Juventus

De Ligt fontosabb igazolás lehet, mint Cristiano Ronaldo

Egy évvel ezelőtt a globálisan is szupersztár, Cristiano Ronaldo kiejtette a Juventust a Bajnokok Ligájából majd az olasz csapathoz igazolt. A tavasszal a 19 éves Matthijs de Ligt ugyan úgy kiejtette a Juvét, aztán szintén a csapathoz igazolt.

A szezon végén Portugáliával a Nemzetek Ligájában Hollandiával és De Ligttel nézett farkasszemet, ami lehetőséget adott a fiatal játékos rábeszélésre.

Amikor az újságírók rákérdeztek a hátvédnél, hogy a kéz fogás alatt miről beszélgettek, a játékos nem kertelt:

„Megkért, hogy igazoljak a Juventusba.” -mondta De Ligt a NOS-nak. „Egy kicsit sokkolt a kérés, ezért felnevettem. Először nem is értettem, mert a meccs után csak a vereségre gondoltam.”

Pörgessünk napjainkig, amikor a Juventus bejelentette a 19 éves hátvéd leigazolását múlt pénteken. Az olasz csapat a hírek szerint 75 Millió Eurót és 10,5 Millió Euró egyéb költségeket (Raiola részesedése) fizetett az Ajaxnak. De Ligt 2024-ig írt alá a csapattal.

Sajtótájékoztatóján rögtön elmondta milyen szerepet játszott döntésében az új csapattársával való beszélgetés. „Már eldöntöttem, hogy a Juventusba igazolok, de óriási elismerés egy olyan játékostól, mint Cristiano, ez a kérés.”

Nézzük meg egy kicsit távolabbról az eseményeket mert elképzelhető, hogy De Ligt érkezése nagyobb üzenet, mint Ronaldoé.

Persze tavaly nyáron a valaha volt egyik legnagyobb játékost szerezte meg a csapat, de ott nem sok mozgás tere volt Ronaldonak. Távozni akart a Real Madridtól és melyik csapat engedhette meg magának?

Lehetőségek

A Barcelona egyből kiesik, ahogy a Manchester United is (Mourinho még ott volt) viszont az Old Traffordi múltja miatt nem szívesen ment volna másik Premier League csapatba. A PSG egy évvel korábban áldozott több, mint 350 Millió Eurót Neymarra és Mbappéra. Így tulajdonképpen maradt a Juventus és a Bayern München.

Ronaldo leigazolása óriási fogás volt, ami földrengésként hatott a labdarúgás világára. Hirtelen megnyílt a Juventus előtt a világsajtó. A közösségi média, a honlapjuk forgalma és a mez eladások is az élre törtek, ami mind az 5-szörös Aranylabda győztes érkezésének köszönhető.

De Ligtnek több lehetősége volt? Konkrétan a teljes világelit versengett a fiatal játékosért, akinek elmúlt szezonbeli Bajnokok Ligája teljesítményétől minden klub elájult.

Mindkét manchesteri csapatnál, és a Barcelonánál is a nyár legfontosabb célpontja volt, de végül hoppon maradtak. Miután a 2018/19-es szezonban berobbant Matthijs de Ligt, bármelyik csapatot választhatta volna és ő a Juventusba akart igazolni.

A múlt

Ez az igazolás megmutatja mennyit fejlődött az Öreg hölgy az elmúlt 9 évben Andrea Agnelli alatt. Az első években Antonio Di Natala inkább visszautasította a Juvét, hogy az Udineseben maradhasson és ugyan ezt tette Domenico Berardi is a Sassuolonál.

Az egyetlen holland játékos akit le tudtak akkoriban igazolni az Eljero Elia volt, aki a 2011/12-es szezonban 5 mérkőzésen lépett pályára, majd távozni akart, mert „újból élvezni akarta a labdarúgást”.

De Ligt üzenete.

Az elmúlt évek egyik legjobb, Ajax akadémiáról kikerülő játékost, generációja legjobb hátvédjét a Juventus szerezte meg. Maurizio Sarri támadó filozófiája és a tehetséges keret, ami időközben felépült győzte meg De Ligtet, aki tisztában van vele, hogy mit akar és mit várhat el.

„Azért jöttem ide Olaszországba, mert itt hagyománya van a nagy védőknek.” -mondta sajtótájékoztatóján. „A Juventus egy nagyszerű lépés előre. Hollandiában hátulról építkezünk és általában sokkal előrébb védekezünk. Olaszországban sokkal inkább zóna védekezés van. Szerintem a Juve sokat segíthet nekem és én is a csapatnak.”

A csapat védelmére ráfér a fiatalítás, hiszen Giorgio Chiellini 35 és Leonardo Bonucci 32 éves. Nem lenne meglepő, ha a szezon előrehaladtával a holland játékos kihagyhatatlan lenne a csapatból. Egyébként is, a csapatok nem szoktak 80 Millió Eurókat fizetni olyan játékosokért akiket a cserepadra szánnak.

Tagadhatatlan, hogy nem csak Európa egyik legnagyobb tehetségét igazolták le, de egy olyan üzenetet küldtek vele amit minden riválisuk meghallott. Ez a lépés egy szintre emelte a legnagyobb klubokkal, mint például a Real Madrid vagy a Barcelona és bebizonyította, hogy most már bármelyik elérhető sztár megszerzésére esélyük van.

Matthijs de Ligt bárhová igazolhatott volna.

Ő a Juventust választotta.

(cikkünk Adam Digby írása alapján készült)