Premier LeagueManchester City

Pep Guardiola: „Mindig ki fogok állni az emberi jogok mellett, akár Madridban, akár az arab országokban”

Pep Guardiolat a Barcelonában történő zavargásokról kérdezték, amik miatt a jövő héten tartandó El Classicot is elhalasztották. Guardiolát egyszer megbüntette az FA politikai szimbólum viselése miatt, amikor az egyik mérkőzésen egy katalán színekben pompázó karszalagot viselt 2018-ban. Most a katalán edző nemzetközi összefogásra szólított fel a helyzet megsegítése érdekében.

„Hogy milyen emberek vannak… egész Katalóniából hét politikai foglyot és két polgárjogi aktivistát támogatnak, akiket összesen több, mint 100 évre akarnak bebörtönözni. Szerintem a világ többi részének segítenie kellene megoldani a konfliktusokat Katalóniában.” mondta a Crystal Palace elleni meccs sajtótájékoztatóján. Majd azt is hozzátette, hogy bármikor számíthatnak rá, hogy kiáll az emberi jogokért bárhol a világon.

Guardiola a Man City edzője, ami az Abu Dhabi székhelyű City Football Group tagja. Arra a kérdésre hogy szerinte más országoknak is tenniük kellene-e valamit a konfliktus rendezésére azt válaszolta: „Igen, kellene. De az emberek mindig csak magukkal törődnek, és ez rajtunk most nem segít. Most Európára lenne szükségünk, hogy megoldhassuk ezt a konfliktust. Ha rám van szükségük, bízhatnak benne, hogy kiállok értük. Itt, az arab országokban, bárhol a világon. Közösen kell harcolnunk a gyűlölet és a megkülönböztetés ellen. Ebben a harcban én mindig ott leszek, bárhol, barmikor.”