Uncategorized

Lothar Matthäus második rész- Magánélet és vélemények

A 150-szeres német válogatott legenda ülhetne otthon, és a karosszékéből gyönyörködhetne serlegeiben, érmeiben. De nem. Matthäus ma is aktív, motivált, energikus. Véleményét sokan olvassák, vita indító, elgondolkodtató, avagy felháborító is legyen: sose közömbös.

Élete (neki is) a foci

Matthäus ma a Sky Sport online felületén saját rovattal bír. Hetente közli a véleményét olvasóival. Figyelme középpontjában természetesen a német nemzeti 11 és a Bundesliga áll. Amióta 9 éves korában először bekötötte a stoplis fűzőjét az 1.FC Hercogenaurach keretében, élete a labdarúgás. Erről maga így nyilatkozott:

Jelenleg az FC Bayern alkalmazásában állok, a klub nagykövete vagyok és számos fórumon képviselem. A labdarúgás, amihez értek, ezt szeretem, és ezt tudom hitelesen közvetíteni és élvezetessé tenni.„- idézi szavait a Stuttgarter Nachrichten.

Házasságok sorozata

Magánélete ezzel szemben sokkal változatosabban alakult. Mondhatni, mások három élet alatt sem élnek ennyit, mint Lothar eddig. De egy dolog szembetűnő, ha végig nézünk házasságain: meglehetősen vonzódik a kelet-európai hölgyekhez.

Első felesége Sylvia volt, két lány és egy fiú született a házasságukból. 1981-től 1992-ig voltak házasok, és a válás után 2 évvel Matthäus már el is vette Lolita Morena-t. Vele 1999-ig éltek együtt, majd 2003-ban már ismét nősült. Marijana Kosztics és ő Budapesten éltek, ekkoriban volt a válogatottunk szövetségi kapitánya is. Mai napig szeretettel beszél a fővárosunkról, és az itteni életéről. 2007-ig tartott a házasságuk. 2009 január elsején aztán Las Vegasban vette el a nála 26 évvel fiatalabb Kristina Liliána Csudinovát. Egészen egy évet kibírtak együtt, majd ismét elvált.

2014-ben született meg Budapesten a negyedik gyermeke, az ötödik nejétől. Anastasia Klimko az anyja Milano nevű fiának, talán nem véletlen a névválasztás! Reméljük, ezúttal tényleg révbe ért, ez a házassága legalábbis még tart…

Vélemények pro és kontra

Lothar Matthäus nem tud és nem is akar elszakadni a labdarúgástól. Lelkesen és odaadóan teszi a dolgát a bajorok képviseletében, és sportszakértőként is. Így számára teljesen természetes és őszinte módon fogalmazza meg néha akár kéretlen mondandóját.

Nem kímélte Mesut Özil-t, vagy akár Pep Guardiola-t sem, amikor a katalán szakember a Bayern padján ült. Sose érdekelte, hogy milyen reakciókat vált ki, amikor megmondja a magáét. Ezért kapja a kritikákat is gyakorta, na meg szerzett ellenségeket is magának. Na de sebaj! Kell a cirkusz, a szórakoztatás a népnek!

Joachim Löw is kapott tőle véleményt, és bizony Lothar Matthäus megjósolta a német válogatott harmatgyenge VB szereplését is. Már a kiutazó keret meghatározásakor látta a problémákat előre. Hogy igaza lett, az valószínű, nem a véletlen. Inkább nevezzük hozzáértésnek. Persze, ezzel is áll szemben vélemény, na de említettem fenntebb: vannak ellentmondók, ellenzők, ellenségek. Érdekes módon, olyan nincsen, aki ne venne tudomást róla…

A kudarc: az edzői pálya

Nos, az egyetlen, amiben szakmai kudarcot vallott, az az edzőség. Elég akár a magyar válogatott vezetésére gondolnunk, de hasonlóan járt a bolgárok keretével is. Ennek oka talán az, hogy nagyon határozott ámde rugalmatlan egy csapat irányításához. Másik ok -ami a hazánkban uralkodó viszonyokat tekintve igencsak elképzelhető- az, hogy Matthäus nem engedett beleszólást a játékos kerete kiválasztásába. Na de ez a balkánon nem úgy van, ahogyan az a profi német és olasz viszonyok között neki megszokott lehetett.

Edzői karrierje hamar véget ért, a német Nationalelf vezetését sose bízták rá. Löw munkáját így kritikával illetheti, meg is kérdőjelezheti, de azt sose volt lehetősége megmutatni, ő hogyan csinálná. Klub szinten némelyek azzal élcelődnek, hogy jelenleg talán a telefonját őrzi, és várja a Bayern München hívását.

Kovac mellett kiállt

Lehet, hogy szíve mélyén valóban vágyna a Bayern padjára ülni, de Kovac mellett kiállt a végsőkig. Noha a klub vezetése menesztette a horvát szakembert, Matthäus véleménye szerint időt kellett volna adni még neki. A tavaly oly sikeres csapat idei gyenge szereplése után menesztett edző helyére viszont máris előállt a névvel, ki lenne a legjobb. Nem, nem magát nevezte/ajánlotta. Hanem José Mourinho szerinte az, aki a jelenlegi hullámvölgyből képes lenne kijuttatni a csapatot.

És egyszerű, logikus gondolatmenettel rávilágított egy nyilvánvaló tényre: Jelenleg Európában az eddig meghatározó, nagy csapatok szinte kivétel nélkül elveszítik dominanciájukat. Olyan példákkal támasztja alá véleményét, hogy bizony nem is lehet vele vitatkozni. Akár a német bajnokságban nézzük, hogy a Bayern München vagy a Dortmund is bukdácsol, akár a La Liga óriásait vesszük górcső alá, kétségtelen, megint jól látja a dolgokat.

Bizony, az összes európai bajnokság eddigi meghatározó csapatai saját bajnokságukban, és/vagy a Bajnokok Ligája csoportköreiben nem győznek meg fölényükről. Üdítő kivétel köztük a Liverpool, akik eddig talán Klopp zsenialitásának köszönhetően, de még hozza az elvárt szintet.

Matthäus rámutat, hogy hiába vannak az első néhány helyen esetleg a tabellákon, vagy előnyük nem jelent meghatározó különbséget, vagy a mögöttük sorjázó klubok nem azok, akiket eddig megszoktuk. (Franciaországot tekintve: a PSG vezeti a bajnokságot, de mögötte a Marseille messze lemaradva, vagy a PL-ben a Totthenham lemaradása az élmezőnytől, de megnevezhetjük akár a Dortmund rossz szezonkezdését is.)

Nos, hogy mit hoz a szezon további része, előttünk és Matthäus szemei előtt is rejtély. De véleménye szerint nem az edzőket kellene élesen kritizálni, ahogyan fogalmazott: „Mit kritizálják háromnaponta Niko Kovacot? Lassan már unalmas.”-és igaza is van.

Mindenki unja az edzők kritizálasát, na meg a klubok azon megoldásait, hogy ha a játékosok gyengén teljesítenek, akkor az edző menesztése és cserélje majd megoldást jelent. Noha a szurkolók is gyakorta a trénert szidalmazzák elsőnek, Matthäus véleménye az, meg kell oldani a problémákat, nem fejeket a guiotinne alá tenni néhány gyenge meccs után.

Mindig szenvedélyes

Lothat Matthäus a Sky Sport oldalán saját rovatában minden aktuális kérdéseel foglalkozik. A „So Sehe Ich Das”-Ahogyan én látom-című rovatban fogalmazza meg az éppen aktuális és őt foglalkoztató témákról gondolatait. Sose érzelemmentesen. Szenvedéllyel, lelkesen, őszintén, és hiszem, hogy mindig jóindulattal, jóhiszeműen.

Hiszen Lothar Matthäus szereti a focit. Érti a focit, és igazából semmi mást nem, semmi máshoz nem ért. Ezen cikkek írásakor sok írást, sok véleményt és sok Matthäus által írt vagy nyilatkozott gondolatot elolvastam. Én tisztán egy őszinte, egyenes és szívvel-lélekkel a labdarúgásért élő embert ismerhettem meg még jobban. Igen, elfogult vagyok, mert rajongó vagyok. Rajongok Lothar Mattäusért, a futballistáért, a legendáért, a megmondó emberért. Ha edző lesz, ha szakértő marad. Mindig Lothar Matthäus marad, az marad, akire tisztelettel tekintek. A véleményére is. Akkor is, ha néha nem releváns, mert elviszik az érzelmei. Erről így írt 2012-ben megjelent önéletrajzi könyvében ( Teljesen vagy sehogyan):

Néha keveset gondolkozom, és szabad utat engedek az érzelmeimnek. A szívem ilyenkor erősebb, mint az eszem.”- de éppen ezt a kendőzetlen őszinteség, ami igazán értékelhető.

A cikkek megírásához elolvasott irodalom többek között: https://index.hu/sport/futball/hirek/2012/10/11/lothar_matthaus_konyvet_irt_magarol/, https://sport.sky.de/fussball/artikel/matthaeus-kolumne-beim-bvb-ist-keine-handschrift-zu-erkennen/11847638/33896, https://www.bavarianfootballworks.com/2019/10/22/20926726/lothar-matthaus-bayern-munich-overconfident-tottenham-champions-league-niko-kovac-thomas-muller, https://sport.sky.de/fussball/artikel/causa-mueller-lothar-matthaeus-wuerde-es-machen-wie-bei-lewandowski/11831557/34826, https://fussball.news/artikel/matthaeus-kritik-an-kovac-reicht-langsam/, https://www.sportbuzzer.de/artikel/lothar-matthaus-bvb-trainer-favre-erreicht-spieler-nicht-mehr-das-sind-meine-nac/, a teljesség igénye nélkül. Kiemelt kép: Lilianaval, a femcafe.hu cikkének illusztrációja.