Arsenal

Henrynek járt volna az Aranylabda?

A modern foci egyik leg megosztóbb díja lett az Aranylabda. Rengeteg vitát szült, hogy az elmúlt évtizedekben ki érdemelte meg, illetve ki nem.
Ebben közrejátszik a 2010-es és a 2013-as Aranylabda is, de ebbe most nem megyünk bele. Mai cikkünkben az nézzük meg, hogy valóban meglopták-e Henryt azzal, hogy sose nyerte meg a díjat.

Nem csupán az Arsenal szurkolóknál jön elő a téma, hogy Henry Aranylabdát érdemelt volna a 2000-es évek elején. Általában a díj odaítélésénél számít az egy-egy nagyobb tornán való teljesítmény, így Ronaldo 2002-es és Fabio Cannavaro négy évvel későbbi Aranylabdája pl sosem lett vita tárgya. 2005-ben Ronaldinho nyerte, ezt se sokan kérdőjelezik meg, hiszen akkoriban valóban a világ legjobb játékosa volt.

A 2003-as és 2004-es Aranylabdánál viszont jóval több vita van. Pavel Nedved és Andriy Shevchenko előzte meg a francia támadót. Az elmúlt évtizedek legjobb kelet-európai játékosairól van szó, de talán az átlag szurkolónak nem akkora nagyságok, mint Ronaldo vagy Ronaldinho.

Henry 2003-ban volt legközelebb az Aranylabdához, amikor 62 ponttal maradt le Nedved mögött. Henrynek fantasztikus szezonja volt, 24 gólt és 20 gólpasszt szerzett 37 bajnoki mérkőzésen, statisztikailag a legjobb idénye volt. Henry az Arsenal 85 bajnoki góljának 50%-ában közvetlenül részt vett. Második helyen végeztek a Manchester United mögött.

A két játékost összehasonlítani szinte lehetetlen, hiszen különböző poszton játszottak. Nedved statisztikája hiába volt „gyengébb” abban az időben (ha nem volt válogatott torna), akkoriban a Bajnokok Ligája volt a fő mérce az Aranylabda odaítélésénél, és itt Nedved sokkal jobb teljesítményt nyújtott.

Nedved első szezonját bal középpályásként kezdte a Juventusnál, de fokozatosan bement középre és 2002/03-ban már David Trezeguet és Alessandro Del Piero mögött játszott. Ez a változtatás kihozta Nedvedből élete formáját, de a legjobbját az európai kupa meccsekre tartogatta. A Barcelona elleni negyeddöntőben a Juve 3 góljából kettőben is szerepet vállalt, Ő szerezte a Camp Nouban az igen értékes idegenbeli gólt.

Nedved Real Madrid elleni elődöntő visszavágón nyújtott teljesítménye megszilárdította Aranylabda esélyeit. A Real akkor már a Galaktikus korszakában volt, és Nedved tulajdonképpen ízekre szedte azt a csapatot, ahogy beindult a csapatrészek közötti üres területekre.

A Juve három góljából kettőben benne volt, beleértve a 73. percben szerezett csodálatos gólját. Nedved elődöntőben mutatott teljesítményével Henry a Bajnokok Ligájában nem tudta felvenni a versenyt. Hiába lőtt 7 gólt a sorozatban, az Arsenal nem jutott tovább a második csoportkörből.

Shevchenkót sokan a Chelseavel eltöltött borzalmas két szezonja alapján ítélik meg, és megkérdőjelezik Aranylabdájának jogosságát, de addigra már túl volt a csúcson, és erőnléti problémái is voltak.

A „2004-es Aranylabda Henrynek járt volna” kampányt támogatja a ‘The Invincibles’ csapatban játszott szerepe is. A francia támadó 30 gólt és 9 gólpasszt szerzett a 2003/04-es Premier League szezonban.

Az ukrán támadó ezzel szemben 24 gólt lőtt 32 Serie A találkozón és a Milan 5 év után bajnok lett. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Serie A megítélése ekkor még nem kopott meg, és a Gabriel Batistuta utáni érában egyértelműen Shevchenko volt a legveszélyesebb csatár.

„Shevchenko nem nyert többet Henrynél, nem szerzett több gólt és gólpasszt.” -nyilatkozta Arsene Wenger az ukrán Aranylabdája után. Ez statisztikailag igaz is, de még egyszer, Európa az igazi mérce nem a bajnokságok, ott Henry ismét kikapott.
Az Aranylabda nem arról szól, hogy hány gólt szereztél, hanem hogy mikor lőtted.

Az Arsenal és az AC Milan is a negyeddöntőben esett ki a Bajnokok Ligájából, de Shevchenko több gólt lőtt a kiesési szakaszban, mint Henry (3 vs 2). Négy éves periódust nézve (2002-2006), amikor mindketten az Aranylabdáért versenyeztek, Henry 5 gólt szerzett 13 kiesési találkozón, míg Shevchenko 11-et 20 meccsen.

Wenger szerint amiért francia és a France Football adja át a díjat, Henrynek magasabb elvárásokat kellett teljesíteni, mint az aktuális győztesnek (Wenger persze elfelejti, hogy a díjat akkoriban újságírók szavazatai alapján adták át, és nem a magazin választotta).

Henry a 2000-es évek elejének egyik legjobbja volt, ez nem vita tárgya, csak sajnos soha se a legjobb.

A francia támadó nem tudta a bajnokságbeli formáját hozni az európai kupákban (vagy a francia válogatottal) és ez sajnos meggátolta, hogy Aranylabdát nyerjen. Sose sikerült olyan nyomot hagynia a Bajnokok Ligájában, mint Nedvednek 2003-ban, vagy folyamatosan betalálni a kieséi meccseken, mint például Shevchenko. Ott van Kaká példája is, aki hihetetlen formában focizott 2007-ben és a legjobb teljesítményeit mind a Bajnokok Ligájában nyújtotta.

Szóval tényleg meglopták Henryt, hogy sose kapott Aranylabdát?
A válasz, nem.

Aranylabdások Henry idejében

ÉvGyőztesKlub
1994Hristo StoichkovBarcelona
1995George WeahMilan
1996Matthias SammerDortmund
1997RonaldoInter
1998Zinedine ZidaneJuventus
1999RivaldoBarcelona
2000Luis FigoReal Madrid
2001Michael OwenLiverpool
2002RonaldoReal Madrid
2003Pavel NedvedJuventus
2004Andriy ShevchenkoMilan
2005RonaldinhoBarcelona
2006Fabio CannavaroReal Madrid
2007KakáMilan
2008Cristiano RonaldoMan Utd
2009Lionel MessiBarcelona
2010Lionel MessiBarcelona
2011Lionel MessiBarcelona
2012Lionel MessiBarcelona
2013Cristiano RonaldoReal Madrid
2014Cristiano RonaldoReal Madrid