluigi Donnarumma 1999 február 25-én született egy Nápoly melletti kisebb községben, Castellammare di Stabia városában.

Donnarumma a Napoli futballakadémián nevelkedett, szülővárosában. 
Gigio 14 éves volt, amikor az AC Milan 250 000 euróért szerződtette, ekkor már Antonio Donnarumma is a piros-feketéknél játszott. 2013 és 2015 között az ifjúsági csapat tagja volt, ahol minden korosztályt bejárt, mielőtt a Primavera-csapathoz került volna, három nappal a 16. születésnapja előtt, 2015 februárjában megkapta első lehetőségét a felnőtt csapatnál (nagyon fiatalon), igaz Filippo Inzaghi nem kezdőként játszatta az AC Cesena elleni mérkőzésen. Csak gondoljunk bele, egy 15 éves gyerek még csak kilencedikes.

A 2015-16-os szezon kezdetekor Donnarumma Diego López és Christian Abbiati mögött harmadik számú kapus volt, de a szezon előtti kínai túrán bemutatkozhatott az első csapatban, 2015. július 30-án a Real Madrid ellen, ahol még büntetőt is védett. Szintén még az előszezonban, a Tim Trophy nevű felkészülési torna döntőjében két büntetőt védett a Sassuolo ellen.

2015 Október 25-én járunk időben, a Sassuolo elleni bajnokin bemutatkozott a Seria A-ban, mindössze 16 évesen és 243 naposan, amivel ő lett a második legfiatalabb kapus a Seria A történetében, aki pályáralépett. Csupán 13 nappal volt lemaradva Giuseppe Sacchi rekordjától. 

Diego López ezt követően azt nyilatkozta Donnarummaról: „A milánói és az olasz labdarúgás jövője”. Donnarumma három nappal később egy 1-0-ás győzelem részese volt a Chievo ellen. „Donnarumma csodákat tett” – jelent meg a Gazzetta dello Sport újságban, miután a kezdőcsapat tagjaként három egymást követő győzelemhez segítette csapatát. A Don Balón spanyol sportlap a legígéretesebb 21 év alatti labdarúgónak titulálta.

2016 elején Donnarumma kiharcolta az első számú kapus pozíciót. Január 31-én 3-0-ás győzelmet ünnepelhetett a városi rivális Inter ellen. Ő védett a szezon végén az Olasz Kupa döntőjében, ahol csapata 1-0-ás vereséget szenvedett a Juventustól.

A következő szezon elején visszavágtak a torinóiaknak a Szuperkupa-döntőben, az AC Milan pedig öt év után nyert újabb trófeát. 2017. július 27-én a román Universitatea Craiova ellen a nemzetközi kupaporondon is bemutatkozhatott. Az albán Shkëndija elleni mérkőzésen első kapott gól nélküli találkozóját is lehozta az Európa-ligában. 2017. december 30-án, a Fiorentina ellen játszotta le a 100. tétmérkőzését a Milanban, ezzel ő lett a legfiatalabb kapus, aki elérte a 100. tétmérkőzést a Rossoneri színeiben.

A válogatottban

Részt vett a 2015-ös U17-es labdarúgó-Európa-bajnokságon, majd 2016 márciusában már az U21-es csapatban is bemutatkozhatott. 17 évesen és 28 naposan, ezáltal ő lett a legfiatalabb játékos, aki valaha is játszott a válogatottban a korosztályban.

Antonio Conte nem vitte el a 2016-os Európa-bajnokságra, és már Gian Piero Ventura kapitánysága idején debütált az olasz nemzeti csapatban 2016. szeptember 1-jén a franciák elleni mérkőzésen. 17 évesen és 189 naposan az olasz válogatott történetének legfiatalabb kapusa lett, ezzel újabb rekordot állított be. 2017. március 28-án kezdőként kapott lehetőséget a hollandok ellen. 2017 júniusában részt vett a 2017-es U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságon. És részt vesz a 2020-as EB-n, ami egy évre elhalasztásra került.

Mérkőzések

Donnarumma jelenleg 190 mérkőzésen játszott, minden sorozatot figyelembe véve. Ebből 166-ot a ligában, 11 kupában, 11 Európai kupaporondon, 2 pedig más sorozatban.

A válogatottban már 16. mérkőzésénél tart.

Gianluigi Donnarumma-t sokan tartják Olaszország jövőjének, Gigi Buffon utódjának. Buffon maga is dicsérte a csoda kapus fizikai erejét és technikai képességeit, mentális megnyilvánulását és döntéshozatalát. Buffon álom karriert jósolt a kapusnak, és elismerte Donnarumma érettségét és képességét, hogy megbirkózik ilyen fiatal korában fennálló nyomásával. Akkor volt hatalmas teher Donnarumma vállán, amikor a drukkerek azt a „kacsát” hallották, hogy nem akar hosszabbítani. Mindenki kifütyülte, és pénzt dobtak be a pályára. Donnarumma elmondása szerint nehezen élte meg ezeket a pillanatokat. A pletykák még a mai napig is mennek, A Chelsea és a Real Madrid kérője lett.

Dino Zoff hasonlóképpen nyilatkozott róla. „Donnarumma egy napon eldöntötte, hogy profi kapus lesz. A jövője csak rajta múlik”.
A korábbi milánói és olasz kapus, Giovanni Galli szintén Donnarummat dicsérte: „potenciálisan világszínvonalú kapus, akinek fiatal kora ellenére nagy fegyelme, intelligenciája, koncentrációja és professzionalizmusa van.”

Néha meglátszott Donnarumman, hogy fiatal, mert többször ejtett hibát, de döntő többségben a szurkolóknak nem lehet panaszuk a kapus felé. Az igaz, hogy Raiola többször próbálta megbeszélni Donnarummaval, hogy váltson csapatot, ugyanis jobban jár, de amikor ki ment az ügynök a Milan vezetőségének a terméből, Gigio gyorsan kezébe ragadtatta a tollat, és aláírta a kontraktust.

Donnarumma nem olyan régi nyilatkozata:

„Nagyon jól szeretnék teljesíteni az Európa-bajnokságon, majd én szeretnék lenni a világ legjobb kapusa. Mindig ez volt a szenvedélyem és imádom azt az adrenalint, ami ezzel jár. Bíznod kell a védelemben, ám a csapattársaidnak is benned. A kapuban keménynek kell lenni.”

„Kezdetben gyáva voltam, az összes csapattársam idősebb volt nálam. Most egyike vagyok azoknak a játékosoknak, akik hosszú ideje a Milanban vannak. Ezáltal rutinosnak mondhatom magam. Tudom, hogy fontos szerepem van és hallhatóvá teszem a hangomat. „

“Nehéz játszani, ha a saját szurkolóid ellened vannak és kifütyülnek téged. Nagyon szomorú érzés. A San Siro az San Siro, de soha nem féltem. Tudtam, hogy mire vagyok képes, tudtam mivé akarok válni. Nulla félelem volt bennem. Ez normális számomra és azt gondolom, hogy ez tart ezen a szinten. Ha éppen bravúrt érek el, vagy nagyszerű meccsem volt, az természetes számomra.”

“Inter elleni meccseim a legemlékezetesebbek, és a legszebbek, még akkor is, ha ezek a derbik általában nagy érzelmeket generálnak. Ezernyi adrenalin, a szíved kétezerrel ver, nyerni akarsz és egyben jól játszani.