La LigaFociReal Madrid

Martin Ödegaard: A „Norvég Messi”

Manapság egyre több ifjú zseni kapja az „Új Messi” becenevet, ez történt Giovanni dos Santos, Bojan Krkic és a Real Madrid másik üdvöskéje, Takefusa Kubo esetében is – utóbbit csak a „japán Messi-ként” emlegetik. De akár Juan Iturbe neve is szóba jöhet e témában. Martin Ödegaard pedig egy norvég csodagyerek, 15 évesen lelt rá a Real Madrid, akkor a norvég a Stromsgodset alakulatában halálos iramban kezdett fejlődni és mindenki nagyon kíváncsi volt rá, hogy mégis mit tudhat ez az északi csodagyerek, ha a Real már tinédzserként leigazolja.

A temérdek mennyiségű nyomást és figyelmet még nem tudni hogyan fogja viselni, de eddig jól kezelte. Viszont az ugyanúgy benne van a pakliban, hogy esetleg csatlakozik a rengeteg hamar kiégett, túlértékelt tehetség képzeletbeli klubjához. A Real Sociedadban viszont nagyon magára talált, ő lett augusztusban a hónap játékosa. S az is egyre valószínűbb, hogy nem is voltak annyira kancsalok a madridi klub megfigyelői Ödegaardot illetően, mint ahogyan azt sokan gondolták…

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Topklubok sokasága alkalmazza azt az átigazolási taktikát, miszerint „vagy bejön vagy nem” alapon édesgetik magukhoz a hírnévre vágyó csiszolatlan gyémántokat. Pusztán azért, hogy ne valamelyik rivális egyletnél kössön ki az ígéretes játékos. Aztán akár ötödjére is elküldik kölcsönbe, majd eltűnik a süllyesztőben. Rengeteg játékos járta már meg a kínkeserves utat. Ödegaardot az ilyesfajta veszély szerencsére nem fenyegeti, ugyanis a Real Madrid újjáépülőben van, bátran vetik be a fiataljaikat is. Ez esélyt adhat az ebben a szezonban remekelő középpályásnak, hogy valóban bekerüljön a Királyi Gárdába.  

Ügyes ez a norvég gyerek, Pérez!

Norvégia, Drammen. Itt startolt el minden. Szülővárosa első számú csapatánál, a Stromgodsetnél kezdte rúgni a bőrt, s 15 évesen már első szezonját taposta a felnőtteknél. A 2014-es Eliteserien (a norvég első osztályú bajnokság) kiírásában 23 összecsapáson számítottak rá, ezeken 5 gólt és 6 gólpasszt termelt, ami egy 15 éves sráctól igenis szép adat. De ettől még hihetetlen, hogy alig 1 szezon biztató foci elég volt, hogy meggyőzze a Real Madridot. És 16 évesen, 2015. január 12-én nyélbe üssék ezt a meghökkentő üzletet. Az azért a legelvetemültebb Real-szimpatizánsok fejében sem fordult meg, hogy egyből mehet a felnőttekhez. Ezáltal a Galaktikusok fiókcsapatában, a Real Madrid Castillában pallérozódott tovább a norvég talentum. Egyébiránt Martinnal egyidejűleg csatlakozott a „B” gárdához Mariano Diaz és Marcos Llorente is, előbbi még most is Zidane csapatában focizik, a spanyol viszont már az Atlético Madridot erősíti.  

Szupernek bizonyult ez a lehetőség a szélső számára, mert azért lássuk be, mégiscsak jobb az RM körül fejlődni, mint a norvég bajnokságban, ráadásul egész Európa kaphatott egy kis ízelítőt fürgeségéből, illetve az szintén kiderült, hogy egyáltalán nincs rossz viszonyban a játékszerrel. 

Eljött a La Liga utolsó meccsnapja. Már korábban eldőlt, hogy biztosan a Barcelona nyeri azt a bajnokságot, ezért a Getafe elleni hazai zárás csak arra volt jó a királyiaknak, hogy tisztességesen zárják a szezont. Ez egy fergeteges 7-3-as sikerrel megtörtént, de Ödegaard számára örökre emlékezetes marad a meccs. Az 58. minutumban ki mást válthatott volna, mint Cristiano Ronaldót. Ekkor eljött az ő ideje, s debütálhatott a madridiak színeiben pedig néhány éve még azt se tudták, kicsoda.

 Később ezután voltak kisebb hullámvölgyei, a holland-kirándulás során szerzett rosszabb élményeket is. Két év tartalékcsapat után (13 találatban volt érintett) kölcsön adták a holland Heerenveen csapatának. Ahogy idősödött – 18 éves volt ekkor -, úgy nehezedett rá egyre több nyomás, hiszen a Real Madrid nagy üdvöskéje volt, folyamatosan többet vártak tőle. 

Holland kitérő – távolodás a Realtól.

A kék-fehéreknél 3 alkalommal született gól próbálkozásából, gólpasszból pedig 5-öt sikerült elérnie (pontosan 43 mérkőzés kellett hozzá). Bár neki sose a góllövés volt az erőssége, hanem sokkal inkább a mélységi passzokban, valamint a támadások elindításában jeleskedett. Igaz, hogy játéka éjjel-nappal fejlődött ezen idő alatt, de ennek ellenére voltak olyan hangok, amelyek úgy gondolták, hogy Ödegaardból nem lesz semmi, csak egy bekiáltott csillag, akit fölösleges volt megvenni. Túl sokat vártak tőle nagyon hamar a szurkolók. Viszont hiába az új környezet, itt is láthattunk jó pár Ödegaard-megoldást. Néha olyan természetesen játszott, akár egy brazil srác a grundon. Márpedig Északon nem sok ilyen technikás játékos van.

2018-ban lehetett ismét spanyol föld a talpa alatt, 2 esztendő kölcsönszereplést követően viszont megint csak csalódnia kellett. Nem sokkal később újra Hollandiában találta magát, így továbbra sem lehetett aktív tagja a Barcelona ősi riválisának. Leonid Slutski, a Vitesse vezetőedzője szorgalmasan alkalmazta a Real-tehetséget, továbbá az is pozitívum volt, hogy nem kényszerült ráállni egy másik ligára, hanem a 2018/19-es futballszezonban szintén az Eredivise-ben rúgta a labdát. A jég megtört. Ödegaard nagyon belehúzott, 39 párbaj alatt 23 gólban vállalt előkészítő vagy befejező szerepet. Kétségkívül szeretett volna minden esélyt kihasználni az adottságai csiszolására, illetve a Real Madrid hasonlóan nagy motivációt jelenthetett számára. Remek játék jellemezte mind a csapatot, mind Martint, ennek pedig egy bajnoki 5. hely lett a dicső eredménye. Sokat köszönhet Ödegaard a holland focinak, a sok fiatal mellé könnyen tudott beragadni, és főleg a záró évada sikerült igazán brutálissá, de mindvégig megtudta csillantani képességeit.

A spanyol ellenfelek is megkapják

A Real Sociedad bizonyult a következő ideiglenes állomásnak a norvég karrierjében, és érett, mégis laza focit tett le az asztalra, amit sok csellel és földöntúli meglátásokkal fűszerezett. Augusztusban elképesztő dolog történt: Martin Ödegaard lett a La Liga-ban a hónap legjobbja! Már alapból nagy dolog, ha a La Liga-ban nem egy nagyágyú valamelyik focistája nyeri meg a díjat, de az ő esetében még nagyobb jelentőséggel bírt. Főleg azt nézve honnan indult. A remek egyéni startot a statisztikák is alátámasztják: a legnagyobb hatékonysággal adta a passzokat, ám erre még rátett egy lapáttal. Számtalan sikeres kulcspasszt is jegyezhettek föl a statisztikusok a neve mellé. A Real Sociedadban jó kezekben lesz az idény végéig, ezt már az is mutatja, hogy még sosem volt ilyen magas szinten a játéka. Sőt akár a jelenlegi csapatával az európai hadszíntérre is kijuthat abban az esetben, ha a bajnoki szezon végéig kitart a Sociedad meglepően jó teljesítménye. 

Zidane még azt mondta, hogy az elkövetkezendő időkben nem számít rá. Azonban hamarosan eljön majd az ő ideje, mivel minden egyes tulajdonsága meg van ahhoz, hogy a futballvilág – és a Real – nagyhala legyen és posztja egyik legjobbjának lehessen mondani. 

Ennek csak egy valami állhat az útjába: saját maga. Emre Mor, Hachim Mastour, Giovanni dos Santos. Csak pár szuper tehetség, akik nem bírták földolgozni a hirtelen jött hírnevet és nyomást, ennek hatására pedig elszaladt velük a ló. Embertelen pénzköltés, bulik, balhék – az ehhez hasonló dolgok nem kevés labdarúgó pályáját rombolták szét. Tudni kell, Ödegaard sosem volt egy felvágós tini, így valóban megvalósulhat az álma, ha továbbra is ilyen keményen edz. Norvégia rég nem látott ekkora csodagyereket, így ők sajnálnák a legjobban, ha ez a fényesen útnak induló karrier csúfosan végződne.

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

További focis írásokat a focijava.hu oldalon olvashatsz.

Kiemelt kép: Pa Photos

Foci Java

https://focijava.hu