AC Milan

AC Milan: egy újabb nulladik év

AC Milan: „Un altro anno zero” Egy újabb nulladik év, szól a La Gazzetta dello Sport címlapja. A hírek szerint a klub tulajdonosa az Elliott Management (amerikai befektetési alap) készen áll, hogy újból a nulláról kezdje az építkezést.

A CEO Ivan Gazidis legkésőbb az idény végén megvállik a klub legendáitól, Paolo Maldinitől és Zvonimir Bobantól.

Ezek a hírek szerint a korábbi Arsenal igazgató, Gazidis tárgyalt a jelenlegi Red Bull Leipzig igazgató, Ralf Rangnickkel, hogy a nyáron átvegye a csapatot, annak ellenére, hogy az AC Milan jelenlegi edzőjének, Stefano Piolinak két éves szerződést adtak 2019 októberében.

“Pár nappal ezelőttig azt hittem, hogy nincs két csoport a Milanban, habár figyelembe kellett venni a rengeteg problémát, a kulturális különbségeket és a különböző szenvedélyeket a Rossoneri esetében.” mondta Boban a Gazzettának egy múlt heti interjújában, amit nem engedélyezett a klub, és most úgy néz ki a korábbi támadó középpályást ezért kirúghatják még a szezon vége előtt.

“A tulajdonosoknak egyértelműnek kell lenniük a pénzügyi keretük és céljaik tekintetében is.” -folytatta a legenda. „Tiszteletben kell tartanunk, hogy helyre kell hozni a könyvelést, míg a tulajoknak a sport eredményeket, ami a klub történelme és értéke.”

“Jelenleg a januári átigazolási időszakban erre történek törekvések, azért adtunk el játékosokat, hogy lejjebb vigyük a fizetéseket. Viszont még mindig nem tudjuk a nyáron milyen költségvetéssel dolgozhatunk.”

A horvát, aki 1991 és 2001 között 10 évig volt a csapat játékosa, szerint Ő és Maldini csökkentették a keret átlag életkorát a tulajdonos kérésére, de ez úgy néz ki nem elég az Elliottnak.

A legendák kinevezésekor úgy tűnt az amerikai tulajdonosok tiszteletben tartják az AC Milan gazdag történelmét, de most úgy tűnik úgyan olyan kíméletlenek, mint az üzleti életben és beindult a „demilanistizzato” hadművelet és eltávolítják az összes szentimentális dolgot a csapat környékéről.

Ez még a leglojálisabb szurkolóknál is kiverte a biztosítékot. Ott van a The AC Milan Godfather, a Sydneyben élő olasz származású sport riporter és az egyik leghangosabb Milan szurkoló, aki twitteren reagált:

„Minden tisztelemet az Elliotttal szemben.” -írta twitteren. „Tudtam milyenek a befektetései alapok, de nem vártam el ezt a felfordulást.”

A legörültebb dolog, hogy mindez akkor jött, amikor a csapat végre stabilizálódott a pályán, Pioli vezetésével csak 2020-ban és 3 pont a hátrányuk a Napolival szemben a 6. helyért úgy hogy egy meccsel kevesebbet játszottak.

A jelenlegi edző szezonközben érkezett, miután a nyáron kinevezett Marco Giampaolot a borzasztó eredmények miatt menesztették. A télen Zlatan Ibrahimovic visszatérése megadta a csapatnak azt a löketett amire szüksége van és amikor a szurkolók azt hitték valami elindul felfelé, akkor a tulajdonosok kirántották alóluk a szőnyeget.

A Mediaset szerint Ibrahimovic szerződése hosszabbítása is most kétséges, Boban és Maldini hívására igazolt vissza az együtteshez.

Az olasz sajtó szerint a költség csökkentés áldozata lehet Gianluigi Donnarumma is, akinek szintén Mino Raiola az ügynöke, csak mint Ibrahimovicnak. A klub Ante Rebic kölcsön vételét is felül fogja vizsgálni, egy olyan játékosét aki január 19 óra 7-szer talált be az ellenfelek kapujába.

Kölcsön szerződésében nincs kivásárlási ár és klubja, az Eintracht Frankfurt megpróbálja felverni az árát, így a 26 éves játékos valószínűleg távozni fog a Rossoneritől a költség csökkentés miatt, persze ez nem fogja vigasztalni a szurkolókat akik a kirakós egy fontos darabjától kénytelenek megválni.

Rangnick érkezése előrevetíti Pioli távázását is, amit Gazidis új jobb keze Hendrick Almstadt javasolt. Rangick már bebizonyította, hogy képes adott kereten belül dolgozni, a specialitása, hogy játékosat fedezz fel. Ez összevág Almstadt ajánlásával, hogy olyan edző kell a csapat élére, aki minél kevesebből minél jobb eredményeket tud elérni.

A Gazzetta egyik mélyebb analízisében rávilágít, hogy az AC Milan klubnál ritkán voltak sikeresek a külföldi edzők az elmúlt 25 évben. Ott volt Oscar Tabarez, Fatih Terim és Clarence Seedorf csak hogy a legismertebbeket említsük, és tegyük hozzá, hogy Rangnick eddig csak német nyelvterületen vállalt munkát.

A Sky Italia szakkomentárai, az Inter legendák Beppe Bergomi és Aldo Serena (ő játszott később a Milanban is) egyetértenek, hogy a döntés hozók időzítése és ahogy a nyilvánosság előtt kezelik a helyzetet komoly gondokat okoz a klubnak.

„Bobannal vagyok,” -ismerte el Bergomi. „Szenvedélyt, minőséget és versenyképességet hozott. Szükség van a fiatalokra, hogy előre haladjon a klub, de ez nem elég arra, hogy kiszakadjanak a jelenlegi helyzetből.”

„Pioli jó munkát végez.” -válaszolt rá Serena, amikor a szituációról kérdezték. „Most bejelenteni egy új nevet csak zűrzavart okozz.”

A labdarúgás szempontjából értelmetlen minden elölről kezdeni, főleg most amikor úgy nézett ki a csapat végre magára talál. Valószínűleg ez történik, ha a csapat tulajdonosát sokkal jobban érdekli a profit, mint a csapatszellem.