Real MadridAtletico MadridBarcelonaHacienda BernabeuLa LigaVélemény

Egy teljesen felesleges szuperkupa

A Spanyol Szuperkupa megnyerése a La Liga és a Copa del Rey győztesei között kell(ene) eldőljön. Így ennek most egy Valencia-Barcelona rangadón kellene lezajlódjon. Ez helyett a Spanyol Labdarúgó Szövetség kreált egy tornát a kupa kiharcolására.

Helyszín: Szaúd Arábia

Teljesen logikus. A Spanyol Szuperkupa helyszíne Szaúd Arábia, és a kettő helyett négy csapat játszik. Real Madrid-Valencia és Barcelona- Atletico Madrid. A két meccs győztesei játszák a döntőt a kupáért. Kint, az araboknál. Ezért elutaztatnak négy csapatot, játszatnak meccseket, növelik a FIFA pestis kockázatát, akkor is, ha ez akár a La Liga vagy a Copa del Rey következő fordulóit befolyásolja. Hiszen első a szurkolók és a csapatok érdeke. Ja, nem!

Szárnyaló jegyeladások

A résztvevő csapatok mindegyike 12 000 jegyet kapott értékesítésre. Ebből a Real Madrid 700 jegyet, a Barcelona 300 jegyet, az Atletico Madrid 50 (!) darabot, a Valencia pedig (ezt figyu!) 25 belépőt adott el, a többit szépen visszaküldték.

Sebaj, elfogytak a helyszínen! A Real Madrid-Valencia meccsre lehet még jegyet venni, a győztesek rangadójára már elfogyott mind. És ennek egyik valószínűsíthető oka az, hogy a meccsekre a hölgyek is kilátogathatnak. Remek alkalom az esélyegyenlőséget emigyen is prezentálni, megmutatni a világnak, de jó, milyen jó ott nőnek lenni.

Ennek jegyében már a plázákba is ugyanazon a bejáraton léphetnek be, ahol a férfiak, és a stadionban se lesznek állítólag külön szektorba kényszerítve. Szép, új, modern és haladó világ, kell ám a reklám, a turizmus csalogatása, fogytán az olaj. És biztosan lesznek, akikre ez majd hat is.

Lassan csak belenyugszik mindenki a katari vébébe, a novemberi mérkőzésekbe, a lehetetlen meccs időpontokba. Már ha európai, mert egyre kevésbé, egyre kevesebbet számítunk a különböző futball szövetségeknek, akár nemzeti, akár nemzetközi szinten. A prioritás Ázsia és Amerika, ott legyen megfelelő a meccsek menetrendje. Ott akarnak mindenből sokat, többet eladni a szponzorok és reklámozók. És a világ egyik legnagyobb médiatartalmainak értékesítője és éppen egy kínai cég, micsoda véletlen!

Klubszinten rentábilis

Amennyiben a Real Madrid vagy a Barcelona nyeri a kupát, az akár 11,5 millió € bevételt is jelenthet neki. Ha gonosz akarnék lenni, vagy mondjuk úgy, nagylelkű, a csapatok helyében hagynám is a katalánokat győzni. Két okból is. Az egyik a fentebb már említett ok, hogy nekik vagy a Valenciának jár ez a kupa. A másik az, hogy ezzel segítsünk nekik likviditási gondjaik enyhítésében.

Persze a labdarúgó szövetség jól járt, hogy a meccs helyszínét oda adták. Kereken 40 millió € (!) nettó bevételt hozott nekik. Történelmi döntés, írták. Ja. Inkább anyagi.

Őszintén -magánvélemény ide, Madrid szimpátia oda- a Real Madrid nyerte meg elégszer, mert akkor ott voltak valamelyik tabella élén, vagyis jogosan! Minek ez a kupa?! Kinek?! Az arab szurkolóknak, a szponzoroknak, a Ligának, vagy mégis, ki kérte ezt?! Meddig tart a spanyolországi szurkolók türelme? La Liga meccs Amerikában, szuperkupa cirkusz meg Arábiában…

A Real Madrid helyzete

Na, megint lehet velem egyet érteni, vagy nem, de én bizony leírom, lesz, ami lesz.

Zidane helyében én minden sztárjátékosom otthon hagytam volna pihenni. Persze előfordul, hogy a Liga kötelezte a csapatokat, hogy a gálakeretükből ennyi vagy annyi játékost muszály kivinni a tornára, ezt nem tudhatjuk. De akit csak lehet, otthon hagytam volna szépen, biztonságban, Valdebebasban edzegetni.

Elvittem volna viszont mindenkit, akit csak lehet azok közül, akik eddig kb mindig padoztak, plusz feltöltöttem volna a keretet a Castillaból. Egyrészt szoknák egy torna hangulatát, belekóstolhatnának egy kicsit az igazi nagycsapatos életbe. Másrészt ezzel adtam volna lehetőséget felvillanni olyan játékosok számára, akikre eddig kevés figyelem vetült, akiket a jövőben szeretnék felhozni a nagycsapathoz, vagy akit értékesíteni kíván a közeljövőben a klub. Ez lenne a nettó haszna ennek az utazásnak, semmi más!

Hazard, Bale, Bemzema, nem szólva Asensioról, mind sérültek. A torna után ez a sor bővül? És kikkel, és hány játékossal? Mert egy fárasztó odautazás, meccs(ek), aztán hazautazunk. Mindezt teljesen feleslegesen, én majd hogy nem megalázónak érzékelem. Meghívásra, felszólításra elmenni, nem úgy, hogy valóban arra érdemleges lenne a csapat.

Persze, az lenne a sors fintora, a vicc, a pont az i-re, ha a Real megnyerné. Persze, a drukkerek örülnének, de tényleg őszinte lenne ez az öröm? Ez annyira groteszk, annyira felemás. Olyan rossz szájízű…Van egy lezajlott bajnokság és egy lezajlott kupa, aminek a két győztese kellett volna ezt már rég, tavaly nyáron lejátszania. Az akkori állapotukban.

Most van egy felemás érzéseket keltő Barcelona, egy elég meggyőző Valencia, egy kérdőjeles Atletico, és egy Zidane által éppen felállványozott, építés és átépítés alatt lévő Real. Nem ezeknek a csapatoknak kellene ott lennie, és nem ebben az állapotukban.

Persze Rodrygo, Vinícius, James, Brahim nevére tapsolunk. Végre a sérülések okán bekerültek a keretbe, és talán még játszanak is majd. Talán még kezdő is lehet bármelyikük. Hurrá! Pláne, ha nem sérülnek le! És teljesen őszintén kívánok egy sérülésmentes és sportszerű, normális játékvezetőkkel lezajló tornát mind a négy résztvevő csapatnak. Csakazértis tudjuk majd a bajnokságot ott és úgy folytatni, ahogyan azt január 8-án este elhagytuk.

A kupa mérkőzéseit a Digisport 1 fogja közvetíteni holnap estétől, egész elviselhető 20 órai kezdősípszóval. Ha éppen Telecomos vagy, mint jómagam, ajánlom a Google Play Áruház keresőjébe beírni, hogy „Football Live Stream”. Válassz egyet ki, töltsd le, reméljük, zavartalanul meg tudjuk majd nézni a meccseket!

És kitartást, folytatódik a La Liga január 17-étől!

Képek és adatok a Marca-ról.