Uncategorized

Botrány a spanyolok válogatottjánál

Bevallom, azzal a szándékkal kezdtem ma el olvasgatni a külföldi-szokásomhoz híven elsősorban a spanyol sportsajtót-, hogy a Spanyolország-Románia kvalifikációs mérkőzésről írjak. Kerestem a nyilatkozatokat, fényképeket. Valami egészen másról szólnak a hírek most, és a következő napokban valószínűleg még sokat, sok oldal fog cikkezni majd a témáról, és sokan sokféleképpen fognak nyilatkozni.

Roberto Moreno nem a spanyolok válogatottjának az edzője többé

Tegnap a Wanda Metropolitan-beli mérkőzésen annyi történt, hogy a románok futottak a spanyolok után, akik lőttek hat gólt, de csak ötöt, mert egyet nem adtak meg szabálytalankodás miatt. Spanyolország így csoportelsőként 100%-os teljesítménnyel biztosította a részvételét az Európa Bajnokságon. Ennyi. Akit a meccs érdekel, annak itt egy összefoglaló, nézze meg, jó volt, szép volt.

A mérkőzés után Roberto Moreno könnyek között búcsúzott el a válogatott játékosaitól

Így tudták meg, hogy már nem Moreno az edzőjük többé. És hogy ha már lúd, akkor legyen igazán kövér: A hírek szerint maga Moreno is a mérkőzés alatt tudta ezt meg. A záró sípszó utáni szokásos sajtótájékoztató elmaradt. Sem Moreno, sem a játékosok, se a spanyol szövetség képviselői sem nyikatkoztak. Vagyis de; Pablo García Cuerno a szövetség képviseletében annyit árult el a jelenlévő újságíróknak, hogy Roberto Moreno már nem a spanyol válogatott edzője, és a holnapi nap (azaz ma) folyamán 12 óra 30-kor a témában sajtótájékoztatót fognak tartani.

Nos, kíváncsian várjuk, persze. Na de az, aki hozzám hasonlóan rajong a spanyolok nemzeti tizenegyéért, nem éri be ennyivel, nosza keresgéljünk tovább a hírek között…

És rátaláltam egy nyilatkozatra Luis Lainz-tól. Ő a spanyoloknál népszerű sportújságíró, szakértő. Jól ismeri Luis Enrique-t, könyvet is írt róla. De amúgy is ismer mindenkit, aki számít az ország labdarúgásában. Meglepő nyilatkozatott tett közzé, melyből két részletet emelnék ki:

„A legmeglepőbb, hogy Luis Enrique döntött úgy, hogy Roberto Moreno nélkül tér vissza”

-írja Lainz. Majd így folytatja:

„Nincs ok, ami ezt a döntést igazolná. 2008 óta dolgoztak együtt, és Moreno mindig támogatta Enriquet. Mindent megnyertek együtt.

De a tiszta és durva valóság az, hogy maga Enrique kérte Rubiales-től Roberto Moreno eltávolítását, és úgy néz ki, hogy Moreno soha többé nem lesz Enrique másodedzője.”

Majd még hozzáteszi: „Elküldtem néhány bátorító mondatot Roberto-nak Whats App-on. Meglátjuk, mi lesz a törtenet vége, egyenlőre annyit tudni, hogy Moreno ügyvédei készek tárgyalóasztalhoz ülni a szövetséggel. Ha erre a szövetség nem hajlandó, akkor pert indítanak. Ugyanis van egy hatályos szerződésük Moreno-val, amit egyoldalúan bontottak fel. És ez sport-és gazdasági szempontból is kötelezi őket.”

Nos, kemény szavak, és ha igazak, úgy még inkább megtelünk kérdőjelekkel a fejünkben.

Hogyan is történt minden, emlékezzünk csak vissza?!

2018 nyár, Krasznodar. Rémlik? A világbajnokság előtti napokban Florentino Perez megállapodott Julien Lopetegui-vel, hogy a VB után átveszi a Real Madrid edzői padját. De J.Lo nem bírt titkot tartani, és kiposztolta a hírt a közösségi oldalán, amivel hatalmas botrányt kavart, és mivel ő már kifecsegte, hát a madridiak se tudtak mit tenni, megerősítették a hírt, és közleményben adták hírül, hogy megtalálták a spanyol szakember személyében Zinadine Zidane utódát.

Erre a spanyol szövetség vezetése megsértődött, felháborodott, és azonnali hatállyal menesztette Lopetegui-t. Luis Enrique ezek után vállalta el a válogatott vezetését, egészen májusig. Amikor családi okokból távozott, a helyére automatikusan állt be Moreno. Aki az első pillanattól nyilvánvalóvá tette: amint Enrique kész visszatérni, átadja neki a helyet.

Természtesen Moreno azon kevesek közé tartozott, akik tisztában voltak Enrique távozásának okával. Egy emberként álltak az edző mellé, tiszteletben tartották a kislánya betegségének diszkréten kezelését, osztoztak gyászában. Példa értékű összefogásról tettek tanúbizonyságot. A világ könnyezett a nyáron a kislány halálhírének hallatán, a válogatott játékán pedig érezni lehetett: szomorú trénerükért legalább annyira küzdenek, mint a maguk kedvéért.

Morenoval a továbbjutás sikerült, noha -természetesen-fanyalagók és kötözködők akadtak.

Volt, akinek a mutatott játék képe nem tetszett. Egyszerűen azt állították, a csapat nem játszik jól (?!?). Mégis, az eredmények Morenot igazolták. Akkor előjöttek azzal, hogy nincs elég tapasztalata. Nos, mi magyarok szívesen mesélünk arról, hogyan lehet 30 éven keresztül abszolut sikertelenek maradni tapasztalt edzők garmadával is!

A végső érv viszont védhetetlen: Roberto Moreno-nak nincsen edzői tanfolyama. Azaz, végzettség nélkül vezeti a válogatottat. WTF? Hihetetlen, de így van. Na de megkérdezném már mégis: egy papír, egy végzettség garancia a sikerhez?! Mennyi edzőt tudunk fejből sorolni, akik teljesen impotensen és erdmények nélkül tesznek tönkre egyébként nagyreményű csapatokat? Ugye…

Amennyit most tudunk, az nem sok.

Összegezve:

Tegnap Moreno könnyek között búcsúzott a játékosoktól. A mérkőzés után nem ünnepelték a győzelmet, a sajtó hoppon maradt, mert a játékosok közül se nyilatkozott senki, hiába várták őket a vegyes zónában. Rubiales-t néhány szemfüles riporter elcsípte a garázsban, de csak annyit árult el ő is, hogy Moreno nem edző többé.

Moreno csalódott. Moreno csalódott a szövetségben. Moreno csalódott, mert úgy küldték el, ahogyan n

em érdemli. Nála rosszabb emberek, és nála rosszabb szakemberek sem. Nem hogy az, aki egy válogatottat egy krízishelyzetben átvéve, kivezeti a EB-re, és egy (állítólag meccs közben érkezett) üzenetben tudja meg, hogy el van küldve?!

Moreno csalódott a barátjában. Hiszen több, mint 10 év alatt Enrique és közte kialakult egy mély kapcsolat, szakmai és emberi. Odatette magát, amikor szükség volt rá, biztosítva a barátját, hogy bármikor is tér vissza, a helyet vissza adja. De valószínűleg számított arra, hogy a közös munka és a barátság folytatódik.

Nos, nem. Ahogy mondani szokták: A MÓR MEGTETTE A DOLGÁT, A MÓR MEHET.

Én innen, egy távoli és kicsi, de futballt, a latin futballt és a spanyol futballt nagyon szerető ország egyik tagjaként köszönöm Robert! Élmény volt. Nekem élmény volt minden meccs, a tegnapi győzelmetekért pedig külön hála és köszönet! Remélem valahol, valamelyik csapatnál látunk még, és majd megbecsülnek!

Forrás:Marca, AS, El Español, kiemelt kép: Daily Mail