BarcelonaLa LigaVélemény

Válságban a Barcelona

Jaime Rincón Marca-n közzétett véleménye nagyon jól jellemzi azt, ami a katalán klubnál most lezajló helyzetet illeti. És mielőtt azzal vádolnak a kedves olvasók, hogy örömmel teszem közzé a cikket, szeretném leszögezni : egyáltalán nem. Se a La Liga, se a rivális klubok számára nem jó ez a helyzet. Ahogyan tavaly a Real Madrid volt a mélyponton, és a versengés szempontjából rossz volt, úgy most Messiék helyzete is rányomja a bélyegét az egész bajnokságra. A verseny akkor igazi, izgalmas és nemes, ha jó állapotban lévő csapatok versengenek.

De nézzük a spanyol szakértő írását :

„A Barcelona ereszkedik le. Az évtizedes modell, az örökség, az évek alatt felépített projekt összetörni látszik. Azok a játékosok, akik mögött sok év sikere van, aktív legendák, akikre a klub örökségeként tekintünk…

Megkezdődött az önpusztítás folyamata, és ritka az, aki ebből sérülés nélkül ki tud kerülni. Az első áldozat Quique Setién lesz. Jobban járt volna, ha a kantabriai tehenek között marad a faluban. Az álma, hogy a Barca-t megreformálja, rémálommá vált. Látható a sablon, ami korlátok közé szorítja a forrásait, egy öltöző, ami tele van porcicával, és egy marék motiváció nélküli játékos,akik elvesztek a címek és a bókok között karrierjük során. Az ő lehetősége csak egy nagy csalódás lehet. Hiányzik a vágy és a hozzáállás, ami minden nap megerősíti, hogy ez a döntés hülyeség…

A következő lépés eggyel feljebb mutat, az elnökség felé. Bartomeu elmozdítása esetleg bizalmatlansági indítványal lehetséges, de az is akár egy évig elhúzódhat. Irányítása sok kívánnivalót hagy maga után. Régóta először tűnik úgy, hogy a klub irányítása nem egy egyértelmű irányba halad. Improvizációból él, és több megkérdőjelezhető döntést hozott már.

A harmadik kérdőjel pedig a fűre, a játékosokra mutat. Mindenkinek eszébe jut néhány nehézsúlyú név, akik az öltözőt napsütötte tengerparti bárrá változtatták. Kiváló labdarúgók, akik nagy estéket töltöttek el anno a stadion gyepén, és most rossz állapotba kerültek. Elvesztették a belső verseny által kifejtett nyomást és motivációt. Garantált helyzetben a csapatuknál, tele van a vitrin kupákkal, serlegekkel, nem éhesek és nem reagálnak a verseny kihívására.

És ez a válság nem Abidal szavaira alakult ki. Nem Valverde menesztése váltotta ki. Messziről, nagyon messziről indult… Könnyű kinyitni az ablakot, friss levegőt beengedni, még könnyebb veszteségeket okozni és sikeresen mozogni a piacon – főleg eladni, mint inkább vásárolni – hogy vissza szerezze a lelátó hitét. De mindez csak akkor következik be, ha a Barcelona fehéren hagyja a lapot egy évre. Egy másik bajnokság, egy másik BL egy másik szezonban kell megélni majd az új valóságot. És ha a szükséges változások nem érkeznek meg, akkor az egy olyan alapvető agitáció a Barcelona számára, amely arra alapozza a játékát, hogy Messi jól játszik.”

Kevés ennyire nyílt és egyértelmű kritika jelent meg ezidáig, de ha így megy tovább, akkor lesznek ilyen hangok, egyre hangosabbak. Szeretném leszögezni, hogy a fentiek a nevezett újságíró szavai, nem tükrözik a saját vagy a kollégáim véleményét. Elgondolkodtatásul, esetlegesen vitaindító cikknek szánva tesszük közzé. Sarkos megfogalmazása mindenesetre sok olyan dolgra mutat rá, melyekkel érdemes szembe nézni.

Lezárásul: több, a spanyol médiában megjelent írás foglalkozik a katalánoknál lezajló folyamatokkal. Egy rádió műsorban Juanma Castaño arról beszélt, hogy Messi belefáradt, hogy felelősséget vállaljon mindenért, ami Barcelonában történik, mert amikor általánosan „játékosokról”, „jelmezekről”, „szent tehenekről” beszél, mind rá mutat.

Az argentin csillag nem akarta Ernesto Valverde menesztését, sőt ő és Luis Suarez, a két „szent tehén” közül azok voltak, akik a legjobban támogatták a „Txingurri” -t az öltözőben. A Barcelona kapitánya tovább nem vállalja sajátjaként a sportvezetés katasztrofális munkája eredményeit. Messi-nek azt mondták, hogy nem használják fel Griezmann-t Neymar visszatérésének helyettesítésére, ám mindezt a francia csatárral másképp tárgyalták meg.

Mára a Barcelona olyan helyzetbe került, hogy senki nem bízik senkiben, és az idegek teljes feszültségben vannak. És a bizalmatlanság a Barca öltözőbe is beköltözött. Voltak olyan játékosok, akik támogatták Valverde távozását, mert a szerepe jelentősen csökkent, mint például Busquets, Rakitic vagy Arturo Vidal esetében . De ők nem képesek megteremteni a kellő különbséget, Messi pedig ha betelik a pohár, a nyáron is távozhat szabadon. Hiszen így szól a szerződése.

Kiemelt kép : Diario AS