Real MadridHacienda BernabeuLa Liga

Grégory Dupont, a siker kovácsa

Amikor közel egy éve Zinadine Zidane visszatért a Real Madrid kispadjára, ugyanakkor távozott Antonio Pintus mester. A távozás oka az volt, hogy Zidane amikor lemondott edzői posztjáról, Pintus bizalma megtört, és nem kívánt tovább együtt dolgozni a franciával. (Egyes hírek szerint alaposan össze is vesztek.) Ekkor hívta Zidane a klubhoz Gregory Dupont-ot.

A korábban a francia válogatottnál dolgozó erőnléti edző az első időkben nem kapott bizalmat a rajongóktól. Neve annak ellenére is ismeretlenül csengett, hogy a franciák tizenegyét világbajnokká segítő team vezető tagja volt. Mostanra viszont az eredmények őt igazolják.

Maga Dupont nem szeret nyilatkozatokat adni, ha teheti, kerüli a sajtót. Visszahúzódó, csendesen de határozottan dolgozó szakember. A sportolók atlétikai képességének fejlesztését tartja szeme előtt. Maga is jó példával járva elöl, naponta kerékpározik. Párizsba például úgy járt dolgozni, hogy reggel fél 5-kor felelt, hogy a vidéki házától Lille – be kerékpárral menjen a vasútállomásig. Ott szállt vonatra. Saját bevallása szerint naponta 35 – 40 km-t teker.

Önmagát kutatóként definiálja, aki tudományos bizonyítékokra támaszkodik : „Nem tudunk mindent előre látni, de elkerülhetjük a hibákat. A munka mennyiségének és intenzitásának elosztásával jó eredményt érünk el, és megtalálhatjuk a sportolók csúcsformáját. Mindig is társítani akartam a kutatást és a gyakorlatot. Olyan szervezetek eredményeit veszem figyelembe munkám során, akik közel 15 éve jegyzik fel adataikat és statisztikáikat, mint például a Liverpool Tudományos és Sport Egyeteme, az UEFA sérülés-statisztikái, valamint a Nemzeti Sport- és Teljesítmény Intézet (jobban nem sikerült magyarosítani – a szerk.). „

Didier Deschamps is dícsérte a munkáját : „Ő a legjobb az egyéni munkáiban, az atlétikai és táplálkozási módszerek alkalmazásában, minden olyan szempontból, amit mi láthatatlan munkának hívunk. Ez magában foglalja a megelőzést, a fizikai erőnlétet és az adatok kielemzését, mindent.”

Ezért is volt meglepő, hogy a válogatott elengedte a királyiak hívására, noha mit tehettek volna ellene? A bajnokság korai szakaszában sok kritika érte a munkáját, a sérülések nagy száma miatt. De mostanra a munkájában eredményei szemmel láthatóak. Azok a játékosok, akik tavaly minden mérkőzésen – fogalmazzunk úgy – sebesség nélkül, lanyhán, formán kívül szenvedtek a pályán, mára begyújtották a rakétákat.

És ez nem könnyű. Egy játékos sebességét, erejét megnövelni, néhány esetben a súlyproblémákkal is megküzdeni úgy, hogy a fizikai erőnlétet közben nemhogy megtartani, de növelni kell. Ha csak Hazard vagy Marcelo esetenként felbukkanó súlyproblémáira gondolunk, vagy Modric, Kroos tavalyi formájához mért idei feljavulását nézzük. És nem egy esetben 30-on felüli sportolókkal kellett formajavulást elérnie, sikerrel.

Zidane taktikai és technikai munkájához nagy mértékben hozzájárult, hogy a csapat mostanra ilyen szinten képes teljesíteni.

A tudatosan a La Liga megnyerésére irányuló munka mostanra azt eredményezi, hogy minden versenyben megállja a csapat a helyét. És azt, hogy Zidane képes végre komolyan venni a rotációt, szintén Dupont érdemének tulajdonítható : megértette a mesterrel, hogy a játékosok érdeke, no és persze bizalommal is nyúlhat a kispadhoz. Mert mindenki egyformán jól felkészült fizikailag is és mentálisan is.

Zidane persze óvatosan fogalmazott, amikor az esélyekről beszélt : „Meg fogjuk változtatni. Nem biztosíthatok senkit arról, hogy mindent megnyerünk majd, de a La Liga – t meg akarjuk nyerni. Ez a munka az előszezon óta fontos, a bajnokság a célunk.” – mondta arra válaszul, amikor a Barcelona hegemóniájáról kérdezték.

Egyértelműen világossá vált mindenki számára mostanra, hogy nem a levegőbe beszélt. A csapat vezeti a tabellát, a fő riválisok háza táján pedig ebben a szezonban nincs minden rendben. Az Atletico Madrid nagy meglepetésre az 5.helyen áll, a Barcelona 3 ponttal van lemaradva. És olyan is rég fordult elő, hogy a fehérek ki tudták használni a rivális botlását, és győzni olyankor, amikor a Barca meccset veszít. Ami arra enged következtetni, hogy mentálisan is rég látott szinten vannak a játékosok.

Mi mást fűzhetnénk hozzá? Folytassa, folytassák kérem!

Forrás : Marca, kiemelt kép : AS