Real MadridHacienda BernabeuLa Liga

A Real Madrid fiatal kölcsönjátékosai a csapat jövője

A Real Madrid kölcsönbe adott fiataljai közül többen nyújtanak figyelemreméltó teljesítményt, és nyűgözik le a szakmát és a rajongókat egyaránt. Való igaz, kiemelkednek az átlagból, így egyáltalán nem csoda, hogy a királyiak csak kölcsön-, és nem eladták őket.

Hakimi és Kubo ragyognak

Itt van kezdésnek mindjárt a Madridban főként a kispad fűtésére használt Achraf Hakimi (21). Dortmundban igazi sztárrá, közönségkedvenccé nőtte ki magát. A német klub vásárlási opció nélkül kapta kölcsön két évre, ez a szezon végével fog lejárni.

Hakimi sok fiatalhoz hasonlóan a több játéklehetőség reményében hagyta el a fehéreket. És nem csalódott; a Dortmund keretének lassan kihagyhatatlan, állandó kezdője, aki majd minden bizonnyal űrt hagy majd maga után amint hazatér Madridba.

Az, hogy nincsen a megvételére lehetősége a német klubnak, határozottan jelzi, hogy a Real tervez vele a jövőben. És ha Hakimi olyan remek formában tér majd haza, nagyon is jól teszik ha számolnak vele.

Mint ahogyan Martin Odegaard (20) és Takefusa Kubo (18) esetében is. Mind a két játékost nagyon fiatalon szerződtették a spanyol fővárosba. A norvég 16 évesen debűtált, és a klub döntött úgy, hogy adjanak neki még időt más csapatnál erősödni. Így került a Real Sociedad keretébe. Jövő szezonra vissza várja a klub őt is.

Kubo a maga részéről szintén adott már néhány szép pillanatot Mallorcán a rajongóknak. A Barcelona akadémiáján nevelkedett fiatal tehetség ugyan éppen ez okból nem küzd beilleszkedési nehézségekkel, de fejlődnie, erősödnie és tanulnivalója akad még. Nagyon fiatal.

Kockázatos, de érdemes

A sérült Marco Asensiot (23) rengeteg rajongó várja vissza. Térdszalag szakadása utáni rehabilitációja remekül halad, a héten elkezdte már a futóedzéseket. Sajnálatos, hogy éppen visszatérni látszott remek formája, amikor a sérülés érte. Viszont ez adta meg a lehetőséget Rodrygonak a nagycsapatnál történő bemutatkozáshoz.

Rodrygonak is még a Castillaban lenne a helye, Raul keze alatt. Igaz, érett gondolkodású, nyugot és eléggé felkészült, de a királyi gárdánál mindig vigyáznak a fiatal játékosokra. Noha ez a túlzottnak tűnő óvatosság sok szurkolónak nem tetszik, valójában a klub és a játékos közös érdekei ezt kívánják.

Egyrészt mindig kockázatos elkötelezettséget vállani egy fiatal, még a karrierje elején álló tehetséggel. Hiszen jöhet váratlan betegség, sérülés, na meg a madridi éjszaka is sokszor okozott gondot. Túlontúl vonzó lehetőségeket kínál a szórakozásra, ami egy fiatal számára néha ellenállhatatlan. Elég csak a fiatal Alvaro Moratara gondolnunk…

Viszont a tehetségek olcsók, és a klub még kiválóan formálhatja őket a maga stílusára, az edzőknek a tekintélyét nem vonják kétségbe. Könnyü velük dolgozni, na meg érdemes is. Hiszen több olyan játékos van jelenleg is a keretben, akik hasonlóan fiatalon érkeztek, és mára akár négyszeres BL győztesek. Elég csak Modricra gondolni, aki most 34 éves.

A tervek hosszú időre előre készülnek. A jelenlegi igazolások már a BBC fénykorában körvonalazódtak. Rodrygo esetében de azt hiszem, már Kubot is figyelték anno, 13-14 éves korukban…

Tudatos terv részei

Éveken keresztül dolgoztak a klubnál a megújulás tervén. Tudták, milyen típusú játékosokra lesz szükségük, hogy lecserélhessék az akkori bajnok keretet.

Modric-említettem már-34. Ramos 33. Benzema 31. Marcello 31. Kroos 29. A keret és a kezdő helye senkinek sem bérelt, bármikor kihullhat, mellőzötté válhat, hiszen erre van ott a Castilla: onnan (is) jön az utánpótlás. Bármikor behívhatja az edző a nagycsapathoz edzésre, és akár mérkőzéseket is nyerhet vele. Egy sérülesekkel is ennyire súlytott csapatnál, mint a fehéreké, ez bizony nagyon fontos.

A fiatalok keményen nyomulnak. Nem fognak se tiszteletből, se bajtársiasságból félre állni. A tervek szerint a klubhoz szerződtetetett Militao (21) és Jovic (21) már jelenleg is a keret tagaji, ahogyan Vinicius is. Igaz, kicsit jobban megküzdenek a beilleszkedéssel mind a klub, mind a város viszonylatában.

Rodrygo ebben is más. Mivel jó előre el volt már döntve, hogy a Real Madrid játékosa lesz, megtanult elég szépen spanyolul. Előre ismerkedett az itteni élettel, tudatosan készült erre az egész nyomásra, elvárásokra és felhajtásra, a nagy terhelésre. Ez a tudatos tervezés pedig bizony nagyon jól látszik. Nincs zavarban, nem görcsöl, lazán és elegánsan teszi azt, amihez a legjobban ért.

Igen, a rajongók véleménye merőben más, mint ahogyan azt a klubon belül elgondolják előre. Sokszor nem értik, egyik-másik kedvencük miért kell kölcsönbe távozzon, mikor annyira jó játékos. Nos, mert a Real Madrid az elmúlt években a legtöbb mérkőzést játszó csapatok közé tartozott. Liga, BL, Kupa, Klub VB, szuperkupák. Egy ekkora konszern alkalmazásában állni, plusz a szponzorok elvárasainak is folyton eleget tenni, a sajtó és a szurkolók rendelkezésére állni egyszerre komoly fizikai és pszcihés felkészüktséget igényel. Amire alaposan készülni, edzeni kell, erősödni és mentálisan bírni az elvárások okozta nyomást. A döntők súlyát lelkileg, lásd Marcello felejthetetlen történetét. Erre egy tini nincs minden esetben készen. Jót tesz neki, és a csapat javát szolgálja, ha erre egy másik csapatnál készül, gyakorlatot szerez. Addig pedig a rutinos legendák is varázsolnak nekünk szép pillanatokat a pályán!

Forrásnak a Marca cikkeit használtam, a kiemelt kép is a marca.com-ról származik.