Uncategorized

Neymar helye a brazil labdarúgásban – TippKlub

10 éve az élvonalban

Bármilyen hihetetlen is, Neymar profi karrierje már több, mint egy évtizede tart. Ezen alkalomból februárban a Placar brazil futballmagazin egy exlusive gyűjtői kiadványt jelentetett meg. A 47 oldalas album elmeséli a karrierjét a kezdetektől, felsorolja addigi 574 meccsét klubonként és országonként. Mindenekelőtt merész kijelentésre ragadtatja el magát, amikor azt állítja, hogy a PSG csillaga a legjobb brazil játékos Pelé óta.

Természetesen az állítás felszította a vitát Neymar helyéről a brazil foci Istenek pantheonjában. Néhányan mellette állnak, mások – a hallgatók, és a rajongók túlnyomó többsége – nevetségesnek nevezik a gondolatot.

100 válogatott mérkőzés

Mindenesetre a statisztikák alapján Neymar brazilia legjobbjai közé tartozik. Napjainkban érte el 100.válogatottságát (hogy aztán a 101.-en ismét lesérüljön), 62 gólt szerzett, ami bizony egy helyre emeli Ronaldoval (megosztva a második helyet, és kielőzve az 55 gólos Romariot).

Viszont kézzel fogható különbségek vannak Ronaldo, Romario és Neymar között. Az előbbi 8 góllal segítette brazíliát 2002-ben, az 5. Világkupájukon.
Nyolc évvel korábban, 1994-ben viszont Romario Bebetoval a negyedik csillaghoz segítette a brazil selecaót.

Ronaldo gyorsulása nem volt mindennapi, Romario pedig páratlanul reagált az idő-es térbeli lehetőségekre a pályán. Mindketten a világ legjobb játékosának számítottak karrierjük során.

Neymar válogatott karrierje más utat járt be 2010-es debütálása óta. A sérülései jócskán lerövidítették a válogatottbeli karrierjét. 2014-ben a VB negyeddöntőben, 2018-ban a VB előtt, a tavalyi szezonban a Copa Amerika előtt sérült le. Emiatt Neymar csak a 2013-as Konföderációs Kupát és a 2016-os Olimpiai Játékokat nyerte meg hazájával.

Színészkedés, fetrengés, és az elődök árnyéka

Oroszország feltehetően az ő bajnoksága lehetett volna 26 évesen, pályája és fizikai erőnléte csúcsán. Ehelyett kitörölhetetlen nyomokat hagyott a nézőkben színészkedése, fetrengései és önmaga karikatúrájává vált. A vélemények szerint helye nem a stadionban, hanem a Bolsoj Színház színpadán lett volna… A történelem súlya nehezedett a vállára. A sárga mez, Pelé, Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Zagallo és a többi csillag emléke megterhelik a játékosokat. Az ötletesen játszó Belgium és Thibault Courtois életének legjobb védései vezettek Brazilia és Neymar elstéhez Kazanban.

Azóta a hírneve tovább romlott. A közvélemény szerint nagyképű, a PSG szurkolói ellene fordultak. Otthon a brazilok szinte mindenben egyetértenek, kivéve Neymar megítélését. A konszenzus: elkényeztetett sztárocska, örök serdülő karakter, vagy egy igazi, integritás nélküli személy? Folyamatosan beszédtéma a hozzá közel álló személyek körében, a klub öltözőjében, az FC Barcelona-beli társai, vagy a válogatott öltözőjében.
Neymar örök téma közöttük.

Zsenialitás

Az összes hisztéria és pletyka között könnyű elfelejteni, hogy Neymar kiváló játékos. 62 válogatott gólja is pontosan tükrözi vitathatatlan tehetségét. Természetesen mozgékony, megfontoltan kivitelez és gyorsan, amit tökéletesen kombinált a brazil improvizációs készséggel.

Neymar kiváló játékos

Tite Neymar köré építette fel csapatát még a világbajnokság után is, noha próbált megszabadulni a 10-es számtól való függéstől. Szívesen teszteli Neymart központi szerepben. A csapat modern és kompakt módon játszik, amivel visszaállította Brazíliát a dominanciát birtokló csapattá. A belgák ellen elszenvedett vereség óta a középpálya egyensúlyával foglalkozik, hogy csökkentse az ellenfelekkel szembeni kiszolgáltatottságukat.

Tite Neymar mellett egy olyan új generáció labdarúgóiból válogathat, mint a Real Madridos Vinícius vagy Eder Militao, az AC Milan Lucas Paqueta-ja, vagy a Manchester City Gabriel Jesus-a. Velük fog felállni a brazil válogatott a következő Világbajnokságon Katarban. 2022-ben Neymar 30 éves lesz. Jó néhány éve van még fizikai képességeinek csúcsán. Katar karrierje legérdekesebb kihívása lesz. Brazília a Copa Amerika megnyerése után újra a VB győzelemért fog harcba szállni. Neymar-al, vagy nélküle.

A Forbes cikke nyomán, kiemelt kép: en.as.com