Premier LeagueManchester UnitedVélemény

Manchester United: 9 transzfer, amitől újra sikeres lehet a csapat

Az utóbbi évek egyik legnagyobb futballtragédiája a Manchester United. Ferguson távozása óta rosszabbnál rosszabb döntéseket hoz a vezetőség. Az a vezetőség, amit elsőrangú üzletemberek irányítanak, akiknek viszont a futballhoz halvány lövésük nincs. Nincs BL-indulás, nincs koncepció. Egy olyan klubtól, aminek a nevét hosszú ideig Európa-szerte rettegték. Kérdés nélkül, a Vörös Ördögöket lehet szeretni, vagy utálni, de az egész labdarúgásnak jót tenne, ha újra az elithez tartoznának, mai jelenleg nem áll fent. Nem vagyok, és soha nem is voltam szurkolójuk, de futballszerető emberként igenis bajnak tartom, hogy egy ekkora történelemmel bíró klub szabályosan rohad.

A Onefootball Deutschland összeállítása alapján írom ezt a véleménycikket, melyben 10 átigazolást elemzek ki, akikkel a hajót újra a helyes irányba lehet állítani. Én ebből 9-et választottam ki, melyeket felosztottam két ötös csoportra, 5 távozóra, akiknek semmi keresnivalójuk a klubnál, valamint 5 érkezőre, akik viszont sokat tudnának lendíteni a kereten. A felsorolt játékosok nem feltétlen vannak a vezetőség tervei között, de véleménynem szerint jól járna velük a klub.

Akiknek menniük kell

Nemanja Matic: Ha a szerb-szlovák verőember 30 évvel ezelőtt játszott volna, valószínűleg minden idők egyik legjobb védekező játékosa lenne. Azonban 2019-ben a modern futballhoz, főleg a Premier League-hez, egyszerűen túl lassú. De úgy általában. Sebességben, gondolkodásban nem üti meg a szükséges sebességet. A Unitednek egyszerűen nem rá van szüksége.

Phil Jones és Chris Smalling: Ők azok a játékosok, akik eszembe jutnak arról, amikor mindenki (hibásan) a rossz edzőre keni a klub sikertelenségét. Én ezzel szemben úgy látom, hogy semmi keresnivalója annak a csapatnak az élen, akinek a védelmében még mindig a fenti duó a gerince. Egyáltalán nem rossz játékosok ők, sőt. Nagyon jó PL-védők mindketten, az átlagosnál jobbak. De egyszerűen nem a Manchester United szintje egyikőjük sem. A védelem tengelye már évek óta a csapat gyenge pontja, de ők ketten mindig megkapták a bizalmat. Ki kell mondani, nem érdemelnek több esélyt.

Alexis Sanchez: Ő teljesen magától értetődő. A chilei játékos a futballtörténelem egyik legrosszabb igazolása. Másfél év alatt semmit, de abszolút semmit nem adott a klubnak. A legfőbb ok, ami miatt mennie kell, az a fizetése. Sanchez 500 ezer Fontot keres. Hetente! Ezért a horrorösszegért cserébe viszont abszolút zéró a teljesítménye. Világklasszis játékos volt, de már egyáltalán nem az. A legnagyobb probléma, hogy hogyan szabaduljanak meg tőle. Épeszű csapat nem venné át ekkora fizetéssel.

Romelu Lukaku: Nagyon jó játékos, és termetéhez képest még sokoldalú is. Azonban, ha a United alapvető változást akar a támadójátékában, akkor nem ő rá van szüksége. Jelenleg a belga élete legrosszabb szezonján van túl, és szemmel láthatóan nem érzi igazán jól magát a klubnál. Lukakunak mindenesetre több kérője is van Olaszországból, amik akár meg is valósulhatnak. A Manchester United mellett a belga csatárnak is valami újra van szüksége, közösen ez nem működne.

Akik lendíthetnének a klubon

Sebastien Haller: Az Eintracht Frankfurt csatára az a játékos, akire a Unitednek a legnagyobb szüksége van. Lukakuval ellentétben sokkal multifunkcionális a francia játékos. Csapatjátékos, magas, erős és mozgékony és nagyon jó az összjátékban. Haller kicsit olyan, mintha a Premier Leauge-re született volna. Marcus Rashforddal duót alkotva a liga talán legjobb csatárpárosa lennének, ebben nem kételkedek.

De Ligt: Ahogy azt már mi is sokszor leírtuk, a fiatal hollandot fél Európa vinné. A két legesélyesebb jelölt jelenleg talán a Barcelona mellett pont a Manchester United. Ahogy fent leírtam, a Smalling-Jones duó nem United-szint. Lindelöfben van potenciál, De Ligttel összeálva viszont hosszú évekre megoldódhatna a csapat védelmének a tengelye. Jelenleg 19 évesen számít a világ egyik legjobb védőjének, és ha a Manchester komolyan gondolja az újjáépítést, mindent meg kellene tenniük a megszerzéséért. Pénz lenne rá.

Philippe Coutinho: Nem vagyok a brazil legnagyobb rajongója, kissé túlértékeltnek is tartom. Nagyszerű játékos, de annyit nem ér véleményem szerint, mint amennyit Barcelona adott érte. Látszik is, hogy nem igazán érzi jól magát a katalán fővárosban. Mivel a Barcának azért nincs annyi pénze, mint több más sztárklubnak, elképzelhető, hogy megválnának tőle. Ez egyáltalán nem biztos, sőt, presztízsveszteség lenne az eladása. Viszont, ha elérhetővé válna, és a Unitednél komolyan vissza akarnának kerülni az elitbe, muszáj lenne megpróbálniuk.

Adrien Rabiot: A francia középpályás idén nyáron a piacra kerül, mivel nem hosszabbított a PSG-vel. Ráadásul ingyen vihető. Sokan már a Barcelonánál látták, de még a pletykák is teljesen elültek körülötte, a katalánok pedig megszerezték de Jongot. Rabiot állítólag szívesen játszana Angliában. Ha a Manchester Uniteda védelem előtt 3-as középpályával játszana, nagyon jól beleillene. McTominay mellett Pogba és Rabiot egyszerűen klasszis szintet képviselne. Mindhárman magasak, nehéz lenne átjátszani, ráadásul kreatív is lenne ez a KP. A francia játékos ráadásul ingyen lenne. Szerintem hiba lenne, ha nem próbálnák meg megszerezni. Hozzáteszem, egyes értesülések szerint Rabiot már majdnem a Unitedé.

Joker

+1 Paul Pogba: Nem vagyok nagy rajongója a franciának, bár nagyszerű játékos. Akkoriban rekordáron érkezett a klubhoz, de közel sem hozta 3 év alatt azt a szintet, amit egy 100 millió Eurónál is drágább játékostól várnál. Solskjaer alatt kezdetben villogtatta a klasszisát, majd mikor elkezdtek a távozásáról pletykálni, újra visszaesett a teljesítménye. Mourinho távozását is a vele kirobbant konfliktus okozta. Nagyon jó játékos, de mióta 2016-ban a Manchester United leigazolta, nem tudta kiegyensúlyozottan hozni az elvárásokat. Nagyon drágán lehetne értékesíteni. Ha ez a pénz hiányozna De Ligt, vagy Coutinho megszerzéséhez, én beáldoznám.