Premier LeagueLiverpool

A Liverpool és a múlt évtized drámái

A 2010-2019 közötti időszak volt a legdrámaibb és legváltozatosabb a Livelpool 127 éves történelmében. A csapat mindent átélt, a majdnem csődöt és az 1 milliárd fontnyi bevételt is. Roy Hodgson idejében majdnem kiestek a bajnokságból, Jurgen Kloppal meg megnyerték a Bajnokok Ligáját. Kezdve ott, hogy két olyan ember vezette a klubot, akik nem voltak hajlandóak beszélni sem egymással, egészen odáig, hogy példa értékű a vezetés a Fenway Sports Group égisze alatt.

Rafa Benitezt kirúgták, Kenny Dalglish visszatért, Brendan Rodgers pedig a klub valaha volt legfiatalabb edzője lett. Aztán a FSG mindenkit meglepett, amikor sikerült megszerezniük Európa egyik legjobb edzőjét Klopp személyében.

Luiz Suarez megérkezett, feldobta a bajnokság hangulatát, megharapott egy-két embert, aztán továbbállt a Barcelonába. A legdrámaibb átigazolásnál láthattuk az utolsó pillanatban távozni Fernando Torrest, és Andy Carrollt megérkezni a helyére. Steven Gerrard és Jamie Carragher visszavonult a focitól. Rekordösszegek cseréltek gazdát Virgil van Dijk és Alisson játékjogáért.

Láthattunk két BL döntőt, két Ligakupa döntőt, és egy FA Kupa döntőt is. Két FA kupa elődöntőből egyszer az ősi rivális Evertont sikerült legyőzni, egyszer meg az Aston Villa bánt el a csapattal. Ezután nem sokkal, 52 év után először kapott a csapat 6 gólt egy meccsen a Stoke Citytől.

Az Anfield Road láthatta az elképesztő fordítást a Borussia Dortmund ellen az Európa Ligában, és a még ennél is felejthetetlenebb Barcelona elleni 4-0 győzelmet. És a Real Madrid elleni kijózanító 3 gólos vereséget is, ami megmutatta, hogy mennyire messze voltak még az európai elittől 2015-ben.

De ahogy 2019 a végéhez ér és 2020 közeleg, a Pool szurkolói még soha sem voltak ennyire bizakodóak. Jelenleg ők Európa Királyai, és egyenlőre ők a befutók is 30 év után a bajnoki címre.

Már messze van 2010 legutolsó mérkőzése, egy 1-0 arányú otthoni vereség, ami után ajtót mutattak Roy Hodgsonnak. Más csapatok szurkolói és edzői soha sem értették miért kritizálták annyira a saját szurkolói Hodgsont, de a csapat meg akart tőle szabadulni még az új év előtt. Ha sikerül megnyerniük a FIFA Klub-Világbajnoki címét is, akkor tényleg a legjobbként zárhatnák a 2010-es éveket. Egy olyan csapat, akik 23 ponttal voltak lemaradva az első helytől a saját bajnokságukban az évtized legelején.

A 19. bajnoki cím jó kezdés lehetne az új évtizedre nézve, ha sikerül majd megnyerni tavasszal. Ezek az évek drámaiak voltak, talán túl drámaiak is. A szurkolók szeretnének egy kis állandóságot az életükbe, ha lehet továbbra is az európai futball elitben.