Barcelona

Barcelona: a top 10 legrosszabb igazolás

A Barcelona az utóbbi két évtized egyik legsikeresebb klubja. Egy időben, ha valaki BL-t akart nyerni, kvázi hozzájuk kellett igazolnia. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az összes nagyszabású átigazolás sikertörténetnek tekinthető. Írásunkban a klub utolsó két évtizedének 10 legnagyobb flopját gyűjtöttük össze.

Philippe Christanval

A Monacoban töltött évei alatt a fiatal középhátvéd a világ egyik legnagyobb tehetségének számított. Ez 2001-ben elég volt a Katalánoknak, hogy 6,5 millió Fontért megszerezzék maguknak. Az átigazolás után azonban bizonytalan volt a labdával és rendre rosszul helyezkedett. Meg sem közelítette a szintet, amit előtte hozott.

Christanval két év után távozott. 2005-ben még az Arsenal leigazolta, egy évre rá azonban már a Fulham következett, majd 2009-ben vonult vissza, miután nem talált klubot magának.

Ibrahim Afellay

2010-ben Afellay elég felkapott fiatal szélsőnek számított, mielőtt 3 millió Euróért a Barcához nem került. A holland azonban soha nem tudott a kezdőcsapat közelébe kerülni. Később ezt sérülések, köztük egy súlyos keresztszalagszakadás is nehezítették a helyzetét.

Megpróbálták újra sínne tenni a karrierjét egy németországi és egy görögországi kölcsönnel, 2015-ben végleg távozott, a Stoke-hoz.

Dmytro Chygrynskiy

2009-ben a Barcelona óriási rohamokat indított, hogy szerződtessék a Shakhtar játékosáért. Hosszú tárgyalások és elutasított ajánlatok után végül 25 millió Euróért váltott klubot az ukrán (nem írom le mégegyszer a nevét, sorry), de valami nagyon rosszul sült el.

Az erős fejjátéka és labdabiztossága miatt szerződtetett játékos soha nem passzolt Guardiola rendszerébe, és mindössze csak egy szezont maradt. Ennek ellenére az edző még meg is tartotta volna, azonban a klub rossz anyagi helyzete miatt jelentős mínusszal, 15 millióért adták vissza oda, ahonnan vették.

Alexander Hleb

Az Arsenal fehérorosz támadója 2008-ban csatlakozott a Barcelona keretéhet 17 millió Euróért. Az akkor horribilisnek számító 90 milliós kivásárlási ára azt sugallta, hoyg nagy dolgokra számítanak tőle. Koránt sem alakult így.

A szélső egyszerűen nem tudott bekerülni a csapatba, a ritka alkalmakkor, amikor igen, viszont kiábrándítóan játszott. Hiába volt tagja a legendás triplát nyerő szezonnak, nem tudta letenni a névjegyét.

Hleb először a Bayern Münchennel flörtölt, végül Stuttgartba, Wolfsburgba és Birminghambe adták kölcsön, de senkinek sem kellett hosszú távon. A Barcelona 2012-ben végül felbontotta a szerződését.

Alex Song

Újabb Arsenal-játékos, aki Katalóniába tette át székhelyét, 2012-ben. Már akkor is sokan a szemöldöküket húzták, hogy vajon a transzfernek mi értelme van a világon?

Songot védekező középpályásnak szánták, aki szükség esetén a védelembe is be tud segíteni. Igazság szerint, egyik poszton sem volt elég jó. A statikussága és kevésbé kreatív játékos túl sokszor hagyta cserben csapattársait.

Emmanuel Petit

Mi van a Nou Camp levegőjében, ami miatt az Arsenalból érkezők nem tudnak ott teljesíteni? 3 Észak-Londonban töltött erős szezon után 2000-ben 7 millió Fontért cserébe érkezett.

Lorenzo Serra Ferrer vezetőedző úgy gondolta, hogy a középpályás adottságai miatt inkább a védelemben lenne segítség. Tévedett. Ezen a poszton kiszorult a csapatból, sérülései pedig még inkább megnehezítették számára a visszatérést.

Arda Turan

A török középpályás 32 millió Euróért érkezett 2015-ben, miután BL-döntőbe vezette az Atletico Madridot egy évvel korábban. Pechére, még fél évig nem tudott bemutatkozni, mivel a Barcelona ekkor töltötte eltiltását az átigazolási piacon.

A fél éves várakozás viszont nem fizetődött ki. Turant a vezetőség a már öregedő Iniesta helyére szánta, azonban a spanyol varázsló játszi könnyedséggel őrizte meg a helyét a kezdőben. Képzeld el, hogy az a játékos szorít ki, akit neked kellett volna kiszorítanod.

Turan hivatalosan még mindig a kötelékhez tartozik, de hosszútávú kölcsönszerződést írt alá a török Basaksehirrel, ahol azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy meglökött egy partjelzőt, hosszú eltiltást kapva érte.

Andre Gomes

Miután rájöttek, hogy Turan flop volt, és nem tudja átvenni Iniesta helyét, a Valencia játékmesterére vetették ki a hálójukat, még 2016-ban. A friss EB-győztes már a kontinensviadalon sem tartozott a portugál csapat húzóemberei közé, ennek ellenére a Barcelona kifizette a 35 millió Eurót.

A Marca szavazatai alapján a szezon legrosszabb igazolása lett. Mentségére szóljon, óriási volt rajta a nyomás és a népharag, néha pedig még jobbhátvédként is játszatták. Két szezon után kölcsönkerült az Evertonhoz, ahol kicserélték, és a liverpooliak véglegesítették a szerződését.

Philippe Coutinho

142 millió Euró. Ennyiért igazolt Coutinho másfél éve a katalán fővárosba. Ráadásul hogy: ő is sztrájkkal kényszerítette ki távozását a Liverpooltól. Egy ilyen drága játékossal szemben jogos elvárás, hogy magas szinten teljesítsen.

A brazil egykori önmaga árnyéka volt, a szurkolók pedig azért kritizálták, mert szerintük csak a magas árcédulája miatt játszott.

76 mérkőzésen 21 gólt szerzett, mielőtt néhány napja kölcsönbe a Bayern Münchenhez került. Megvan az esélye, hogy újra irányba állítsa karrierjét, azonban vannak szkeptikus hangok azzal kapcsolatban, mennyire nem illik bele a bajorok játékrendszerébe.

Zlatan Ibrahimovic

2009-ben a Barcelona mindent egy lapra tett fel, hogy leszerződtesse Ibrahimovicot. Talán a világ legjobb csatárát. 40 millió Font, plusz Samuel Eto’o játékjoga az Internek.

A gond csak az volt, hogy Guardiola játékrendszerébe nem illett a svéd legenda. Ráadásul Messi felemelkedése hamis kilencesként arra kényszerítette, hogy a szélen játsszon, vagy egyenesen kiszoruljon a csapatból. Hab a tortán, hogy Ibrahimovic és Guardiola között rendkívül ellenséges lett a hangulat. A svéd ekkor nyilatkozta: „Ha veszel egy Ferrarit, ne úgy akard vezetni, mint egy Fiatot.”. Önéletrajzi könyvédenutalt arra, hogy majdnem fejbe vágta edzőjét egy öltözőben lévő vascsővel.

Ibrahimovic karrierje nem tört meg: Olasz bajnok és gólkirály a Milannal, sokszoros francia bajnok és kupagyőztes a PSG-vel, valamint EL-győztes a Manchester Uniteddel. A barcelonai kaland számára sokkal inkább egy kisiklás, afféle rossz házasság volt.